• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par incidentiem pie pārstāvniecībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2002., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61858

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Kālija parka" investīcijām nākotnē

Vēl šajā numurā

07.05.2002., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par incidentiem pie pārstāvniecībām

Valsts policijas Valsts apsardzes dienesta priekšnieks Juris Voins:

Notikumi pie ārvalstu pārstāvniecībām Latvijā atspoguļo kopējās tendences pasaulē. Ja salīdzina pēdējo piecu gadu notikumus, redzams, ka lielākais skaits piketu – 159 – ir 1999. gadā, kad norisinājās Kosovas krīze Dienvidslāvijā un Krievija uzsāka jaunu aktīvu kampaņu Čečenijā. 2001. gadā notikuši 22 piketi ar kopējo dalībnieku skaitu ap 750. Piketu tematika bija visdažādākā: no atsevišķu cilvēku vēlēšanās atrisināt savas sociālās problēmas līdz zaļo kustības prasībām un protestiem pret atsevišķiem politiskiem notikumiem. Arī piketu organizatori bija gan fiziskas personas, gan sabiedriskas organizācijas (“Klubs 415”, nacionālboļševiku organizācija, “Faluņguņ” atbalstītāji).

Latvijai nepagāja garām arī aizdomīgo pasta sūtījumu sērga. Oktobra otrajā pusē viena ārvalstu pārstāvniecība saņēma vēstuli ar baltu pulveri, bet divām tika izteikti draudi par inficēšanu ar Sibīrijas mēra sporām. Tā kā arī dažas valsts iestādes saņēma aizdomīgus sūtījumus, tika izstrādāta instrukcija “Valsts institūciju rīcības kārtība bioloģiskā terorisma aizdomu gadījumā”. Par laimi, veiktās ekspertīzes par Sibīrijas mēra sporu klātbūtni pasta sūtījumos bija negatīvas.

Atsevišķs jautājums ir Latvijas Republikas pārstāvniecību un diplomātu drošība ārvalstīs. 2001. gada maijā nedēļas laikā notika divi vandalisma akti pret Latvijas vēstniecību Maskavā. Abos gadījumos vēstniecības ēka tika apmētāta ar pudelēm, kurās bija melna krāsa. Viens uzbrucējs, kāds rūpnīcas “Ural” atslēdznieks, aizturēts, citā gadījumā četras personas, kuras apmētāja vēstniecības ēkas, milicijai aizturēt neizdevās. Pie Latvijas vēstniecības notikuši seši piketi, kuru dalībnieki protestēja “Pret krievvalodīgo tiesību ierobežošanu Latvijā!” un aicināja “Atpakaļ uz PSRS!”

Jūlijā notika uzbrukums Latvijas ģenerālkonsulātam Sanktpēterburgā. Nezināmi uzbrucēji izsita konsulāta ēkai logu un iemeta pudeli ar degmaisījumu, kā rezultātā izcēlās ugunsgrēks. Pēc šā gadījuma tika nodrošināta ģenerālkonsulāta ārējā apsardze arī nakts laikā.

2002. gads sākās ar vairākiem incidentiem pie diplomātiskajām pārstāvniecībām. Notikumi pasaulē neliecina, ka tuvākajā laikā varēs samazināt drošības pasākumus pie ārvalstu pārstāvniecībām.

 

“LIKUMA VĀRDĀ”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!