• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ASV atbalsts mūsu militārzinībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.06.2002., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63207

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tālāku Latvijas sadarbību ar Starptautisko valūtas fondu

Vēl šajā numurā

13.06.2002., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ASV atbalsts mūsu militārzinībām

Šodien, 13.jūnijā, aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons tiksies ar Latvijas jauniešiem, kuri drīzumā sāks studijas divās ASV militārajās akadēmijās un pasniegs viņiem studiju sertifikātus.

Oskars Stunda, kurš studēs ASV Jūras spēku akadēmijā, un Mārtiņš Sīlis, kurš studēs ASV Krasta apsardzes akadēmijā, ir pirmie Latvijas pārstāvji šajās augstskolās. Vienu no nedaudzajām ASV valdības piedāvātajām stipendijām ārzemju studentiem abi jaunieši ieguva sīvā konkurencē gan Latvijā, gan starptautiskajā atlases konkursā. Katrā akadēmijā mācas tikai 25 ārzemju studenti.

M.Sīlis dosies uz ASV 17.jūnijā, kur kopā ar stipendijas ieguvējiem no Maltas, Hondurasas, Lietuvas u.c. piedalīsies starptautisko kadetu mācībās, lai sagatavotos pamatapmācību kursam Krasta apsardzes akadēmijā. O.Stunda uz Jūras spēku akadēmiju dosies 21.jūnijā, lai pievienotos pārējiem starptautiskajiem stipendiātiem no Turcijas, Lietuvas, Kamerūnas, Horvātijas un Ēģiptes un piedalītos līdzīgā kadetu pamatapmācības kursā. Paredzams, ka abi stipendiāti militārās studijas pabeigs 2006.gadā.

O.Stunda ir 2.kursa ekonomikas un biznesa administrācijas students Rīgas Ekonomikas augstskolā, M.Sīlis — 3.kursa students Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātē.

Svinīgās studiju setifikātu ceremonijas pasniegšanā piedalīsies arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vadības pārstāvji, kā arī leitnants Krists Čulkstēns, kurš šogad sekmīgi absolvēja ASV Militāro akadēmiju Vestpointā. Patlaban ASV gaisa spēku akadēmijā Koloradospringsā, Kolorado štatā, mācās Ērika Neimane, kas studijas sāka 1999.gadā un plāno tās pabeigt nākamgad.

ASV vēstniecības Rīgā Militārā atašeja birojs kopā ar NBS Rekrutācijas un atlases centru vada ASV militāro akadēmiju studiju programmu. Katru gadu Latvijas jauniešiem vecumā no 18 līdz 23 gadiem ir iespēja pieteikties konkursā, lai cīnītos par iespēju saņemt stipendiju vienā no četrām prestižākajām ASV militārajām akadēmijām: Militārajā akadēmijā Vestpointā (Ņujorkas štats), Jūras spēku akadēmijā Anapolē (Merilendes štats), Krasta apsardzes akadēmijā Ņūlondonā (Konektikutas štats) un Gaisa spēku akadēmijā Koloradospringsā, Kolorado štats.

Šā pasākuma ietvaros ASV armijas uzslavas medaļu par izcilību speciālo uzdevumu vienības virsnieka kvalifikācijas kursā saņems arī Zemessardzes virsleitnants Druvis Kleins, kurš minētajās mācībās piedalījas Starptautiskās militārās apmācības programmas (IMET) ietvaros. Šis ievērojamais ASV armijas apbalvojums ārzemju virsniekiem tiek pasniegts tikai īpašos gadījumos. D.Kleinam ir piešķirta arī izcilības nozīme par labāko rezultātu ASV armijas fiziskās sagatavotības pārbaudījumos.

IMET programmas darbībai Latvijā šomēnes aprit desmit gadu. No 1992.gada IMET programmas mācībās ASV ir devušies apmēram 230 aizsardzības sistēmas darbinieku, tostarp arī aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs. IMET programmas ietvaros izlietots ap 5,3 miljoni ASV dolāru.

 

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!