• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par celulozes rūpnīcas izdevīgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2002., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61633

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dinamisku sabiedrību laukos

Vēl šajā numurā

26.04.2002., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par celulozes rūpnīcas izdevīgumu

Izvērtējot paredzamo celulozes rūpnīcas ietekmi uz mežu nozari un Latvijas tautsaimniecību kopumā, eksperti ir secinājuši, ka celulozes rūpnīcas celtniecība Latvijai būs izdevīga. Tomēr jaunākajā pētījumā prognozētais ieguvums ir daudz mazāks nekā tika lēsts iepriekš.

Pēdējais Latvijas Attīstības aģentūras pētījums liecina – Latvijas tautsaimniecības ieguvums no celulozes rūpnīcas projekta īstenošanas ļaus katru gadu palielināt iekšzemes kopprodukta apjomu par aptuveni 44 miljoniem eiro. Jaunākajā izvērtējumā arī atzīts, ka paredzams liels valsts budžeta ieguvums neatkarīgi no tā, vai valsts ieguldīs līdzekļus celulozes rūpnīcas “Baltic Pulp” pamatkapitālā vai ne. Projekta īstenošanas pirmo triju gadu laikā valstij nepieciešams ieguldīt uzņēmuma pamatkapitālā 120 miljonus eiro, bet valsts ieguvums no dividendēm paredzams 315 miljoni eiro turpmāko 18 gadu laikā. Neatkarīgi no ieguldījuma valsts budžets pēc atlaižu perioda beigām katru gadu saņems uzņēmuma ienākuma nodokli – aptuveni deviņus miljonus eiro gadā. Savukārt Somijas un Zviedrijas rūpnīcas līdzīpašnieki kā dividenžu repatriācijas nodokli Latvijai varētu maksāt līdz 1,9 miljoniem eiro gadā. Jēkabpils reģiona pašvaldības dabas resursu nodokļa veidā saņems 0,4 miljonus eiro gadā, bet nekustamā īpašuma nodokļa veidā – 1,1 miljonu eiro gadā.

Paredzēts, ka rūpnīcā nodarbinātie 350 darbinieki darba algās katru gadu saņems no trim līdz 5,4 miljoniem eiro un no šiem darbinieku ieņēmumiem pašvaldības budžetā kā iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiks ieskaitīti līdz 1,4 miljoniem eiro gadā.

Aptuveni 2008.gadā meža nozares eksporta kopvērtības pieaugums varētu palielināties līdz 750 miljoniem latu, bet no viena kubikmetra izstrādātās apaļkoksnes varētu iegūt eksporta produkciju aptuveni 70 latu vērtībā, kas ir 1,5 reizes lielāka nekā pašreiz, bet tikai 60% no ziemeļvalstīs esošās eksporta produkcijas vērtības vienam kubikmetram koksnes.

BNS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!