“Latvijas Vēstnesis. Dokumenti” — pie Jums dodas 6. burtnīca
Godātie lasītāji, pie Jums devusies īpaši apjomīga valsts normatīvo tiesību aktu burtnīca ar 27. februārī izdotajiem Ministru kabineta noteikumiem par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikai, kurā izmantotas pārtikas piedevas. Pēc lietošanas mērķa pārtikas piedevas iedalītas divdesmit piecās grupās. Tādas ir, piemēram, krāsvielas, konservanti, putu veidotāji, recinātāji u.tml. Pārtikas piedevas atļauts lietot tikai tad, ja ir pamatota tehnoloģiskā nepieciešamība, ja ir zinātniski pierādīts, ka tās neradīs draudus patērētāja veselībai un netiek maldināts patērētājs. Noteikumu pirmajā pielikumā ir tabulas ar visu veidu produktu uzskaitījumu, kuros atļauts lietot pārtikas piedevas, un to maksimālās devas. Otrajā pielikumā starptautisko (E) numuru secībā norādītas pārtikas piedevas, kuras lietojamas nereglamentētās devās atbilstoši labas ražošanas praksei. Trešajā pielikumā uzskaitīti produkti, kuru apstrādē vai ražošanā nav atļauts lietot pārtikas krāsvielas: maize, medus, augļu un dārzeņu sulas, vīnogu vīns, zivis, zīdaiņu un mazu bērnu pārtikas produkti u.c. Ceturtajā pielikumā dotas atļautās nesējvielas: agars, ksilīts, pektīni u.tml. Piektais pielikums nosaka piedevu identitāti un tīrības kritērijus, bet sestajā un septītajā pielikumā dots atļauto pārtikas piedevu saraksts starptautisko (E) numuru secībā un alfabēta secībā. Noteikumi reglamentē arī informāciju, kāda norādāma uz iesaiņojuma, ja pārtikas piedevas paredzētas pārdošanai mazumtirdzniecībā.
Jūsu “LV”