• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad arī māksla atveras kā noslēpums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2002., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63139

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Rīgas domes, Latvijas Zinātņu akadēmijas un Biznesa augstskolas "Turība" Rīgas balvu

Vēl šajā numurā

12.06.2002., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad arī māksla atveras kā noslēpums

ANMANIS03.JPG (18728 bytes)
Mākslinieks Jānis Anmanis savas izstādes atklāšanā Latvijas Zinātņu akadēmijā vakar, 11.jūnijā
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
ANMANIS01.JPG (20386 bytes)
Mākslinieki Jānis Anmanis, Uldis Zemzaris un LZA prezidents Jānis Stradiņš
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

“Mana Latvija”. Ar šādu visaptverošu nosaukumu vakar, 11. jūnijā, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) mazajā izstāžu telpā tika atklāta Jāņa Anmaņa izstāde. Pretenciozs nosaukums? Jā, noteikti.

Kas tad redzams šajā izstādē, kuras atklāšanu apmeklēja kupls skaits Latvijas Zinātņu akadēmijas locekļu un mākslinieku. Vispirms tie ir simboli, kuri katram no mums asociējas ar tik pierasto un mīļo, — Rīgas panorāma, maizes klaips, atslēgas, zirga un eņģeļa figūras, perfekts pastelis, skaista klusā daba, laikabiedru portreti. Zīmīgi, ka īsi pirms izstādes atklāšanas J. Anmanis, atnesis tikko ierāmētu Krišjāņa Barona portretu, teica: “Viņam te ir jābūt…”

Fonā skanot mākslinieka paša ierakstītajām klavieru improvizācijām, LZA prezidents profesors Jānis Stradiņš, atklājot izstādi, uzsvēra Jāņa Anmaņa talanta daudzpusību kā trīsvienību — te ir viņa glezniecība, mūzika, dzeja un viņš pats. Bet te ir arī viņa darbs bērnu mākslinieciskās fantāzijas raisīšanā, liels darbs, kuru viņš dara un kurš radis lielu atbalsi. Novēlot māksliniekam turpmākas sekmes, LZA prezidents aicināja kolēģus teikt kādus vārdus.

LZA goda locekles Džemmas Skulmes vārdi skanēja kā fragments no aizraujošas mākslas vēstures grāmatas. “Es atceros Jāni no tā laika, kad viņam bija kādi 20… Mākslas dienu ideja un īstenošana, Latvijas bērnu mākslinieciskie rezultāti ir padarījuši Jāni tautā iemīļotu un pazīstamu.

Viņš cieši tveras pie skaistā, romantiskā, pat papildinās sentimentālismā. Viņš vairās no visa raupjā, rupjā, neprot būt ekspresīvs — viņš no tā organiski vairās. Es kādreiz esmu jutusi gandrīz vai izaicinājumu —

ANMANIS07.JPG (23256 bytes) ANMANIS06.JPG (17806 bytes) ANMANIS04.JPG (27142 bytes)

viņš ir kautrs, neprot atbildēt uz izaicinājumu… Jānī ir kaut kas noslēpumains, nepabeigts. Dažkārt tu paliec neziņā. Viņš negrib konfliktus un ir pratis tos apiet. Apbrīnojama ir viņa spēja ļaut bērniem fantazēt. Jānim nav vienaldzīga sabiedrība, kurā mēs dzīvojam. Viņš pārvalda savu mākslu. Es to pieņemu nekritiski, kā viņa būtību. Jānim ir savs tēls, viņam piemīt kautrs savs svētums.”

LZA goda loceklis, pazīstamais kinorežisors Jānis Streičs salīdzināja abus Jāņus — Stradiņu un Anmani, uzsverot, ka Latvijas kultūras ainava bez šo vispusīgo, ar laiku un sava mūža dienām rīkoties protošo cilvēku darbības būtu nabadzīga.

Tēlnieks, Raiņa balvas laureāts Indulis Ojārs Ranka, aplūkojis autora jaunāko, pēdējos gados tapušo darbu tehniku, atzina, ka J. Anmanis “laužas no glezniecības uz tēlniecību”. Uz to vēlāk autors atbildēja, ka viņš tiešām jau strādājot pie medaļu cikla.

Akadēmiķe Valentīna Skujiņa, pateicoties par haikām, uzdāvināja J. Anmanim savu jaunāko grāmatu, lai tā lieti noderētu, kārtojot Bērnu fantāzijas akadēmijas lietas.

Jānis Anmanis, pateicies skatītājiem par uzmanību un mīlestību, atzina, ka viņam ir tiešām interesanti dzīvot, jo — “es pats sev esmu noslēpums”. Mēs visi esam radoši — latviešu tautai ir fantāzija, pat mūsu valoda ir kā dziesma. Kad bērni ir mazi, viņiem ir lidojums, fantāzijas lidojums. Saglabāt to, saglabāt radošo garu — kas var būt vēl labāk?

Un tiešām labi, ka pašā vasaras plaukumā, Jāņu priekšvakarā, Latvijas Zinātņu akadēmijā skatāms viens fantāzijas lidojuma piemērs.

Ilga Tālberga — “Latvijas Vēstnesim”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!