• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad kārzobji izjūt lietuviešu garšas pasauli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2002., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62351

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par disciplinārlietas izbeigšanu

Vēl šajā numurā

22.05.2002., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad kārzobji izjūt lietuviešu garšas pasauli

PAVARE.JPG (20295 bytes)
Foto: Tatjana Strahova — “Latvijas Vēstnesim”

Lai gan Lietuvas dienu Latvijā oficiālā atklāšana notiek tikai šodien, jau no pirmdienas, 20. maija, viesnīcas “Reval Hotel Latvija” restorānā “Esplanāde” rīdziniekus un mūsu valsts galvaspilsētas ciemiņus aicina lietuviešu ēdienu dienas. To laikā ir iespēja nobaudīt kaimiņtautas nacionālos ēdienus, kurus gatavo pavāri no Lietuvas.

Tiem, kas dzīvo pierobežā un ikdienā tiekas ar lietuviešiem, noteikti nav sveši arī lietuviešu ēdieni — cepelīni, kugelis, žemaiču pankūkas, šakotis un daudzi citi. Toties pārējiem tā var būt jaunatklājama garšas pasaule, kas sniegs ne vienu vien pārsteigumu gan sāļāku, gan saldāku gardumu un našķu cienītājiem.

Visas šīs lietuviešu ēdienu parādes Rīgā galvenā virspavēlniece ir šefpavāre Aldona Gečiene (attēlā). Pati stājusies pie plīts jau 12 gadu vecumā, pamazām uzkrājusi pieredzi un zināšanas. Un atšķirībā no daudziem citiem amata brāļiem un māsām, kas, nogaršojot vien, pamazām kļūst apaļīgi kā Karlsons, saglabājusi slaidu augumu, lai gan ēdot visu, bet īpaši garšojot zivju ēdieni. Tos arī vislabprātāk gatavojot.

Tā kā ne jau visiem mūsu laikraksta lasītājiem būs vaļa un iespēja pašiem iegriezties Aldonas Gečienes pārraudzītajā un gardēžiem tik tīkamajā Rīgas zālē, kur galdā tiek celti kaimiņu virtuves cienasti, pēc “LV” lūguma lietuviešu šefpavāre vienu recepti sagatavoja īpaši mūsu laikraksta lasītājiem. Lai gatavo paši un tobrīd jūtas kā Lietuvas dienās Latvijā. Tiesa, var gadīties, ka pašlaik ne viss, kas receptē paredzēts, būs uzreiz sadabūjams. Bet visa vasara vēl priekšā. Un arī sēņošanas prieki.

“LV” informācija

Cūkas fileja ar meža sēnēm

Vienas 150 gramu porcijas pagatavošanai nepieciešamās izejvielas: cūkas fileja — 100 gramu, baravikas — 15 g, gailenes — 15 g, sacepti sīpoli — 10 g, fermentēts siers — 10 g, sāls, malti melnie pipari.

Novāra baravikas un gailenes. Sacep sīpolus, pievieno sasmalcinātas, novārītas sēnes, kā beidzamos — sāli un maltus melnos piparus. Sarīvē fermentēto sieru un sajauc ar atdzesētu sēņu masu. Sagriež karbonādi 100 gramu gabaliņos. Tajos izveido kabatveida iegriezumus, kur ieliek meža sēņu pildījumu. Pildītās filejas gabaliņus apkaisa ar garšvielām un cep uz pannas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!