• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pareizu mūsu ārpolitikas virzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2002., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63217

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ražojumiem ar svešu brendu

Vēl šajā numurā

14.06.2002., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pareizu mūsu ārpolitikas virzību

ZUNDA.JPG (21205 bytes)
Foto: A.F.I.

Asoc.prof. Dr.habil.hist. Antonijs Zunda:

Izvērtējot pēdējos divos trijos gados ārpolitikā paveikto, jākonstatē, ka notikusi būtiska virzība uz priekšu Saeimas un valdības jau pirms laba laika akceptēto prioritāšu sasniegšanā. Šodien ES iestāšanās sarunās jau noieta vairāk nekā puse ceļa, ir slēgtas 23 sarunu sadaļas.

Latvijas drīza integrācija ES un NATO jau ir realitāte, tāpēc šodien mums vairāk jādomā nevis par to, vai Latvija tur būs, bet gan – kāda Latvija tur būs. Jāmācās izmantot šo eiroatlantisko organizāciju ekonomiskos, finansiālos un drošību resursus savas valsts attīstībai, jākļūst par līdzvērtīgu spēlētāju. Principā aizvadītie gadi bija tikai sagatavošanās posms darbībai tuvākajā nākotnē apmēram trīsdesmit valstu apvienotajā Eiropā. Ir skaidrs, ka mūs tur neviens nesagaidīs atplestām rokām, pie bagātīgi klātiem galdiem. Latvijai būs jāiekaro sava vieta Eiropas apvienotajā ekonomikā. Tas prasīs lielu piepūli, dažādu standartu ievērošanu un sasniegšanu. Būsim reālisti un apzināsimies, ka ES nav nekāda labdarības iestāde atpalikušajām valstīm, bet tā arī nekādā gadījumā nav arī drauds mūsu straujākai attīstībai un izaugsmei nākotnē. ES ir efektīvākais līdzeklis, lai Latvija maksimāli īsākā laikā pārvarētu savu atpalicību un tās ekonomika kļūtu konkurētspējīga un dinamiska.

Mūsdienās Latvija arvien plašāk ieiet Eiropas un pasaules diplomātijas apritē, to, tāpat kā citas valstis, skar globalizācijas tendences. Šajā sakarā sabiedrībā atskan balsis, ka varbūt nav jāsteidzas ar iestāšanos ES, ka varbūt jānogaida, kad būsim ekonomiski stabilāki un stiprāki. Tad ar mums vairāk rēķināsies, ņems vērā mūsu viedokli un intereses. Šāda filozofija ir tuvredzīga, jo, paliekot malā, ārpus integrētās Eiropas, mēs ar saviem ierobežotajiem resursiem būsim nolemti atpalicībai. Latvija tad tiešām kļūs par kaut kādu pelēko zonu starp ES un Krieviju.

Jāpiebilst, ka nacionālo valstu absolūta suverenitāte Eiropas integrācijā pat pieaugs, jo mēs kā līdzīgs ar līdzīgu kopā ar citām valstīm piedalīsimies tās politikas izstrādē, kas attieksies uz visu apvienoto Eiropu.

 

“NEATKARĪGĀ RĪTA AVĪZE”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!