• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Latvijas gāzes" tarifiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.2002., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62899

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.40/547-4445

Par starptautisko līgumu spēkā stāšanos

Vēl šajā numurā

06.06.2002., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par “Latvijas gāzes” tarifiem

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) padome trešdien, 5.jūnijā, nolēma uzlikt par pienākumu akciju sabiedrībai “Latvijas gāze” novērst likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” pārejas noteikumu 6.punkta un Enerģētikas likuma 6.panta pārkāpumu un piemērot Energoapgādes regulēšanas padomes (ERP) 2000.gada 19.decembra rīkojumu Nr.193 (ar grozījumiem), tas ir, “Latvijas gāzei” jāpiegādā gāze par ERP apstiprinātajiem, nevis par pašas noteiktajiem tarifiem. Regulators arī pieprasījis “Latvijas gāzei” atsaukt paziņojumu par izmaiņām dabasgāzes cenu atlaides noteikšanā.

Regulators 2002.gada 9.maijā saņēma “Latvijas gāzes” vēstuli, kurā uzņēmums paziņoja par jaunu dabasgāzes tarifu noteikšanas kārtības piemērošanu, tas ir, sākot ar 2002.gada 1.jūliju, dabasgāzes atlaižu sistēma tiks piemērota nevis pēc lietotāja — juridiskas personas — kopējā gada patēriņa, bet pēc katra konkrētā objekta gāzes patēriņa, par ko “Latvijas gāze” brīdināja arī uzņēmuma klientus.

Regulators savu lēmumu pamatojis ar šādiem argumentiem:

 

1. Enerģētikas likuma 6.pants nosaka, ka energoapgādes uzņēmumam tā licences darbības zonā un licencē noteiktajā termiņā ir pastāvīgas saistības apgādāt enerģijas lietotājus ar elektroenerģiju, siltumenerģiju vai gāzi tiem nepieciešamajā vai noteiktajā kvalitātē un pieprasītajā daudzumā par Regulatora apstiprinātajiem tarifiem.

 

2. 2000.gada 19.decembrī ERP ar rīkojumu Nr. 193 (un ar tā vēlākiem grozījumiem) apstiprinājusi “Latvijas gāzes” maksimālo tarifu rūpnieciskajiem un citiem komerciālajiem lietotājiem Ls 66,77, kā arī atlaižu sistēmu pret maksimālo tarifu. Rīkojuma pielikumā ir noteikta dabasgāzes cenu diference atkarībā no gāzes patēriņa apjoma un norādīts tarifs ar atlaidi. Turklāt rīkojuma 5.punkts nosaka, ka atlaide tiek noteikta lietotājiem, līdz ar to norādot atlaižu sistēmas piemērošanas veidu.

 

3. Likumā “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” noteikts, ka tarifi, kas ir spēkā dienā, kad stājas spēkā šis likums, paliek spēkā līdz tiem noteiktā termiņa beigām vai līdz brīdim, kad stāsies spēkā saskaņā ar šo likumu noteiktie sabiedrisko pakalpojumu tarifi. Likums “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” stājās spēkā 2001.gada 1.jūlijā, un pašlaik “Latvijas gāzē” nav noteikti jauni tarifi saskaņā ar likumu “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”.

 

4. Regulators ir ERP funkciju pārņēmēja valsts regulējamās nozarēs, un tā uzrauga sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu šajās nozarēs, lai tiktu ievērots likums “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” un attiecīgo valsts regulējamo nozaru speciālie normatīvie akti.

Izvērtējot “Latvijas gāzes” vēstuli, Regulators ir ņēmis vērā akciju sabiedrības “Rīgas siltums” vēstuli ar lūgumu izvērtēt situāciju un nepieļaut patvaļīgu dabasgāzes cenu vai cenu atlaižu piemērošanas izmaiņu. Saņemts arī valsts akciju sabiedrības “Latvenergo”, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas un Rīgas pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulatora viedoklis par “Latvijas gāzes” nodomu piemērot jaunu dabasgāzes tarifu noteikšanas kārtību.

 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!