• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar kopīgu atbalstu ceļā uz NATO un ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2002., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62146

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs esam labi un reāli NATO kandidāti

Vēl šajā numurā

16.05.2002., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar kopīgu atbalstu ceļā uz NATO un ES

Vakar, 15.maijā, Rīgā uzturējās Itālijas parlamenta deputātu grupa

ITALIJA1.JPG (19583 bytes)
Foto: A.F.I.

Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvji tikās ar Itālijas Republikas parlamenta deputātu grupu sadarbībai ar Baltijas valstu parlamentiem.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja Latvijas un Itālijas parlamentu sadarbības nozīmi NATO un Eiropas Savienības paplašināšanās kontekstā.

Itālijas parlamentārieši augstu novērtēja NATO dalībvalstu ārlietu ministru tikšanās rezultātus Reikjavīkā, nosaucot to par vēsturisku pagriezienu NATO darbībā, kā arī pauda pārliecību, ka Latvija Prāgā saņems uzaicinājumu dalībai aliansē. Viņi arī atzina, ka parafētais NATO un Krievijas sadarbības līgums, kas Krievijai ļauj līdzdarboties drošības jautājumu risināšanā, būs arī Baltijas valstu neatkarības garants.

Pārrunājot Eiropas Savienības paplašināšanās jautājumus, Itālijas parlamenta deputāti akcentēja, ka abām valstīm jāpadziļina savstarpējie kontakti ekonomikā, uzlabojot tirdzniecības sakarus, kā arī sadarbību kultūras jomā. Viņi arī apliecināja Itālijas atbalstu Latvijai tās virzībā uz transatlantiskajām un Eiropas struktūrām.

Skarot jautājumu par Eiropas nākotnes modeli, abas puses bija vienisprātis, ka tai jābūt savienībai, kas balstīta uz demokrātijas principiem, saglabājot dalībvalstu nacionālo identitāti, kā arī brīvai no birokrātisma.

Saeimas preses dienests

 

 

Vakar, 15.maijā, Rīgā uzturējās Nīderlandes bruņoto spēku virspavēlnieks

Vakar, 15.maijā, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvji tikās ar Nīderlandes bruņoto spēku virspavēlnieku admirāli Lūku Kronu.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja parlamentu lomu valsts aizsardzības jautājumu risināšanā un abās valstīs notiekošo militāro spēku restrukturizācijas problēmas.

Sarunas ievadā komisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums un priekšsēdētāja biedrs Aleksandrs Kiršteins iepazīstināja viesi ar komisijas paveikto militārajā likumdošanā un parlamenta īstenoto kontroli pār bruņotajiem spēkiem, kā arī sadarbību ar NATO dalībvalstu parlamentu aizsardzības komisijām.

Viesis akcentēja atklātības un sadarbības nozīmi militāro struktūru un parlamenta savstarpējās attiecībās, lai risinātu būtiskus valsts aizsardzības jautājumus. Viņš arī pastāstīja, ka Nīderlandes parlamentam ir noteicošā loma militāro investīciju programmu apstiprināšanā, tas arī akceptē Nīderlandes karavīru piedalīšanos miera uzturēšanas operācijās. L.Krons atzina, ka no militārā viedokļa Nīderlandes uzdevumi drošības jomā galvenokārt saistīti ar starptautiskajām miera uzturēšanas operācijām NATO sastāvā, jo valstij nav tiešu ienaidnieku. Viens no viņa valsts mērķiem ir veicināt kandidātvalstu militāro spēku savietojamību ar NATO struktūrām, tāpēc Nīderlandes miera uzturēšanas spēku sastāvā Balkānos tiek iekļautas arī kandidātvalstu karavīru vienības. L.Krons atzina, ka sadarbībai ar Latvijas bruņotajiem spēkiem ir būtiska nozīme, lai īstenotu šo mērķi.

Latvijas parlamentārieši interesējās, kā Nīderlandes bruņoto spēku virspavēlnieks no militārā viedokļa vērtē Reikjavīkā parafēto NATO sadarbības līgumu ar Krieviju. Admirālis L.Krons pauda uzskatu, ka Krievija arvien veiksmīgāk iekļaujas NATO miera uzturēšanas misijās gan Balkānos, gan Afganistānā.

Sarunas noslēgumā Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvji pateicās Nīderlandei par tās palīdzību militārajā jomā.

Vakar, 15.maijā, arī Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs tikās ar Nīderlandes bruņoto spēku komandieri admirāli Lūku Kronu.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Latvijas un Nīderlandes militāro sadarbību, Latvijas virzību uz NATO un pašaizsardzības spēju palielināšanu.

Valsts sekretārs norādīja, ka turpmākas Latvijas aizsardzības sistēmas attīstības pamatā ir veiksmīgi izstrādāta spēku struktūras reforma līdz 2008.gadam, uz Latvijas valdības apņēmību un aizsardzības finansējuma pieaugumu. E.Rinkēvičs atzīmēja, ka Latvijas aizsardzības sistēma balstās uz diviem principiem — aizsardzības spēju stiprināšanu un speciālu vienību NATO vadītajām operācijām (sapieri, militārie policisti, mediķi u.c.) attīstību.

Nīderlandes bruņoto spēku komandieris atzina, ka Latvija ir veiksmīgi izpildījusi visus priekšnosacījumus, lai kļūtu par pilntiesīgu NATO dalībvalsti, kā arī augstu novērtēja Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību sniegumu miera uzturēšanas operācijās un starptautisko mācību laikā. L.Krons informēja par Nīderlandes bruņoto spēku restrukturizāciju un pāreju uz profesionālo dienestu.

Puses apsprieda arī divpusējās sadarbības jautājumus, kā vienu no galvenajiem minot sadarbību militārpersonu apmācībā.

 

Saeimas preses dienests, Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!