• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoru neatkarību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2002., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61700

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konvertējamo valūtu kursiem

Vēl šajā numurā

30.04.2002., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoru neatkarību

25. un 26. aprīlī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) priekšsēdētāja Inna Šteinbuka Budapeštā piedalījās “Pirmajā enerģijas un investīciju konferencē”, kuru organizēja Enerģijas regulatoru reģionālā asociācija, lai esošie un potenciālie investori iegūtu nepastarpinātu informāciju par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu. Nozīmīgi, ka konferencē piedalījās vairāk nekā 60 amatpersonas no 19 enerģētikas regulatoriem, tai skaitā no Rietumeiropas, ASV, NVS valstīm, kā arī Eiropas Savienības (ES) kandidātvalstīm.

Konferences laikā izskatīti trīs galvenie jautājumu bloki: regulatoru loma privatizācijas procesos, tarifu politika, reģionālie elektroenerģijas tirgi. Īpaša vērība tika veltīta sabiedrisko pakalpojumu regulatoru darbībai, jo tieši regulatori nodrošina investoriem noteiktas garantijas ieguldījumu drošībai un darbības vides prognozējamībai. Šajā kontekstā arī Eiropas Komisijas pārstāvji uzsvēra, ka nepieciešams nodrošināt reālu regulatoru neatkarību no politisko spēku īstermiņa mērķiem. Tieši tāpēc arī investorus galvenokārt interesēja, cik droša, stabila, prognozējama un neatkarīga ir sabiedrisko pakalpojumu regulēšana katrā konkrētā valstī. Konferences laikā augstu novērtēts arī Latvijas sasniegtais progress, veidojot vienotu daudznozaru regulatoru. Vienlaikus tika atzīmēts, ka ES kandidātvalstu progress sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas sistēmas izveidē būtiski apsteidz NVS valstis.

Konferences ietvaros tiekoties ar Lietuvas regulatora pārstāvjiem, konstatēts, ka abas valstis iet līdzīgu ceļu tarifu metodiku izstrādē. Latvijā par pamatmetodi tarifu metodiku izstrādē tika apstiprināta tarifu griestu metode un pašlaik tiek izstrādātas konkrētas metodikas visās regulējamās nozarēs. Savukārt Lietuvā tarifu griestu pamatmetode jau kļuvusi par realitāti — atbilstoši tai jau ir izstrādāta un apstiprināta elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas metodika, kā arī tiek izstrādāta gāzes tarifu aprēķināšanas metodika.

 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!