• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par reālismu kā morālu pieeju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2002., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63070

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vientuļās Latvijas izredzēm

Vēl šajā numurā

11.06.2002., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par reālismu kā morālu pieeju

Ričarda Niksona starptautisko attiecību centra vadītājs un žurnāla “National Interest” izdevējs Dmitrijs Saimss ārpolitikā dēvē sevi par reālistu. Saimsa reālisms izpaužas arī neizpratnē par situāciju, kas radās pirms viņa ierašanās Latvijas promaskavisko politiķu organizētajā Baltijas forumā Jūrmalas viesnīcā Lielupe. “Latvijas valdības pārstāvji mani lūdza neapmeklēt šo forumu. Skaidrākā atbilde, ko saņēmu uz jautājumu, kādēļ, bija – dažiem no dalībniekiem ir kompromitējoša pagātne un vienam no organizētājiem padomju laikā bijuši sakari ar KGB. Tad man nācās pastāstīt, ka ASV prezidents tikko sadraudzējies ar bijušo KGB kapteiņleitnantu Putinu. Pagātne ir pagātne,” rezumē Saimss.

Vērtējot Krieviju, Saimss norāda, ka tās attiecības ar ASV veidojas uz jauniem pamatiem. Krievija nav pielīdzināma ASV ekonomikas ziņā, un tā ne tuvu nelīdzinās ASV militārās varas ziņā. “Nav gandrīz neviena, kas nevēlētos būt amerikāņu draugs, sabiedrotais vai klients. Savukārt par Krievijas sabiedroto vēlas būt vienīgi Lukašenko. Tas mazina spēju uzvesties kā lielvarai,” analizē Saimss. Viņaprāt, nav iespējams atjaunot simetriju Krievijas un ASV attiecībās. “Mūsu intereses nav vienādas, mūsu spējas nav vienādas,” spriež Saimss.

Kas attiecas uz NATO, viņaprāt, ir tikai loģiski piešķirt Krievijai ietekmi jomās, kur tai ir ko piedāvāt. “Turklāt, ja vēlas uzņemt Baltijas valstis NATO, uzskatu, ka ir pienācīgi un pat ieteicami nedarīt to tā, lai radītu mākslīgu spriedzi starp Krieviju un ASV un Baltijas valstīm un Krieviju. Labākais drošības risinājums – Baltijas valstīm ir jābūt NATO, taču tādā NATO, ko Krievija neuztver kā ienaidnieku,” spriež Saimss.

“Saprotamu iemeslu dēļ latviešiem nepieciešams laiks, lai pārtrauktu uzlūkot krievus kā bijušos okupantus un komunistus, brutālu un kulturāli mazvērtīgāku lielo brāli,” etniskās saskarsmes problēmas analizē Saimss, un turpina, “savukārt krieviem ir grūti saprast, kādēļ viņi tiek uzskatīti par tādiem. Atcerēsimies, ka vairums krievu ieradās šeit nevis kā kolonisti, bet tādēļ, ka Latvija bija PSRS daļa. Ņemot vērā, ka Jeļcina Krievija bija Baltijas neatkarības aizstāve, viņi izjūt zināmu nepateicību no baltiešu puses. Abu pušu uzskatos ir sava taisnība, bet vairāk pamatota ir baltiešu sajūta – kaut vai tādēļ, ka viņi ir vairāk cietuši.” Saimsaprāt, ir divas iespējas. Viena – akumulēt abpusējo aizvainojumu sarakstu un mēģināt vienam otru pārspēt. Otra – pateikt, ka sadarboties ir abu interesēs. “Krieviem vajadzētu pārtraukt šo smieklīgo izlikšanos, ka Baltija iestājās PSRS brīvprātīgi,” uzskata Saimss. Viņaprāt, “viens oficiāls, skaidrs un galīgs paziņojums šajā jautājumā nenāktu par sliktu”. Viņš norāda arī uz lielo skaitu abu valdību vienošanos, kas nav ratificētas vai pat iesniegtas Krievijas parlamentā. “Cik saprotu, ir laba robežsadarbība, taču nav oficiāla līguma. Uzskatu, ka to ratificēšana būtu vērtīgs solis no Krievijas puses attiecību uzlabošanā,” saka Saimss un piebilst, ka “Krievijai vajadzētu arī beigt ekspluatēt minoritāšu jautājumu Latvijā”.

Latvijai attiecības ar Krieviju jāveido labas, jo tā vienmēr būs svarīgākais kaimiņš, ir pārliecināts Saimss. “Jāsaprot – ja vēlas stabilu demokrātiju, labas attiecības starp abām kopienām ir svarīgas. Lai gan ir iemesli, kādēļ krievi ir šeit, šis fakts arī jāpieņem. Taču prasīt valodas apgūšanu ir pašsaprotami, jo Latvija ir suverēna valsts.”

 

“DIENA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!