• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Vācijas fonda kompensācijām nacionālsociālisma upuriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.2002., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61906

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 7. maijā, Ministru kabineta sēdē

Vēl šajā numurā

08.05.2002., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Vācijas fonda kompensācijām nacionālsociālisma upuriem

Ar Ministru kabineta rīkojumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) savulaik tika noteikta par atbildīgo institūciju pieteikumu pieņemšanai un kompensāciju izmaksai tām nacionālsociālistiskā režīma spaidu darbos nodarbinātajām personām, kurām ir tiesības pretendēt uz Vācijas Federatīvās Republikas fonda “Atmiņa, atbildība un nākotne” kompensāciju.

Kā Vācijas fonda partnerorganizācija kompensāciju piešķiršanai Krievijas, Latvijas un Lietuvas iedzīvotājiem noteikts Krievijas fonds “Saprašanās un izlīgums”.

2001. gada 2. aprīlī VSAA uzsāka iepriekšēju iesniegumu pieņemšanu no Latvijas iedzīvotājiem. Līdz 2001. gada 31. decembrim, pieteikumu iesniegšanas pēdējam datumam, VSAA bija reģistrēti 15 509 pretendentu iesniegumi. Šiem pretendentiem tika nosūtītas vai izsniegtas oficiālās iesnieguma veidlapas, kuras trīs mēnešu laikā bija vai nu jāiesniedz VSAA, vai arī jānosūta tieši Krievijas fondam “Saprašanās un izlīgums”. VSAA ir saņēmusi 13 692 aizpildītas anketas, kuras kopā ar pievienotajiem dokumentiem nosūtītas Krievijas fondam lēmumu pieņemšanai.

Saskaņā ar likumu “Par fonda “Atmiņa, atbildība un nākotne” dibināšanu” kompensāciju izmaksa tiek veikta divās daļās. 2001. gada novembra beigās kompensācijas pirmā daļa tika izmaksāta 137 personām. Šī gada martā pirmās daļas izmaksu saņēma vēl 155 iedzīvotāji. Pašlaik — maijā — notiek kārtējā izmaksa un kompensācijas pirmo daļu saņem vēl 454 pretendenti.

Kompensāciju otras daļas izmaksu paredzēts veikt pēc tam, kad pilnībā būs pabeigta kompensāciju pirmās daļas izmaksa.

Kā notiek izmaksa? Tiklīdz VSAA saņem no Krievijas fonda “Saprašanās un izlīgums” Vācijas fonda apstiprinātus izmaksas sarakstus, VSAA ierakstītā vēstulē katrai personai nosūta informāciju par piešķirto summu. Vēstulē tiek norādīts, ka personai jāatver bankā valūtas konts un konta numurs jāpaziņo VSAA. Drošības apsvērumu dēļ kompensācija skaidrā naudā netiek izmaksāta. Pa tālruni nekāda informācija par kompensācijas piešķiršanu un apmēru netiek sniegta.

Ir nācies dzirdēt iedzīvotāju neapmierinātību par lēno dokumentu apstrādi un kompensāciju izmaksu. VSAA nevar būt šo pārmetumu adresāte, jo ir tikai iesniegumu pieņēmēja un piešķirto kompensāciju izmaksātāja. Lēmumi tiek pieņemti Krievijas fondā.

Vācijas federālais fonds pagājušajā nedēļā kopā ar Krievijas fondu identificējis vairākas problēmas, kas apgrūtina iesniegumu apstrādi un līdz ar to operatīvāku kompensāciju izmaksu. Tās ir represijas pierādošo dokumentu tulkošana, sadarbība ar arhīviem, atsevišķu dokumentu īpaša pārbaude. Šobrīd šie jautājumi jau tiek risināti, un tas ļauj cerēt, ka turpmāk darbs noritēs straujāk. Tomēr ikvienam pretendentam ir jārēķinās ar to, ka spaidu darbus apliecinošu arhīva dokumentu meklēšana var prasīt ilgu laiku.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!