• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Gruzija ir vienotas sadarbībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2002., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62607

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

NATO spēks ir kopīgajā vērtību sistēmā

Vēl šajā numurā

30.05.2002., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Gruzija ir vienotas sadarbībai

Vakar Rīgā uzturējās Gruzijas aizsardzības ministrs Davids Tevzadze

GRUZIJA1.JPG (20616 bytes)
Vakar, 29.maijā, Aizsardzības ministrijā ar parakstītajiem līgumiem: Gruzijas Republikas aizsardzības ministrs Davids Tevzadze un Latvijas Republikas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis Foto: A.F.I.

Aizsardzības ministrijā

Vakar, 29.maijā, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs tikās ar Gruzijas aizsardzības ministru ģenerālleitnantu Davidu Tevzadzi.

Sarunā apspriests Latvijas ieguldījums Starptautiskās drošības padomnieku grupas darbā, kura izveidota Gruzijas drošības attīstībai. Latviju šajā grupā pārstāv Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš.

Latvija izteikusi gatavību rīkot seminārus Gruzijas Aizsardzības ministrijas speciālistiem aizsardzības plānošanā un budžeta veidošanā, kā arī Baltijas valstu militārās sadarbības projektu un NATO plānošanas un pārskata procesa jautājumos.

Pārrunātas arī Kaukāza reģiona drošības problēmas.

 

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Pēc līguma parakstīšanas

Vakar, 29. maijā, Aizsardzības ministrijā Latvijas Republikas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un Gruzijas aizsardzības ministrs Davids Tevzadze parakstīja sadarbības līgumu aizsardzības jomā. Līguma mērķis ir noteikt iespējamo sadarbību starp Latvijas un Gruzijas aizsardzības ministrijām. Līgums paredz veikt pieredzes apmaiņu starp abu valstu aizsardzības struktūrām, attīstīt divpusējo sadarbību un sadarboties drošības pasākumu īstenošanā. Līgums paredz arī abu valstu militāro ekspertu klātbūtni militārajās mācībās.

GRUZIJA2.JPG (20649 bytes)
Foto: A.F.I.

Pēc līguma parakstīšanas Ģ. V. Kristovskis teica, ka šāda tikšanās un līguma parakstīšana abu valstu aizsardzības ministriju līmenī ir ļoti būtiska. Ministrs uzsvēra, ka Latvijai ar Gruziju vēsturiski ir ļoti cieši sakari un abu valstu kopīgā pieredze ir sagatavojusi Latvijas un Gruzijas ceļu uz NATO. Ģ. V. Kristovskis ar gandarījumu teica, ka Latvija var sniegt savu atbalstu un dalīties pieredzē ar sev draudzīgām valstīm. Latvija ir ieinteresēta, lai Kaukāzā pēc ilgiem nestabilitātes gadiem atkal valdītu miers un drošība. Noslēgtais līgums ļaus Latvijai un Gruzijai ilgstoši un saturīgi sadarboties.

 

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 29. maijā, Rīgas pilī tikās ar Gruzijas aizsardzības ministru Davidu Tevzadzi, kas vakar ar Latvijas kolēģi parakstīja divpusējās sadarbības līgumu aizsardzības jomā. Sarunā uzsvērta līguma nozīmība, un prezidente pauda gandarījumu par Latvijas un Gruzijas sadarbības stiprināšanu aizsardzības laukā.

D.Tevzadze informēja par Gruzijas bruņoto spēku attīstību, stāvokli Kaukāza reģionā, kā arī savas valsts dalību starptautiskajā antiterorisma programmā. Viņš uzsvēra sarunā, ka “sakari ar Baltijas valstīm Gruzijai dod iespējas tuvoties transatlantiskajām organizācijām un to drošības telpai”.

Amatpersonas pārrunāja ar NATO saistītās aktualitātes.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Saeimas komisijā

Vakar, 29.maijā, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvji tikās ar Gruzijas Republikas aizsardzības ministru Davidu Tevzadzi.

Tikšanās gaitā pārrunāta iespējamā abu valstu sadarbība aizsardzības jomā, kā arī reģionālās drošības jautājumi.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums informēja viesi par komisijas likumdošanas darbu un parlamenta īstenoto kontroli pār bruņotajiem spēkiem.

Pārrunājot Latvijas un Gruzijas iespējamās sadarbības formas aizsardzības jomā, D.Tevzadze norādīja, ka līdz šim vairāk veidoti personiskie kontakti, tāpēc viņa vizītes mērķis ir nostiprināt abu valstu sadarbības jomas konkrētā dokumentā. Līdzīgus sadarbības līgumus Gruzija jau parakstījusi ar abām Latvijas kaimiņvalstīm. Viņš arī atzina, ka Gruzijai būtu noderīga Latvijas pieredze militārās izglītības un gatavošanās dalībai Ziemeļatlantijas aliansē jautājumos.

Tikšanās laikā pārrunāta arī Gruzijas un ASV sadarbības programma, kuras mērķis bija palīdzēt modernizēt Gruzijas militārās struktūras, lai tās sagatavotu dalībai miera uzturēšanas misijās, bet pēc 11.septembra notikumiem arī līdzdalībai pretterorisma akcijās.

 

Saeimas preses dienests

Pie ārlietu ministra

Vakar, 29. maijā, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš tikās ar Gruzijas aizsardzības ministru ģenerālleitnantu Davidu Tevzadzi, kurš uzturas vizītē Latvijā.

Tikšanās laikā I.Bērziņš atzīmēja labo sadarbību, kas izveidojusies starp Gruziju un Latviju, un norādīja, ka abu valstu aktīvais dialogs ir jāturpina. Abas puses apliecināja, ka viens no sadarbības aspektiem būtu Latvijas pieredzes nodošana dažādu reformu īstenošanā, gan militārajā sfērā, gan eirointegrācijā, gan valsts iekārtas un ekonomiskās sistēmas reformēšanā.

Abas puses pauda gandarījumu par parakstīto līgumu starp Latviju un Gruziju par sadarbību aizsardzības jomā.

I.Bērziņš informēja Gruzijas aizsardzības ministru par Latvijas paveikto ES un NATO integrācijā, savukārt D.Tevzadze informēja par Gruzijas veikumu savu aizsardzības spēju stiprināšanā.

Sarunas gaitā notika viedokļu apmaiņa par reģionālās sadarbības attīstību gan Baltijas jūras, gan Melnās jūras reģionā.

Ministri arī pozitīvi novērtēja NATO un Krievijas sammita rezultātus, uzsverot, ka tas dos jaunas iespējas tādu starptautiskās drošības jautājumu risināšanā kā starptautisko krīžu noregulēšana vai sadarbība civilās aizsardzības plānošanā, kā arī kopīga vēršanās pret netradicionāliem draudiem.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!