• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar, 5.jūnijā, Saeimas ārkārtas sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.2002., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62894

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai ar Eiropas naudu mēs kļūtu konkurētspējīgāki

Vēl šajā numurā

06.06.2002., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vakar, 5.jūnijā, Saeimas ārkārtas sēdē

Kopsavilkumā

Saeima nepieņēma lēmumu:

— “Par tieši vēlētām reģionālām pašvaldībām” (Dok.nr.4597). Balsojums: 28 par, 6 pret, 49 atturas.

 

Saeimas preses dienests

No Saeimas tribīnes

Kārlis Leiškalns:

(..) Ir pilnīgi skaidrs, ka katrai administratīvi teritoriālajai vienībai ir tiesības uz pašvaldību. Tās ir neatņemamas tiesības. Ir pilnīgi skaidrs, ka pašvaldība tikai tad ir pašvaldība, ja vietējie iedzīvotāji šo pašvaldību ievēlē. Vietējie pilsoņi, teiksim precīzāk.

Tās visas ir labas lietas. Ja mēs paskatāmies Satversmi no otras puses, tad Satversmē ir rakstīts un precīzi norādīts uz tiem, kam ir likumdošanas iniciatīvas tiesības. Mēs likumdošanu šobrīd vairāk vai mazāk parlamentā cenšamies aizstāt ar ārkārtas sēdēm. Un cenšamies aizstāt likumdošanu ar lēmumu projektiem, ukaziem jeb dekrētiem. (..)

Vai tad mums tieši šādi vajag risināt problēmas? Likumdošanas iniciatīvas tiesības, es atgādinu, ir katriem pieciem Saeimas deputātiem. Tautai pašai vienas desmitās daļas vēlētāju izskatā. Valsts prezidentei un Ministru kabinetam. Tad, lūdzu, kāpēc mēs neuzsākam... protams, arī katrai atsevišķai frakcijai un katrai atsevišķai Saeimas komisijai. Kāpēc tad mēs neiesniedzam likumprojektu un nedebatējam par šo pašu tēmu pēc būtības no iesniegta likumprojekta? Nu labi, valdība, teiksim, izpildot Saeimas lēmumu līdz 1. augustam, Saeimā iesniegs likumprojektu par tieši vēlētām reģionālām pašvaldībām. Likumprojektu valdība iesniegs, tad varēs viens runāt par nodošanu komisijām, viens runāt pret nodošanu komisijām, un, ja šis politiskais lēmums nebūs nobriedis un sagatavots, tad iesniegtais valdības likumprojekts būs noraidīts. (..)

Bet mani drusciņ biedē, vai visas šīs ārkārtas sēdes nav tikai priekšvēlēšanu kampaņas sastāvdaļa. (..)

Es, piemēram, negribu piedalīties un daudzi negrib piedalīties formālā papļāpāšanā, formālā pačalošanā. No politikas viedokļa, protams, debates ir, šodien viņas varbūt nebūs pārāk garas, mēs nodosim lēmuma projektu attiecīgi atbildīgajai komisijai un atbildīgā komisija varbūt kādai no izmeklēšanas komisijām, varbūt vēl kādam citam, un atkal būsim smuki norunājuši. Un, ja tās komisijas sagatavos lēmuma projektu, tad pēkšņi iesniedzēji iedos kādu absurdu normu, kā rezultātā lēmuma projekts nebūs realizējams. Tas nonāks pretrunā vai nu ar Satversmi, vai ar likumdošanas kārtību Latvijā un viss. Mēs būsim, tā teikt, pie sasistas siles.

Tā kā es aicinu opozīciju. Ja jau nu grib uzdot kaut ko darīt valdībai, tad konsekventi pieturēties pie tiem mērķiem, kurus jūs gribat sasniegt. Citādi izskatās, ka vienīgais mērķis ir šī gada oktobra pirmā svētdiena. (..)

 

No sēdes stenogrammas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!