• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2001. gada 27. marta noteikumi Nr. 144 "Obligātās nekaitīguma prasības diētiskajai pārtikai ar samazinātu enerģētisko vērtību un tās marķējumam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2001., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/6236

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.145

Grozījums Ministru kabineta 1998.gada 11.augusta noteikumos Nr.299 "Kārtība, kādā sociāli apdrošinātajai personai pēc nelaimes gadījuma darbā vai pēc konstatētas arodslimības atlīdzināmi papildu izdevumi"

Vēl šajā numurā

30.03.2001., Nr. 52

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 144

Pieņemts: 27.03.2001.

RĪKI
Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā. Piedāvājam lejuplādēt digitalizētā laidiena saturu (no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma).

Ministru kabineta noteikumi Nr.144

Rīgā 2001.gada 27.martā (prot. Nr.13 22.¤)

Obligātās nekaitīguma prasības diētiskajai pārtikai ar samazinātu enerģētisko vērtību un tās marķējumam

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma

4.panta otro un trešo daļu un 13.panta trešo daļu

1. Šie noteikumi nosaka obligātās nekaitīguma prasības diētiskajai pārtikai ar samazinātu enerģētisko vērtību, kura ir paredzēta izmantošanai svara samazināšanas diētās, kā arī tās marķējumam.

2. Diētiskā pārtika ar samazinātu enerģētisko vērtību (turpmāk — diētiskā pārtika) ir paredzēta īpašai lietošanai un tās specifiskā sastāva vai ražošanas procesa dēļ ir skaidri atšķirama no pārtikas ierastajam patēriņam. Diētiskā pārtika ir piemērota cilvēkiem ar liekā svara problēmām, un to pārdod ar attiecīgu norādi.

3. Diētiskajai pārtikai ir īpašs sastāvs, kas aizstāj visu ikdienas uzturu vai daļu no tā, ja to lieto atbilstoši ražotāja norādījumiem. Diētiskā pārtika iedalāma divās grupās:

3.1. pārtika vienas dienas uztura aizstāšanai;

3.2. pārtika vienas vai vairāku ēdienreižu uztura aizstāšanai.

4. Ražotājs vai izplatītājs ir atbildīgs par to, lai diētiskā pārtika atbilstu šo noteikumu 1. un 2.pielikumā norādītajām prasībām.

5. Diētisko pārtiku mazumtirdzniecībā atļauts realizēt tikai fasētā veidā.

6. Šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minētās pārtikas visas atsevišķās sastāvdaļas tirdzniecībā izplata tikai vienā kopīgā ārējā iepakojumā.

7. Šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minētās pārtikas tirdzniecības nosaukums ir “Dienas uztura aizstājējs svara samazināšanai”, bet šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētās pārtikas tirdzniecības nosaukums — “Ēdienreizes uztura aizstājējs svara samazināšanai”.

8. Diētiskās pārtikas marķējumā papildus pārtikas produktu marķēšanas noteikumos noteiktajām prasībām norādāma šāda informācija:

8.1. produkta enerģētiskā vērtība, izteikta kilodžoulos (kJ) un kilokalorijās (kcal), un skaitliski izteikts olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku saturs noteiktā patēriņam sagatavotā produkta daudzumā;

8.2. šo noteikumu 2.pielikumā minēto vitamīnu un minerālvielu skaitliski izteikts saturs noteiktā patēriņam sagatavotā produkta daudzumā;

8.3. šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētajai pārtikai — procentuālais vitamīnu un minerālvielu daudzums no normāla uztura ieteicamās dienas devas papildus šo noteikumu 8.2.apakšpunktā noteiktajam skaitliskajam daudzumam;

8.4. ja nepieciešams, — produkta sagatavošanas pamācība un brīdinājums par pareizas sagatavošanas nozīmi;

8.5. produkta iespējamā laksatīvā iedarbība, ja, lietojot produktu atbilstoši ražotāja norādījumiem, dienā tiek uzņemts vairāk nekā 20 g poliolu;

8.6. nepieciešamība uzņemt dienas devai adekvātu šķidruma daudzumu;

8.7. šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minētajai pārtikai — norāde, ka produkts nodrošina dienā nepieciešamo uzturvielu daudzumu un bez ārsta uzraudzības produktu nedrīkst lietot ilgāk par trim nedēļām;

8.8. šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētajai pārtikai — norāde, ka produkts lietojams kā daļa no svara samazināšanas diētas un citi pārtikas produkti ir šādas diētas nepieciešama sastāvdaļa.

9. Diētiskās pārtikas marķējumā, noformējumā un reklāmā nedrīkst būt norāde par svara zaudēšanas ātrumu vai daudzumu, ko var panākt, lietojot šos produktus, vai par izsalkuma sajūtas samazināšanu vai sāta sajūtas palielināšanu.

10. Noteikumi stājas spēkā ar 2001.gada 1.novembri.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Labklājības ministrs A.Požarnovs

  

Noteikumi stājas spēkā ar 2001.gada 1.novembri.

1.pielikums

Ministru kabineta

2001.gada 27.marta noteikumiem Nr.144

Obligātās nekaitīguma prasības diētiskajai pārtikai ar samazinātu enerģētisko vērtību

Nr. p.k.

Enerģētiskā vērtība un sastāvs, mērvienības

Pārtikā vienas dienas uztura aizstāšanai

Pārtikā vienas vai vairāku ēdienreižu uztura aizstāšanai

minimālais daudzums

maksimālais daudzums

minimālais daudzums

maksimālais daudzums

1.

Enerģētiskā vērtība, kJ (kcal)

3360 (800)

5040 (1200)

840 (200)

1680 (400)

2.

Olbaltumvielas1, 2, g

125

   

25 % no kopējās produkta enerģētiskās vērtības

50% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības

25% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības

50% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības

3.

Tauki,
 

arī linolēnskābe glicerīdu veidā, g


 

4,5

30% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības


 

1

30% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības

4.

Diētiskās šķiedrvielas, g

10

30

5.

Vitamīni un minerālvielas

šo noteikumu 2.pielikumā norādītais vitamīnu un minerālvielu daudzums

 

30% no šo noteikumu 2.pielikumā norādītā vitamīnu un minerālvielu daudzuma vienas ēdienreizes uzturā3

 

Piezīmes.

1 Olbaltumvielu norma attiecas uz olbaltumvielām, kuru ķīmiskais indekss (vismazākā attiecība starp katras neaizstājamās aminoskābes daudzumu izmantojamajā olbaltumvielā un katras attiecīgās aminoskābes daudzumu salīdzināmajā olbaltumvielā) vienāds ar salīdzināmās olbaltumvielas4 ķīmisko indeksu. Ja olbaltumvielas ķīmiskais indekss ir mazāks par salīdzināmās olbaltumvielas ķīmisko indeksu, minimālais olbaltumvielu daudzums produktā attiecīgi jāpalielina. Jebkurā gadījumā olbaltumvielas ķīmiskais indekss nedrīkst būt mazāks par 80 % no salīdzināmās olbaltumvielas ķīmiskā indeksa.

2 Aminoskābju pievienošana atļauta tikai olbaltumvielu uzturvērtības uzlabošanai un tikai attiecībās, kādas nepieciešamas šim nolūkam.

3 Kālija daudzums vienas ēdienreizes uzturā ir vismaz 500 mg.

4 Salīdzināmās olbaltumvielas aminoskābju sastāvs:

Nr. p.k.

Aminoskābe

g/100 g olbaltumvielas

1.

Cistīns + metionīns

1,7

2.

Histidīns

1,6

3.

Izoleicīns

1,3

4.

Leicīns

1,9

5.

Lizīns

1,6

6.

Fenilalanīns + tirozīns

1,9

7.

Treonīns

0,9

8.

Triptofāns

0,5

9.

Valīns

1,3

Labklājības ministrs A.Požarnovs

 

2.pielikums

Ministru kabineta

2001.gada 27.marta noteikumiem Nr.144

Vitamīnu un minerālvielu daudzums diētiskajā pārtikā ar samazinātu enerģētisko vērtību dienas uztura aizstāšanai

Nr. p.k.

Vitamīni un minerālvielas, mērvienības

Daudzums

1.

A vitamīns, µg RE

700

2.

D vitamīns, µg

5

3.

E vitamīns, mg TE

10

4.

C vitamīns, mg

45

5.

Tiamīns, mg

1,1

6.

Riboflavīns, mg

1,6

7.

Niacīns, mg

18

8.

B6 vitamīns, mg

1,5

9.

Folskābe, µg

200

10.

B12 vitamīns, µg

1,4

11.

Biotīns, µg

15

12.

Pantotēnskābe, mg

3

13.

Kalcijs, mg

700

14.

Fosfors, mg

550

15.

Kālijs, mg

3100

16.

Dzelzs, mg

16

17.

Cinks, mg

9,5

18.

Varš, mg

1,1

19.

Jods, µg

130

20.

Selēns, µg

55

21.

Nātrijs, mg

575

22.

Magnijs, mg

150

23.

Mangāns, mg

1

Labklājības ministrs A.Požarnovs

Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!