• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ražojumiem kosmosam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2002., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62214

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pacietīgi veicamu pienākumu

Vēl šajā numurā

17.05.2002., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ražojumiem kosmosam

Kādreizējais PSRS militārā kompleksa uzņēmums - pašreizējā AS “Sidrabe” - bija bāze, kuru tā darbinieki pēc savienības izjukšanas ir nevis izlaupījuši un izpārdevuši, bet attīstījuši augsto tehnoloģiju kompāniju, kādas pašlaik pasaulē ir tikai četras piecas. “Tas ir unikāls fakts, ka Sidrabe ir izdzīvojusi,” ar lepnumu stāsta šā uzņēmuma prezidents Edgars Jadins.

Padomju laikā uzņēmums izgatavoja materiālus, kurus izmantoja kara aviācijas tehnikas un kosmosa kuģu aprīkojuma ražošanā. Lieki piebilst, ka uzdevumi bija ļoti atbildīgi un konfidenciāli. Kompānija bija vadošā vakuuma pārklājuma tehnoloģiju jomā. Taču pēc neatkarības atgūšanas tikai dažās dienās uzņēmums zaudēja visus pasūtījumus - Krievijas tirgus bija slēgts, savukārt Eiropa un ASV vēl nebija atvērtas. No tik svarīgā un lielā uzņēmuma palika tikai sarežģītās augstās tehnoloģijas un zinošie cilvēki. Daļa darbinieku toreiz apvienojās un, negribēdami pieļaut uzņēmuma bankrotu, 1991. gadā to privatizēja.

1992. gadā “Sidrabe” guva ienākumus, pārdodot netradicionālus ražojumus - stikla galdiņus un iepakojumu pārtikas produktiem. Tādējādi uzņēmums mēģināja iegūt vismaz tik daudz līdzekļu, lai tās vadošie zinātnieki varētu turpināt strādāt. Un tomēr “Sidrabes” darbinieku skaits samazinājās no 500 līdz 160. Vēl joprojām uzņēmums bija krīzes situācijā, un 1993. gadā tas pat pusgadu nevarēja atļauties maksāt darbiniekiem algas. Šķita, ka uzņēmumu piemeklēs bēdīgais vairāku Latvijas padomju mantojuma rūpnīcu liktenis.

Kā pagrieziena punkts uz attīstību bija 1994. gads, kad tika saņemts pirmais pasūtījums no Rietumiem - Holandes kompānijas “VacuMetal”. Pēc tam arī ASV uzņēmums “Sheldahl” uzticēja “Sidrabei” izpildīt miljonu dolāru vērtu pasūtījumu - vakuumpārklājuma iekārtas izgatavošanu. Abas kompānijas ir uzņēmuma klienti vēl joprojām. Amerikāņi 1994. gadā kļuva arī par “Sidrabes” akcionāriem. 1996. gadā, investējot 1,5 miljonus ASV dolāru, par uzņēmuma akcionāru kļuva ASV investīciju grupa “New Century Holdings”.

Uz Krieviju “Sidrabe” eksportē mazāko daļu produkcijas. Lai arī saglabājušies ļoti labi sakari šajā valstī, pašlaik kaut ko pārdot tur ir grūti. Pēc neatkarības atjaunošanas pāris pasūtījumu no Krievijas kompānijām tomēr bijuši, taču pēc tam tās nav pilnībā norēķinājušās. Pastāv risks, ka arī citi Krievijas uzņēmumi var rīkoties tāpat.

“Sidrabē” ir izgudrotas un izgatavotas dažādas iekārtas, kas nodrošina jauna veida produktu ražošanu vakuuma apstākļos. Ar “Sidrabes” ražotajām iekārtām tiek izgatavoti arī televizoru un datoru skārienjutīgā plakanekrāna (touch screen) speciālie pārklājumi. Izmantojot uzņēmuma ražotās tehnoloģijas, tiek pārklātas lidmašīnu un kosmosa kuģu stikla daļas. “Sidrabe” ir izstrādājusi arī unikālu tehnoloģiju litija uzklāšanai plānā kārtā. Šis projekts potenciāli var radīt apvērsumu, piemēram, plaša patēriņa mobilo telefonu vai portatīvo datoru baterijas izstrādē, ievērojami palielinot to ietilpību, samazinot izmērus un svaru. Lai iegūtu arvien jaunas krāsu noskaņas, “Sidrabe” piedāvā dažādas vielas pārklāt ar metālisku pulveri. Šādu tehnoloģiju izmanto naudaszīmju aizsargelementu izgatavošanai, piemēram dolāra krāsainajam metāliskajam iezīmējumam.

“Sidrabes” ražojumus iepērk elektronikas, auto, mobilo telefonu, celtniecības, mēbeļu ražošanai un saules enerģijas izmantošanai. Pats uzņēmums par vienu no savas darbības galvenajiem mērķiem ir izvirzījis enerģijas problēmu risināšanu. Tiek izstrādāti dažādi saules enerģijas projekti, jaunas metodes enerģijas pārvietošanā, radītas jaunas baterijas un materiāli informācijas tehnoloģijām, kā arī attīstīta videi draudzīgu tehnoloģisko materiālu ražošana. Kopš uzņēmuma dibināšanas 1962. gadā Sidrabe ir radījusi vairāk nekā 260 tehnoloģisko risinājumu un attīstījusi vairāk nekā 150 tehnoloģisko procesu.

Patlaban uzņēmumā strādā 200 darbinieku.

“NEATKARĪGĀS RĪTA AVĪZES”  pielikums “BIZNESA LAIKS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!