• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas palīdzības kontroli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2002., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62297

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iespējamo Mārupes novadu

Vēl šajā numurā

21.05.2002., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas palīdzības kontroli

UDRIS.JPG (17620 bytes)
Foto: A.F.I.

Rīgas reģiona attīstības aģentūras priekšnieks Ārijs Ūdris:

Mēs koordinēsim darbību ar pagastu un rajonu attīstības plānu veidotājiem. Teritoriālajai reformai jāturpinās un jānoved līdz tādām pašvaldībām, kuras patiešām ir darboties spējīgas.

Viena no ES prasībām par strukturālo fondu izmantošanu ir tāda, lai to nauda ietu caur reģionālajām attīstības aģentūrām. Ja valsts dod visu finansējumu, piemēram, ceļu būvei, tad - lai dara, kā grib. Diemžēl izskatās, ka tā ir spējīga piešķirt tikai līdzfinansējumu 20-25% apmērā. Lai šo naudu pareizi izlietotu, lūk, pie šāda nosacījuma palielināsies aģentūru loma. Turklāt katram projektam jābūt saistītam ar aprēķinu, kā tas veicinās reģiona un valsts attīstību. ES raudzīsies, lai tā tiešām notiktu.

Mūsu mērķis nav izmantot tikai ES fondus. Finansējumu var dabūt arī Amerikā, ja vien spēsim pierādīt, kur tas paliks un vai naudas devējs nopelnīs.

Norvēģi turpina ieguldīt naudu ne tikai lielveikalu celtniecībā, bet arī lauksaimniecībā. Man bija saruna ar RIMI cilvēkiem, kuri meklē pastāvīgus vietējo preču piegādātājus. Viņiem nepieciešami visvienkāršākie produkti, sākot no kartupeļiem, kuru piegāde nav nemaz vienkārša. Viņiem vispirms vajag 1000 tonnu gadā un vēlāk 5000 tonnu, bet mazgātā un fasētā veidā. Ja vietējie piegādātāji netiek ar to galā, tad nav ko žēloties, ka jāēd banāni un Lietuvas kartupeļi. Aģentūras uzdevums ir ieteikt norvēģiem, kur atrast tādus ražotājus, kas spētu veikt vajadzīgās piegādes.

Veiksmīgs projekts aug lēni un mierīgi, nevienam palīdzību neprasot. Mēs neuzspiežam savu līdzdalību, bet palīdzam tiem, kuri domā par parītdienu, nevis par vakardienu un šodienu.

Brīvas naudas pasaulē ir daudz, bet jebkuram investoram apnīk piedāvāt to 4 vai 5 gadus. Tad investors vienkārši pagriežas un aiziet. Arī vietējiem uzņēmējiem ir daudz līdzekļu, ko varētu ieguldīt.

Viss ir politiķu rokās. Politiskā cīņa ir, bija un būs. Tieši tās dēļ pārāk ilgi tika vilkta Latvijas kuģniecības un citu objektu privatizācija, kas nevienam par labu nenāca. Esmu par to, lai privatizētu arī “Latvenergo”. Tad valdībai atliktu tikai ievākt nodokļus, nevis mocīties gan ar uzņēmuma pārvaldi, gan sertifikātu atprečošanu.

Galvenais attīstības nosacījums ir attīstības ātrums. Tā ir izšķirošā investoru prasība. Nu, piemēram, starptautiskā biznesa centra ideja saistībā ar brīvostas paplašināšanu. Ja nevar to realizēt īsā laikā, tad ideja aizies citur un Rīgā nekad vairs neatgriezīsies.

 

“RĪGAS BALSS”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!