• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par labāko saimniekošanas modeli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.06.2002., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62731

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lielveikalu modes noteicēju

Vēl šajā numurā

04.06.2002., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par labāko saimniekošanas modeli

GAVRILOVS.JPG (16872 bytes)
Foto: A.F.I.

AS “Aldaris” un Darba devēju konfederācijas prezidents Vitālijs Gavrilovs:

Eiropas Savienība nav ideāls modelis, taču tur ir skaidra biznesa loma un iespējas savu interešu aizstāvībai. Tomēr Latvijas ceļā uz ES amatpersonām ir aktīvāk jāaizstāv vietējo uzņēmēju intereses. Baltijas valstīm iestājoties ES, aktīvi uzņēmēji varēs sasniegt visaugstāko rezultātu (peļņu, kvalitāti, konkurenci u.tml.), jo ES bizness balstās uz visaptverošas kvalitātes vadības modeli (Total quality management). Labāku modeli par šo es šobrīd pasaulē neredzu.

Man simpātiska ir arī vienotā ES politika, piemēram, rūpniecības attīstībā, sociālajos jautājumos, kā arī iespējas brīvi pārvietoties ES ietvaros un mērķis panākt sociālo mieru un drošību. Turklāt ES ir Latvijai kaimiņos, tādēļ ekonomiski ir izdevīgi ar to draudzēties.

Latvija ir neatkarīga tikai 10 gadus, un, ja tā vēlas strauji attīstīties, vieglāk ir izmantot citu pieredzi. Vieniem pašiem ir grūtāk ieviest, piemēram, tirgus ekonomikas likumus, jo trūkst resursu. ES nebrauc mūs mācīt, bet gan rāda savu pieredzi un skaidro, kāpēc dara tā vai citādi.

Kopumā lielākā reģionā cilvēkiem ir iespējams sevi labāk realizēt un ir vieglāk celt savu labklājību. Arī krīzes situācijā ar apvienotiem resursiem no ekonomiskā viedokļa ir vieglāk izdzīvot, taču katram tomēr jābūt ar savām rezervēm. Tāpat no, piemēram, vides jautājumu viedokļa, vienai valstij ir grūtāk. Protams, izdzīvo arī neatkarīgas valstis, taču pasaules pieredze ir: nevar palikt vieni! Attīstīties var stipras valstis, reģioni vai multireģioni.

Tādēļ Latvijai jau tagad ir jāveido sadarbība ar abām pārējām Baltijas valstīm, jo pasaulē tās visas redz kā vienu reģionu un lielās kompānijas grib vienlaikus strādāt visās Baltijas valstīs. Un arī Latvijai jārūpējas par pozitīva Baltijas imidža veidošanu. Kopumā pasaulē konkurē reģioni: energosistēmu ziņā, eiro pret dolāru. Latvija vispār ir pievilcīga globalizācijai. Tai ir gan pateicīgs ģeogrāfiskais stāvoklis, gan atbilstīga mentalitāte.

Ceļā uz ES Latvijai ir jānošķir nozares, ar kurām Latvija var konkurēt starptautiskā mērogā, jāsekmē izglītība, zinātne un intelektuālo resursu attīstība, kā arī par prioritāti jāpasludina visaptveroša kvalitāte. ES konkurētspējīgi būs tie uzņēmēji, kuri visupirms ir bijuši sekmīgi Latvijas tirgū, pēc tam izgājuši Baltijas un Eiropas tirgū, apgūstot vidi, tās īpatnības un spējot adaptēties.

Ja Latvija neiestāsies ES, neviens mūs neizolēs. Taču būs jāstrādā vēl labāk, lai skaidrotu, ko Latvija iegūtu un ko zaudētu no dalības ES, domājot tieši par labklājību. Un būtu jādomā, kā vēlāk tomēr pievienoties ES.

 

“DIENAS BIZNESS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!