• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par naudīgajiem kokapstrādātājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2002., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63236

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nepieciešamību pēc pašu papīra

Vēl šajā numurā

14.06.2002., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par naudīgajiem kokapstrādātājiem

Galvenā Latvijas eksportprece ir koksne un tās izstrādājumi – 34% no visa eksportētā preču klāsta. Otra visvairāk izvestā prece ir tekstilizstrādājumi (14,1%), trešā – metāli un to izstrādājumi, kas no visa eksporta apjoma aizņem 12,7%.

“Neticu, ka kādas citas nozares uzņēmumi savu produkciju varētu eksportēt tik lielos apjomos kā kokapstrādes firmas,” droši smaidot, saka Latvijas Kokmateriālu eksportētāju asociācijas izpilddirektors Harijs Jordāns. Pa visdažādākajiem ceļiem uz ārzemēm tiekot vesti zāģmateriāli, ēvelētu mēbeļu sagataves, dārza žogi un soli, līstes un aplodas, skaidas un elektrības stabi, guļbaļķu mājas un apaļkoki celulozes rūpnīcām. Koksne no Latvijas eksportēta par 427,3 miljoniem latu. Kokapstrādes uzņēmumi jau 1993. gadā veiksmīgi atrada savai precei pircējus Lielbritānijā, Vācijā, Beniluksa valstīs. Tā kā gandrīz visiem kokapstrādes uzņēmumu vadītājiem ir laba Latvijas Lauksaimniecības universitātē iegūta izglītība un pārliecība, ka viņu ražotnei nepārtraukti jāattīstās, tad pircēji ārzemēs saglabājušies un rodas aizvien jauni. “Neatceros gadu, kad kāda no zāģētavām neatjaunotu ražotni. Protams, ka nauda tam ir bijusi, jo nezinu tādu Latvijas kokapstrādes uzņēmumu, kas nepelnītu naudu,” apgalvo H. Jordāns.

Mūsu valstī darbojas Austrumeiropā un Viduseiropā lielākā saplākšņu ražotne, viena no lielākajām Eiropā – “Latvijas finieris”. Lieli tirdzniecības apjomi esot arī uzņēmumiem “Nelss”, “Linoleks”, “Vika Lyd”, “Inčukalna Timber”. “Ja mūs tikai netraucēs ar radikālām pārmaiņām nodokļu vai ekonomikas politikā, mēs saglabāsim savas līderpozīcijas un turpināsim eksportēt tikpat daudz, cik līdz šim.” pārliecināts H. Jordāns.

Mežrūpniecībā un kokrūpniecībā gandrīz visa produkcija – 85–90% – tiek ražota eksportam. Lielākā daļa no mūsu valstī saražotajiem zāģmateriāliem, saplākšņiem, papīrmalkas, kokskaidu un kokšķiedru plātnēm, mēbelēm tiek pārdota aiz Latvijas robežām.

 

“DIENAS” pielikums “SESTDIENA”

Sekojot citiem: “LV” informācijas redaktors Gints Moors

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!