• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārtikas preču eksportu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.2002., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61750

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par revolūcijas nepieciešamību

Vēl šajā numurā

03.05.2002., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārtikas preču eksportu

Pērn lauksaimniecības un pārtikas preču eksports pieaudzis gandrīz divas reizes, tomēr joprojām Latvijai šajā tirdzniecības jomā ir negatīvs saldo, lai arī mazliet tas samazinājies. Par nozīmīgāko tirdzniecības partneri kļuvusi Krievija, kurp aizved ceturto daļu eksportētās pārtikas. Latvijas lauksaimniecības preču eksporta kopvērtība pērn ievērojami palielinājusies, sasniedzot 111 miljonu latu.

Taču arī lauksaimniecības preču importa kopvērtība pērn palielinājusies no 243,5 līdz 282,7 miljoniem latu. Negatīvais lauksaimniecības un pārtikas preču ārējās tirdzniecības saldo 2001. gadā no 179,7 miljoniem latu nedaudz samazinājies – līdz 171,7 miljoniem latu. Vienīgi lauksaimniecības un pārtikas preču tirdzniecībā ar NVS valstīm Latvijai ir pozitīvs saldo, kas pērn vēl ir ievērojami palielinājies, sasniedzot 26,3 miljonus latu.

Tirdzniecībā ar Lietuvu un Igauniju ievērojami turpina palielināties saldo negatīvā vērtība, importa pieauguma tempiem pārsniedzot eksporta palielinājumu. Arī tirdzniecībā ar Austrumeiropas valstīm imports stabili palielinās, pastāvot nenozīmīgiem eksporta apjomiem. Negatīvais saldo tirdzniecībā ar ES valstīm saglabājies iepriekšējā līmenī.

Sadalījumā pa valstu grupām eksports uz NVS valstīm palielinājies divas reizes, šo valstu īpatsvaram eksporta kopapjomā pieaugot līdz vienai trešdaļai. Arī eksports uz ES un Baltijas valstīm ir palielinājies, toties uz Austrumeiropas valstīm joprojām ir nenozīmīgs.

Eksporta sadalījumā pa atsevišķām valstīm par nozīmīgāko pārtikas un lauksaimniecības preču tirdzniecības partneri Latvijai kļuvusi Krievija, turp tiek aizvesti 25 procenti visas eksporta produkcijas. Nozīmīgas eksportvalstis Latvijai ir arī Lietuva (18% no kopējā eksporta tirgus) un Igaunija. Uz Lietuvu eksportē zivis un zivju konservus, dzērienus, cigaretes, kečupu, gaļas konservus, čipsus, šokolādi, miltu produktus. Uz Igauniju lielākoties tiek vesti bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni, kvieši un rudzi un to produkcija, cigaretes, kartupeļu ciete, rapšu sēklas, kečups.

Ievērojami palielinājies cigarešu eksports uz ASV, bet uz Vāciju un Nīderlandi lielākoties tiek vests siers. Pieaudzis arī eksports uz Baltkrieviju (kvieši), Zviedriju (saldēta mencas fileja) un Lielbritāniju.

Arī importa struktūra nav ievērojami mainījusies, vienīgi gaļas un zivju pārstrādes produktu īpatsvars palielinājies līdz 13 procentiem.

Visvairāk palielinājies imports no Lietuvas – gada laikā par 30 procentiem. No šīs valsts Latvijā ieved 18 procentu no kopējās importa kopvērtības – tiek importēta šokolāde, saldumi, siers, saldējums, šķīstošā kafija, liellopu un vistu gaļa, sviests. Palielinājies arī imports no Igaunijas, Vācijas, Itālijas, bet samazinājies no Holandes, Dānijas un Francijas.

 

“NEATKARĪGĀ RĪTA AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!