• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Esiet lepni: jums ir iespēja kalpot neatkarīgai valstij. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2002., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62021

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Galvenais ir nodrošināt Latvijas vienmērīgu attīstību

Vēl šajā numurā

10.05.2002., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Esiet lepni: jums ir iespēja kalpot neatkarīgai valstij

Vakar, 9.maijā, Ādažos tika iesvētīts Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljona karogs

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

ADAZI8.JPG (34807 bytes) ADAZI10.JPG (38056 bytes)

Runa Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljona karoga iesvētīšanā Ādažos 2002.gada 9.maijā

Jūsu ekselence aizsardzības ministra kungs, Nacionālo bruņoto spēku komandiera kungs, virsnieki, karavīri!

8.maijā mēs atzīmējām dienu, kad tika panākts Otrā pasaules kara noslēgums ar pamieru. Tas bija karš, kas Latvijas tautai prasīja ļoti smagus upurus, bet traģiskāk par dzīvā spēka zaudējumiem bija tas, ka šie upuri bija jāizcīna un jānes zem svešiem karogiem, ne zem Latvijas karoga. Un vēl skumjāk bija tas, ka tie izrādījās velti, jo mēs pazaudējām savas tautas brīvību un Latvija kā neatkarīga valsts nozuda no pasaules kartes. Jums, virsnieki un karavīri, tagad ir iespēja kalpot brīvai un neatkarīgai Latvijai ar apziņu, kas viss, ko jūs paveicat, tiek darīts Latvijas vārdā, zem Latvijas karoga un par to zina ne tikai visa Latvijas tauta, par to zina visa pasaule.

Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljons atskatās uz desmit gadu vēsturi, kuras laikā jau ir notikušas lielas pārmaiņas, ir daudz kas arī sasniegts. Es vēlētos pateikties visiem tiem Latvijas karavīriem un virsniekiem, kas Latviju pārstāvējuši citās pasaules malās miera uzturēšanas misijās, kur viņi ir strādājuši un cīnījušies plecu pie pleca ar citu tautu vienībām, bet šoreiz kā līdzīgs ar līdzīgu, kā atzīti Latvijas pārstāvji. Man tiešām ir prieks par to, ka Latvijas karavīri visur, kur piedalījušies, ir nesuši augstu savu karogu, ir nesuši Latvijai godu un slavu. Par to jums visiem sirsnīgs paldies manā un visas tautas vārdā.

Latvijas bataljons, kas ir izaudzis no Baltijas bataljona, turpinās būt nozīmīgs mūsu līdzdalībā NATO spēkos un miera misijās, un mēs ļoti ceram, ka tas nākotnē to varēs darīt, Latvijai jau esot NATO dalībvalstij. Kā man apliecināja ģenerālis Ralstons, Latvijas karavīri jau seko NATO doktrīnai, darbojas pēc NATO dalībvalstīs pieņemtiem principiem. Es domāju, jūs esat pierādījuši, ka mēs esam NATO gatavi.

ADAZI9.JPG (37251 bytes) ADAZI4.JPG (29986 bytes)
Vakar, 9.maijā, Ādažos Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljona karoga iesvētīšanā: Valsts prezidente, aizsardzības ministrs un augstākās militārās amatpersonas

Jūsu pienākumos ietilpst arī jaunkareivju ievadīšana mūsu bruņotajos spēkos. Es vēlētos jums kā prezidente lūgt atcerēties, ka jauna kareivja iesaistīšana bruņotajos spēkos nozīmē viņu audzināt ar disciplīnu, pienākumu pildīšanu, bet lielā mērā arī ar paraugu. Tas nozīmē viņa iesvētīšanu tajās tradīcijās, kas piemīt katrai vienībai, kas dod tai savu īpatnējo veidolu, kas pieder pie tās bagātības un tradīcijām, bet šīm tradīcijām būtu jābūt godavīra un karavīra cienīgām. Tām jābūt cilvēka cienīgām. Un nedrīkstētu būt tādas karavīra “iesvētības”, ka cilvēks tiek apkaunots un pazemots, un nedrīkstētu būt tā, ka rūdīšanās un vīrišķības vārdā viņam tiek uzlikti tādi pienākumi, kas iet pāri cilvēka spēkiem vai apdraud viņa veselību. Mēs vēlamies bruņotajos spēkos zēnus pārvērst par vīriem — ar drošsirdību, ar pienākuma apziņu un profesionālām mākām, ar stāju, ar godaprātu. To ir iespējams panākt, bet tā ir māksla, un pie tā ir jāstrādā. Lai to darītu efektīvi, humāni, cilvēcīgi, bet ar labiem rezultātiem. Es novēlu, lai Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljonam zem sava jauniesvētītā karoga paveras spožs attīstības posms, kurā jūs katru gadu no jauna pierādīsit, ka šis bataljons ir ne tikai skaitliski pirmais bruņoto spēku vidū, bet ka tas patiesi ir godam pelnījis šo savu devīzi un tai kalpo – “Primus inter pares”, pirmais starp līdzīgiem. Novēlu jums visu labāko!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!