• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Somijas atbalstu un sapratni Latvijai ceļā uz ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2002., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61954

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dienā, kad ar sāpēm atceramies gadsimta traģēdiju

Vēl šajā numurā

09.05.2002., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Somijas atbalstu un sapratni Latvijai ceļā uz ES

Vakar darba vizītē Rīgā uzturējās Somijas ārējās tirdzniecības un Eiropas lietu ministrs Jari Vilens

Pie ārlietu ministra:

SOMS2.JPG (18182 bytes)
Vakar, 8.maijā, preses konferencē Ārlietu ministrijā: Somijas ārējās tirdzniecības un Eiropas lietu ministrs Jari Vilens un Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš
oto: Arnis Blumbergs, “LV”

Latvijas ārlietu ministra Induļa Bērziņa un Somijas ministra tikšanās laikā pārrunāti aktuālie ES iestāšanās sarunu un sabiedrības informēšanas jautājumi. Abas puses pauda viedokli, ka iestāšanās sarunas ir pabeidzamas noteiktajā laikā līdz šī gada beigām un ka šāda apņemšanās pastāv visu ieinteresēto pušu starpā. Detalizēti apspriesti ES lauksaimniecības politikas jautājumi un Latvijas nostāja, īpaši kvotu palielināšanas nepieciešamība. J. Vilens izteica sapratni un atbalstu Latvijas prasībai par lauksaimniecības kvotu palielināšanu. Lauksaimniecības kontekstā pārrunāta arī nepieciešamība uzlabot administratīvo kapacitāti, īpaši strukturālo fondu izmantošanas iespējas.

Sarunas gaitā izdiskutēti jautājumi par sabiedrības informēšanu, gatavojoties referendumam par iestāšanos Eiropas Savienībā. J. Vilens informēja par Somijas pieredzi šajā jautājumā, izveidojot informācijas centrus visos Somijas reģionos. I.Bērziņš iepazīstināja J. Vilenu ar Latvijas paveikto sabiedrības informēšanā un izteica priekšlikumus pieredzes apmaiņai ar Somiju šajā jautājumā, piemēram, Latvijas reģionālo žurnālistu braucienu organizēšana uz Somijas reģioniem, sadarbības aktivizēšana starp Latvijas un Somijas ES informācijas centriem, pieredzes apmaiņa starp abu valstu attiecīgajiem speciālistiem.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs

Saeimas komisijā:

Vakar, 8.maijā, Saeimas Eiropas lietu komisijas pārstāvji un Latvijas pārstāvji Eiropas Savienības Konventā tikās ar Somijas ārējās tirdzniecības un Eiropas lietu ministru Jari Peku Olavi Vilenu.

Uzsākot sarunu, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edvīns Inkēns informēja viesi par komisijas, valdības un sarunu vedēju ciešo sadarbību, sagatavojot un apstiprinot valsts pozīciju iestāšanās sarunu sadaļās. Viņš arī pastāstīja, ka komisijas deputāti gan no pozīcijas, gan no opozīcijas strādā saskaņoti, jo visas Saeimas frakcijas atbalsta Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā (ES). Savukārt Somijas Eiropas lietu ministrs informēja par Somijas parlamenta un valdības izveidoto sistēmu lēmumu pieņemšanai par ES jautājumiem. Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka parlamentam ir būtiska loma šajā procesā, tāpēc svarīga ir visu deputātu iesaistīšana jautājumu apspriešanā un lēmumu pieņemšanā par Eiropas lietām.

Viesis interesējās par sabiedrības attieksmi pret Latvijas dalību Eiropas Savienībā. E.Inkēns analizēja eiroskeptiķu un atbalstītāju skaita procentuālo attiecību, saistot tos ar procesiem gan valsts iekšienē, gan Eiropas Savienībā. Viņš akcentēja, ka Eiropas Komisijas priekšlikumi Eiropas jaunajai kopējai lauksaimniecības politikai attiecībā uz jaunajām dalībvalstīm samazināja eirooptimistu skaitu par aptuveni 20%, jo sabiedrība to uztvēra kā netaisnu. J.Vilens apliecināja Somijas izpratni un atbalstu Latvijai tās centienos panākt lauksaimniecības produktu kvotu pārskatīšanu, taču tiešo maksājumu jautājumā atzina, ka ES līdz jauna budžeta pieņemšanai esot mazas manevrēšanas iespējas. Viņš arī sacīja, ka sabiedrībai būtu jāatgādina, ka dalība ES nenozīmē tikai ekonomiskos labumus, bet arī mieru un stabilitāti reģionā.

Tikšanās gaitā spriests arī par Eiropas Konventa darbu un Eiropas Savienības nākotnes modeli pēc paplašināšanās. Somijas ārējās tirdzniecības un Eiropas lietu ministrs interesējās par Latvijas pārstāvju ES Konventā gūtajiem iespaidiem. Latvijas valdības pārstāvis Konventā Roberts Zīle atzina, ka darba grupas sākušas sekmīgi strādāt, taču grūti prognozēt, kā viņu paveiktais tiks izmantots ES Konventā un vēlāk starpvaldību konferencē. R.Zīle akcentēja, ka Latvijai ir būtiski svarīgi, kad notiks ES starpvaldību konference, kurā spriedīs par Konventā pieņemtajiem lēmumiem, jo tas var ietekmēt referenduma par mūsu valsts iestāšanos ES rezultātus. Somijas Eiropas lietu ministrs apliecināja, ka Somija tāpat kā lielākā daļa ES dalībvalstu atbalsta ES starpvaldību konferences rīkošanu 2004.gadā, kad būs uzņemtas jaunās dalībvalstis.

 

Saeimas preses dienests

Preses konferencē:

 

Vakar, 8. maijā, notika Latvijas ārlietu ministra Induļa Bērziņa un Somijas ārējās tirdzniecības ministra Jari Vilena preses konference.

I. Bērziņš teica, ka Somija ir relatīvi jauna Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts. Līdz ar to Latvijai ir ļoti nozīmīga Somijas pieredze iestāšanās sarunās ar ES. Viņš arī atgādināja, ka Somija laikā, kad iestājās ES, bija daudz bagātāka un augstāk attīstīta par pašreizējo Latviju. I. Bērziņa vērtējumā, abu ministru sarunas bijušas ļoti atklātas, apspriestas arī Latvijas iestāšanās sarunu ar ES detaļas un Latvijas nostāja lauksaimniecības jautājumos. “Somija izprot mūsu zemnieku stāvokli,” uzsvēra I. Bērziņš. Abi ministri arī atzīmējuši , ka liela nozīme ir sabiedrības informēšanai par ES, Latvijai gatavojoties iestāties šajā organizācijā.

J. Vilens teica, ka Somija atbalsta Latviju ES iestāšanās procesā un virzībā uz ES. Viņš atzīmēja abu valstu dziļo vienprātību, ka kandidātvalstīm iestāšanās sarunas jāpabeidz jau līdz šī gada beigām. “Somija ir jauna ES dalībvalsts, un tādēļ mēs pilnībā saprotam, cik svarīga iestāšanās sarunās ir lauksaimniecības sadaļa, un atbalstām Latvijas nostāju šajā jautājumā,” uzsvēra J. Vilens.

 

“LV” jautājums Somijas ārējās tirdzniecības ministram:

Kāds bijis Somijas galvenais ieguvums no iestāšanās ES?

J.Vilens: — Tas ir ļoti būtisks jautājums, jo ir patiešām svarīgi, lai ikviens mūsu valsts iedzīvotājs izjustu praktisko labumu no valsts dalības ES. Mūsu ieguvumi ir ļoti nozīmīgi. Vispirms jau mums tagad kļuvis pieejams vienotais ES tirgus. Pēc Somijas iestāšanās ES bija vērojams arī būtisks rūpniecības ražošanas apjoma pieaugums. Vienlaikus pazeminājās patēriņa preču cenas. Būtisks ir arī politiskais ieguvums — pēc iestāšanās ES jūtami pieaudzis Somijas politiskais svars pasaulē. Īpaši nozīmīga Somijas dalība ES ir mūsu valsts ziemeļu un austrumu reģioniem, kas tagad saņem lielu palīdzību no ES strukturālajiem fondiem.

 

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!