• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par savu nākotnes biznesu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2002., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62006

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sešiem Daugavas kuģīšiem

Vēl šajā numurā

10.05.2002., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par savu nākotnes biznesu

BUKIN COPY.GIF (33852 bytes)
Foto: A.F.I.

Uzņēmējs Sols Normans Bukingolts:

Es varu pateikt, ka mazam biznesam ir daudz grūtāk strādāt jebkurā valstī. Man kā “lielam” biznesmenim ir daudz vieglāk. Taču tāds esmu nevis tāpēc, ka man kāds kaut ko devis tāpat vien. Par to maksāju ar savu laiku, kas netiek ģimenei, hobijam, maksāju ar saviem sviedriem.

Mums (uzņēmumam “InterSource International Inc.” — “LV”) joprojām pieder aptiekas un farmaceitiskais bizness, un ir bijis daudz piedāvājumu attiecībā uz to. Kādu laiku mēs vairs nestrādājam fast food jomā. Pārdevām, jo restorānu bizness bija ļoti mazs. Mūsu lielākais bizness, protams, ir nekustamie īpašumi. Latvijas tirgus ir ļoti mazs, un mēs tagad skatāmies arī uz citiem tirgiem, piemēram, Krieviju, Grieķiju utt.

Ceru, ka būs kam celt. Šodien neviens negrib celt, ja nākotne rādās haotiska. To nevar darīt, jo nauda maksā naudu.

Situācija nekustamā īpašuma tirgū ir smaga viena iemesla dēļ — nav īrnieku, nav cilvēku, kas būtu gatavi nopirkt normālu dzīvokli par normālu cenu. Tas ir tāpēc, ka tiek izmantoti tikai vieni un tie paši klienti.

Tomēr nākotnē mēs raugāmies pozitīvi. Kad Latvija būs ES, ceru, jau 2004. gadā, nāks jaunas kompānijas, būs jauni cilvēki. Tādēļ mēs turpināsim celt, ieguldīt.

Uzskatu, ka visi mūsu projekti bijuši veiksmīgi, taču, vai ar katru nopelnīšu — nē. Biznesu spēcīgi ietekmēja Krievijas finanšu tirgu krīze. Tāpat ekonomiku ietekmēja 11. septembra notikumi ASV un tagad ietekmē tas, kas notiek Izraēlā—Palestīnā.

Veiksmīgākie projekti ir Jēkaba kazarmas, autonovietne “Jēkaba arkāde”, tā saucamā Teātra pasāža, atjaunotais 17. gs. “Ziedu nams”, tūlīt pabeigta tiks Dzirnavu ielas 37. māja “Zaļais nams”.

Tas nozīmē, ka kaut kāda attīstība tomēr ir. Protams, es necelšu tirdzniecības centrus — tas nav mans bizness. To uzskatu nevis par celtniecību, bet gan par pakalpojumu sfēru.

Jaunajā vecpilsētā Vecrīgā mēs tūlīt sāksim arheoloģiskās izpētes otro kārtu. Esam tur atraduši 13. gs. ieliņu. Otro kārtu ceram pabeigt augustā—septembrī, un tad ceram sākt pirmo kārtu būvniecībai.

Šobrīd kopā ar domi izstrādājam pirmo private–public partnership projektu — detālplānojumu 15 ha zemei. Redzu šo rajonu Vecrīgā nevis kā vienu konkrētu māju, bet gan kā veselu kvartālu ar ofisiem, dzīvokļiem, frizētavu, muzeju, teātri, bēru namu utt. Tas būs dzīvs kvartāls ar dzīves pulsu. Rīgā šī ir viena no retajām daļām, kur var attīstīt veselu rajoniņu.

Šobrīd mēs strādājam vēl ar kādu citu ēku Vecrīgā, Kungu un 13. Janvāra ielas stūrī, taču tā ir ļoti sliktā stāvoklī. Esam iesnieguši prasījumu nojaukt šo ēku, jo tā ir bīstama. Vēsturiski tas ir pirmais Latvijas pasts. Domājams, jaunajā mājā saglabāsim kaut ko no šā pasta, izstādīsim to, ko atradīsim.

Jaunās Vecpilsētas plānotās izmaksas ir vairāk nekā 78 miljoni ASV dolāru. Taču tas nav vienreizējs pasākums. Tas ir ilgtermiņa projekts 10—12 gadu garumā. Projekts, kas attīstīsies līdzi pilsētai. Šajā projektā līdz šim jau esam investējuši vairāk nekā 3 miljonus dolāru.

Tās noteikti būs starptautiskas investīcijas. Mēs jau tagad strādājam ar daudziem partneriem no pasaules bankām, uzņēmējiem no Norvēģijas, ASV, Lielbritānijas u.c. Gribu piesaistīt projektam visus īpašniekus, jo ne jau katra māja pieder mums. Kopā ar pilsētu projektu var realizēt ātrāk, izdevīgāk; celt ne tikai šo Rīgas daļu, bet arī īpašuma vērtību, jo kad dara visu kopā, lielā apjomā, sanāk lētāk. Gribētos savienot upes krastu ar Vecpilsētu.

Mums bija līgums ar Valsts nekustamā īpašuma aģentūru par Dannenšterna nama nomu Vecrīgā. Īsti nevēlos par to runāt. Vēl joprojām tā māja stāv tukša, tur nekas nenotiek. Domāju, ka tur nekas nevar notikt līdz brīdim, kamēr tai nav privātīpašnieka. Tas nomas līgums, ko mums piedāvāja aģentūra, bija drakonisks. Tagad es varu pateikt, ka es pat pusi vairs nemaksātu no tās cenas, par kādu biju gatavs pirkt šo ēku. Mājas vērtība arvien samazinās, par 20—30% kritusies arī tā summa, par kādu var šo namu tālāk izīrēt.

Ar lielu cieņu skatos uz to, ko dara “New Century Holding”. Manuprāt, tas ir ļoti profesionāli. Domāju, ka “Linstow” kompānija ir ļoti profesionāla. Nezinu, ko dara un darīs Preatoni. Apsveikšu tos, kuriem izdosies realizēt Ķīpsalas projektu.

 

“DIENAS BIZNESS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!