• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas tiekšanos kosmosā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2002., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63071

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par reālismu kā morālu pieeju

Vēl šajā numurā

11.06.2002., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas tiekšanos kosmosā

Dabiski, ka viss sākās ar zinātni – jau šī gada sākumā Latvijas Zinātņu akadēmija nāca klajā ar priekšlikumu palaist pirmo Latvijas mākslīgo Zemes pavadoni jeb satelītu. Saskaņā ar zinātnieku ieceri pašu pavadonis ir vitāli nepieciešams, lai nodrošinātu sakarus un kontrolētu valsts teritoriju. Gandrīz tūlīt uz vēl neizteikto piedāvājumu atsaucās trīs firmas (pēc neoficiālām ziņām arī Krievijas kosmosa aģentūra). Pēc visu priekšlikumu izpētes mūsu Zinātņu akadēmija izvēlējās britu firmu “Surrey Satelit Teknology Limited”.

“Surrey” nodarbojas ar mikropavadoņu izgatavošanu un palaišanu daudzu valstu vajadzībām, tās klientu skaitā ir kā privātsabiedrības, tā veselas valstis – Ķīna, Alžīrija, Nigērija, Taizeme, Turcija, Vjetnama. Maija sākumā “Surrey” pārstāvji bija ieradušies Latvijā un atveda detalizētu projektu Latvijas pārvēršanai par kosmisku valsti. Taisnība, briti tūdaļ pat brīdināja – projekts nav no lētajiem. Ņemot vērā Latvijas finanšu iespējas, mērķtiecīgāk būtu runāt nevis par Latvijas, bet par kopīgu Baltijas valstu programmu, jo vienatnē mūsu valsts tādu projektu nepavilks.

Un tā ir taisnība: tikai viena, pirmā pavadoņa “LatviaSat–1” montāža un palaišana valstij izmaksās vismaz 10 miljonus ASV dolāru, pēc citiem vērtējumiem – pat divtik. Bet “Surrey” plāno palaist vismaz trīs pavadoņus!

Latvijas kosmiskās programmas pirmajā posmā “Surrey” patstāvīgi palaidīs pirmo latviešu pavadoni zemā, ar Zemes griešanos sinhronizētā polārā orbītā. Galvenais palaišanas mērķis – kontrolēt Zemes virsu. Plānots, ka tas varētu darboties starptautiskajā globālā katastrofu monitoringa sistēmā. Vienlaikus briti 15 mēnešu laikā apmācīs Latvijas speciālistu komandu, kas turpmāk nodarbosies ar pavadoņa ekspluatāciju un tam līdzīgu satelītu būvi.

Otrajā posmā Latvija jau patstāvīgi (britu kontrolē) būvē uzņēmumu mikropavadoņu ražošanai un iziet ar tiem pasaules tirgū. Tajā pat laikā tiks palaists “LatviaSat–2”, kuru plānots izmantot sakariem (kā militārajiem, tā mobilajiem) un, iespējams, – arī izlūkošanai.

Trešais posms – Latvija un “Surrey” sadarbojas mikropavadoņu montāžā un pārdod tos visiem, kas vēlas. Latvija patstāvīgi palaiž “LatviaSat–3” un piedalās globālajās komercprogrammās: ozona caurumu likvidēšanā, katastrofu monitoringā, atmosfēras kontrolē u.tml.

Tas, protams, ir izcils plāns, kas paredz investīciju piesaisti un Latvijas ekonomikas orientēšanu nepieciešamajā virzienā – uz zinātņietilpīgu ražošanu. Taču, rēķinoties ar valsts budžeta reālo stāvokli, Latvija vienatnē diezvai tiks galā ar šo projektu – ja nu vienīgi kooperējoties ar Lietuvu un Igauniju. Taču arī te ir savi zemūdens akmeņi: mūsu kaimiņi jau sen un pastiprinātā kārtā attīsta to pašu zinātņietilpīgo ražošanu. Lietuvai ir sava sabiedrība “Sonera”, Igaunijā pārliecinošs līderis ir “Microlink”. Bet Latvijā ir tikai lietuviešu un igauņu sabiedrību filiāles. Var gadīties, ka kopprojekta realizācijas gadījumā Latvijas rūpniecība nokļūst melnstrādnieka lomā.

Starp citu, ir vērts padomāt arī tādā gadījumā, ja Latvija pakļaujas saviem daudz apsviedīgākajiem kaimiņiem. Līdzdalība kosmiskajās programmās vienalga valstij ir stipri izdevīga. Piemēram, tikai viena kvadrātkilometra forogrāfēšana no kosmosa izmaksā apmēram 70 000 ASV dolāru, bet bez tās valsts karti atjaunot nav iespējams. Nerunajot jau nemaz par tik acīmredzamu izdevīgumu kā vismodernāko tehnoloģiju rūpnieciskā centra izveide un augsti kvalificēta darbaspēka gatavošana. Varbūt, ka tad mūsu zinātniekiem vairs nevajadzēs braukt peļņā uz Vāciju un ASV?

Jādomā, jārēķina – šobrīd Latvijai ir izredzes kļūt par kosmisku valsti.

 

“ČAS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!