• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Joprojām atklāts jautājums par sociālo nodokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2002., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61948

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad tuvojas Saeimas vēlēšanas

Vēl šajā numurā

09.05.2002., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Joprojām atklāts jautājums par sociālo nodokli

Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē

Vakar, 8.maijā, Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē sociālie partneri kārtējo reizi diskutēja par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmes samazināšanu un pārdali, sākot ar nākamā gada 1.janvāri, taču tāpat kā visās iepriekšējās tikšanās reizēs kompromiss starp valdības, arodbiedrību un darba devēju viedokļiem panākts netika.

Likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir iestrādāta norma, kas paredz sociālā nodokļa likmes samazināšanu no pašreizējiem 35 procentiem līdz 33 procentiem un tās pārdali vienādi starp darba devēju un darba ņēmēju — katram 16,5 procenti pašreizējo 26 un 9 procentu vietā. Šādai kārtībai būtu jāstājas spēkā no nākamā gada. Tomēr valdība šā gada 9.aprīļa sēdē atbalstīja vienu no sešiem Labklājības ministrijas piedāvātajiem likuma grozījumiem, kas gan paredz sociālā nodokļa likmes samazināšanu par diviem procentiem, sākot ar 2003.gada 1.janvāri, taču likmes sadalījumu starp darba devēju un darba ņēmēju atstāj negrozītu līdz 2004.gadam, kad plānots sākt pakāpenisku likmes pārdali — laikā līdz 2010.gadam to vienādojot starp abiem maksātājiem.

Saeima likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” grozījumus jau ir izskatījusi otrajā lasījumā, tomēr sociālie partneri joprojām katrs paliek pie sava viedokļa.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), tās priekšsēdētāja Jura Radzeviča personā paužot arodbiedrību nostāju, uzskata, ka nav pieļaujama sociālā nodokļa likmes samazināšana līdz laikam, kamēr valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta izdevumi pārsniedz ieņēmumus un nav pilnībā atmaksāts parāds valsts pamatbudžetam.

Latvijas Darba devēju konfederācija arī stingri paliek pie sava, uzskatot, ka likums jau sen ir pieņemts un tas ir jāpilda, nevis nemitīgi jāgroza. Latvijas Darba devēju konfederācijas priekšsēdētājs Vitālijs Gavrilovs NTSP vakardienas sēdē atkārtoti atgādināja, ka sociālā nodokļa samazinājumam un likmes pārdalei par labu darba devējiem ir ilglaicīgs ekonomiskais efekts, kas pilnībā sevi parādīs tikai pēc laika. Nodokļu nastas samazinājumu darba devējiem V.Gavrilovs uzskata par būtisku priekšnoteikumu Latvijas preču konkurētspējai gan iekšējā, gan ārējā tirgū. Tāpat Latvijas Darba devēju konfederācijas biedri uzskata, ka nav pamata bažām par darba ņēmēju ienākumu samazināšanos pēc sociālā nodokļa likmes pārdales, jo darba devēji ir gatavi kompensēt ieturējumus no darba samaksas.

Valdības viedoklis ir izteikts Ministru kabineta pieņemtajā lēmumā, kaut gan bijušais labklājības ministrs Andrejs Požarnovs, finansu ministrs Gundars Bērziņš un arī Ministru prezidents Andris Bērziņš pirms tam ir pauduši dažādus atšķirīgus viedokļus par sociālā nodokļa iemaksu likmi un tās samazinājumu. Tagadējais labklājības ministra pienākumu izpildītājs Vladimirs Makarovs pēc NTSP vakardienas sēdes gan pauda šaubas par pakāpeniskas sociālā nodokļa likmes pārdales lietderību, uzskatot, ka no vienlīdzīgas nodokļa pārdales starp darba devēju un darba ņēmēju būtu jāatsakās vispār vai tā jāveic tūlīt, vienlaikus izstrādājot kompensācijas kārtību darba ņēmēju ienākumu samazināšanās segšanai. Šis viedoklis gan izskanēja kā V.Makarova personiskais, kā valdības loceklis viņš atbalsta Ministru kabineta jau akceptētos likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” grozījumus.

Savus priekšlikumus NTSP vakardienas sēdē iesniedza arī Latvijas Pašvaldību savienība, kas piedāvāja laikā no 2003.gada līdz 2011.gadam samazināt sociālā nodokļa likmi līdz 30 procentiem un vienlaikus vienādot to starp darba devēju un darba ņēmēju, katram paredzot 15 procentu maksājumus. Šo variantu kā ekonomiski nepārdomātu noraidīja visi sociālie partneri.

NTSP sēdē vakar izskanēja arī viedokļi, ka Saeima, izskatot likuma grozījumus trešajā lasījumā, varētu vēl meklēt kompromisa variantus sociālā nodokļa pārdalei.

 

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!