Ministru kabineta noteikumi Nr.144
Rīgā 2001.gada 27.martā (prot. Nr.13 22.¤)
Obligātās nekaitīguma prasības diētiskajai pārtikai ar samazinātu enerģētisko vērtību un tās marķējumam
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta otro un trešo daļu un 13.panta trešo daļu
1. Šie noteikumi nosaka obligātās nekaitīguma prasības diētiskajai pārtikai ar samazinātu enerģētisko vērtību, kura ir paredzēta izmantošanai svara samazināšanas diētās, kā arī tās marķējumam.
2. Diētiskā pārtika ar samazinātu enerģētisko vērtību (turpmāk — diētiskā pārtika) ir paredzēta īpašai lietošanai un tās specifiskā sastāva vai ražošanas procesa dēļ ir skaidri atšķirama no pārtikas ierastajam patēriņam. Diētiskā pārtika ir piemērota cilvēkiem ar liekā svara problēmām, un to pārdod ar attiecīgu norādi.
3. Diētiskajai pārtikai ir īpašs sastāvs, kas aizstāj visu ikdienas uzturu vai daļu no tā, ja to lieto atbilstoši ražotāja norādījumiem. Diētiskā pārtika iedalāma divās grupās:
3.1. pārtika vienas dienas uztura aizstāšanai;
3.2. pārtika vienas vai vairāku ēdienreižu uztura aizstāšanai.
4. Ražotājs vai izplatītājs ir atbildīgs par to, lai diētiskā pārtika atbilstu šo noteikumu 1. un 2.pielikumā norādītajām prasībām.
5. Diētisko pārtiku mazumtirdzniecībā atļauts realizēt tikai fasētā veidā.
6. Šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minētās pārtikas visas atsevišķās sastāvdaļas tirdzniecībā izplata tikai vienā kopīgā ārējā iepakojumā.
7. Šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minētās pārtikas tirdzniecības nosaukums ir “Dienas uztura aizstājējs svara samazināšanai”, bet šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētās pārtikas tirdzniecības nosaukums — “Ēdienreizes uztura aizstājējs svara samazināšanai”.
8. Diētiskās pārtikas marķējumā papildus pārtikas produktu marķēšanas noteikumos noteiktajām prasībām norādāma šāda informācija:
8.1. produkta enerģētiskā vērtība, izteikta kilodžoulos (kJ) un kilokalorijās (kcal), un skaitliski izteikts olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku saturs noteiktā patēriņam sagatavotā produkta daudzumā;
8.2. šo noteikumu 2.pielikumā minēto vitamīnu un minerālvielu skaitliski izteikts saturs noteiktā patēriņam sagatavotā produkta daudzumā;
8.3. šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētajai pārtikai — procentuālais vitamīnu un minerālvielu daudzums no normāla uztura ieteicamās dienas devas papildus šo noteikumu 8.2.apakšpunktā noteiktajam skaitliskajam daudzumam;
8.4. ja nepieciešams, — produkta sagatavošanas pamācība un brīdinājums par pareizas sagatavošanas nozīmi;
8.5. produkta iespējamā laksatīvā iedarbība, ja, lietojot produktu atbilstoši ražotāja norādījumiem, dienā tiek uzņemts vairāk nekā 20 g poliolu;
8.6. nepieciešamība uzņemt dienas devai adekvātu šķidruma daudzumu;
8.7. šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minētajai pārtikai — norāde, ka produkts nodrošina dienā nepieciešamo uzturvielu daudzumu un bez ārsta uzraudzības produktu nedrīkst lietot ilgāk par trim nedēļām;
8.8. šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētajai pārtikai — norāde, ka produkts lietojams kā daļa no svara samazināšanas diētas un citi pārtikas produkti ir šādas diētas nepieciešama sastāvdaļa.
9. Diētiskās pārtikas marķējumā, noformējumā un reklāmā nedrīkst būt norāde par svara zaudēšanas ātrumu vai daudzumu, ko var panākt, lietojot šos produktus, vai par izsalkuma sajūtas samazināšanu vai sāta sajūtas palielināšanu.
10. Noteikumi stājas spēkā ar 2001.gada 1.novembri.
Ministru prezidents A.Bērziņš
Labklājības ministrs A.Požarnovs
Noteikumi stājas spēkā ar 2001.gada 1.novembri.
1.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 27.marta noteikumiem Nr.144
Obligātās nekaitīguma prasības diētiskajai pārtikai ar samazinātu enerģētisko vērtību
Nr. p.k. |
Enerģētiskā vērtība un sastāvs, mērvienības |
Pārtikā vienas dienas uztura aizstāšanai |
Pārtikā vienas vai vairāku ēdienreižu uztura aizstāšanai | ||
minimālais daudzums |
maksimālais daudzums |
minimālais daudzums |
maksimālais daudzums |
||
1. |
Enerģētiskā vērtība, kJ (kcal) |
3360 (800) |
5040 (1200) |
840 (200) |
1680 (400) |
2. |
Olbaltumvielas1, 2, g |
— |
125 |
— |
— |
25 % no kopējās produkta enerģētiskās vērtības |
50% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības |
25% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības |
50% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības |
||
3. |
Tauki, arī linolēnskābe glicerīdu veidā, g |
— 4,5 |
30% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības — |
— 1 |
30% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības — |
4. |
Diētiskās šķiedrvielas, g |
10 |
30 |
— |
— |
5. |
Vitamīni un minerālvielas |
šo noteikumu 2.pielikumā norādītais vitamīnu un minerālvielu daudzums |
|
30% no šo noteikumu 2.pielikumā norādītā vitamīnu un minerālvielu daudzuma vienas ēdienreizes uzturā3 |
Piezīmes.
1 Olbaltumvielu norma attiecas uz olbaltumvielām, kuru ķīmiskais indekss (vismazākā attiecība starp katras neaizstājamās aminoskābes daudzumu izmantojamajā olbaltumvielā un katras attiecīgās aminoskābes daudzumu salīdzināmajā olbaltumvielā) vienāds ar salīdzināmās olbaltumvielas4 ķīmisko indeksu. Ja olbaltumvielas ķīmiskais indekss ir mazāks par salīdzināmās olbaltumvielas ķīmisko indeksu, minimālais olbaltumvielu daudzums produktā attiecīgi jāpalielina. Jebkurā gadījumā olbaltumvielas ķīmiskais indekss nedrīkst būt mazāks par 80 % no salīdzināmās olbaltumvielas ķīmiskā indeksa.
2 Aminoskābju pievienošana atļauta tikai olbaltumvielu uzturvērtības uzlabošanai un tikai attiecībās, kādas nepieciešamas šim nolūkam.
3 Kālija daudzums vienas ēdienreizes uzturā ir vismaz 500 mg.
4 Salīdzināmās olbaltumvielas aminoskābju sastāvs:
Nr. p.k. |
Aminoskābe |
g/100 g olbaltumvielas |
1. |
Cistīns + metionīns |
1,7 |
2. |
Histidīns |
1,6 |
3. |
Izoleicīns |
1,3 |
4. |
Leicīns |
1,9 |
5. |
Lizīns |
1,6 |
6. |
Fenilalanīns + tirozīns |
1,9 |
7. |
Treonīns |
0,9 |
8. |
Triptofāns |
0,5 |
9. |
Valīns |
1,3 |
Labklājības ministrs A.Požarnovs
2.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 27.marta noteikumiem Nr.144
Vitamīnu un minerālvielu daudzums diētiskajā pārtikā ar samazinātu enerģētisko vērtību dienas uztura aizstāšanai
Nr. p.k. |
Vitamīni un minerālvielas, mērvienības |
Daudzums |
1. |
A vitamīns, µg RE |
700 |
2. |
D vitamīns, µg |
5 |
3. |
E vitamīns, mg TE |
10 |
4. |
C vitamīns, mg |
45 |
5. |
Tiamīns, mg |
1,1 |
6. |
Riboflavīns, mg |
1,6 |
7. |
Niacīns, mg |
18 |
8. |
B6 vitamīns, mg |
1,5 |
9. |
Folskābe, µg |
200 |
10. |
B12 vitamīns, µg |
1,4 |
11. |
Biotīns, µg |
15 |
12. |
Pantotēnskābe, mg |
3 |
13. |
Kalcijs, mg |
700 |
14. |
Fosfors, mg |
550 |
15. |
Kālijs, mg |
3100 |
16. |
Dzelzs, mg |
16 |
17. |
Cinks, mg |
9,5 |
18. |
Varš, mg |
1,1 |
19. |
Jods, µg |
130 |
20. |
Selēns, µg |
55 |
21. |
Nātrijs, mg |
575 |
22. |
Magnijs, mg |
150 |
23. |
Mangāns, mg |
1 |
Labklājības ministrs A.Požarnovs