• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Studenti par Latviju kā Eiropas Savienības dalībvalsti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2002., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62235

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iepirkumi valsts un pašvaldību vajadzībām

Vēl šajā numurā

17.05.2002., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Studenti par Latviju kā Eiropas Savienības dalībvalsti

“Ja neiestāsimies Eiropas Savienībā (ES), mums būs daudz vairāk jācīnās, lai panāktu to, ka paši esam saimnieki pār sevi...”, secina Vidzemes Augstskolas politikas zinātņu students Reinis Bērziņš, kas ieguvis pirmo vietu Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā izsludinātajā studentu zinātnisko darbu konkursā “Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts”.

Vidzemes Augstkolas students izcīnīja pirmo vietu, saņemot 52 no 60 iespējamajiem punktiem, un kā balvu ieguva vienpadsmit dienu ceļojumu pa Itāliju šovasar, augustā. Otro vietu, no uzvarētāja atpaliekot tikai par punktu, ieguva Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas Integrācijas institūta politikas zinātnes programmas pirmā kursa students Indulis Balmaks. Bet trešo vietu ieņēma Gundega Meļķe, kas studē Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē otrajā kursā. Kopā ar uzvarētāju Eiropas Komisijas sarūpētajā ceļojumā uz Itāliju dosies arī otrās un trešās vietas ieguvēji.

Konkursa uzvarētāju apbalvošana norisinājās svinīgā gaisotnē 9.maijā, Eiropas dienā, Eiropas Savienības (ES) Informācijas centrā. Uzvarētājus sveica Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītājs Endrū Rasbašs.

Konkursa uzvarētājs R. Bērziņš sarunā ar “Latvijas Vēstnesi” atzina, ka jaunieši arī ikdienā savstarpēji visai aktīvi diskutē par Latvijas integrāciju ES, un šajā darbā autors centies apkopot visus argumentus, ko ieguvis daudzajos strīdos un sarunās ar līdzaudžiem. R. Bērziņš savā darbā aplūkojis divus iespējamos attīstības modeļus — Latvija kā ES dalībvalsts un Latvija ārpus ES — un secinājis, ka Latvijai tomēr izdevīgāk būtu kļūt par ES dalībvalsti nekā palikt ārpus tās.

Otrās vietas ieguvējs I. Balmaks analizējis iespējamās pārmaiņas, kas sagaida Latviju pēc pievienošanās ES, un secinājis, ka, iestājoties ES, Latvijā nav sagaidāmas kādas krasas izmaiņas, bet galvenais ieguvums būs tas, ka ES sastāvā mūsu valstij tiks garantēta līdzšinējā sekmīgā attīstības kursa turpināšana.

Arī trešās vietas ieguvēja Gundega Meļķe uzskata, ka Latvijai ekonomiski izdevīgāka ir dalība ES, tomēr lielākais šķērslis integrācijas gaitā ir politiskās elites neprasme šo procesu izskaidrot sabiedrībai.

Studentu zinātnisko darbu konkursu “Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts” Eiropas Komisija izsludināja jau šā gada februārī, darbus varēja iesniegt līdz 15.aprīlim.

Konkursam iesniegtos darbus vērtēja ekspertu komisija, kuras sastāvā bija Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā darbiniece Iveta Adoviča, Eiropas Integrācijas biroja direktora vietnieks Ivo Rollis, bijušais Latvijas vēstnieks Eiropas Savienībā Juris Kanels, Latvijas Universitātes mācībspēki Žaneta Ozoliņa un Daunis Auers.

 

Artis Nīgals, “LV” Eiropas lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!