• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par politiskajām konsultācijām ar Meksiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2002., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63280

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

14.06.2002., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par politiskajām konsultācijām ar Meksiku

Vakar Rīgā uzturējās Meksikas ārlietu ministra vietnieks Migels Marins

ME2.JPG (20580 bytes)
Meksikas ārlietu ministra vietnieks Migels Marins un Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vakar, 13. jūnijā, notika Latvijas un Meksikas Ārlietu ministriju pirmās politiskās konsultācijas. Meksikas delegāciju vadīja Meksikas ārlietu ministra vietnieks Migels Marins, Latvijas delegāciju — valsts sekretārs Māris Riekstiņš.

Konsultāciju ietvaros ārlietu ministrs Indulis Bērziņš un Migels Marins parakstīja līgumu starp Latviju un Meksikas Savienotajām Valstīm par bezvīzu režīma ieviešanu diplomātisko un dienesta pasu turētājiem. Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš un Migels Marins parakstīja pirmo politisko konsultāciju kopīgo komunikē.

Konsultāciju laikā abas puses apstiprināja gatavību veicināt un paplašināt attiecības starp Meksiku un Latviju gan divpusējā, gan daudzpusējā līmenī.

Apliecināta nepieciešamība turpināt attīstīt politisko dialogu, rast iespēju apmainīties ar augsta līmeņa vizītēm, kā arī sadarboties ekonomikā, kultūrā, tūrismā, izglītībā un zinātnē.

Abas puses pauda nepieciešamību turpināt darbu pie līgumtiesiskās bāzes veidošanas un atsevišķu līgumu ātrākas sagatavošanas parakstīšanai — par sadarbību zinātnes un tehnoloģiju jomā un par sadarbību izglītībā un kultūrā. M. Riekstiņš arī aicināja Meksikas pusi aktivizēt darbu pie līguma par bezvīzu ieceļošanas kārtību parakstīšanas.

Pārrunājot ekonomiskās sadarbības perspektīvas, puses konstatēja, ka tirdzniecības apjoms ir nepietiekams, tomēr pastāv potenciāls sadarbības tālākai attīstībai. Kā svarīgs aspekts tika minēta nepieciešamība veicināt uzņēmēju tiešo kontaktu veidošanos.

Kā sekmīgs piemērs sadarbībai zinātnē un izglītībā atzīmēta studentu apmaiņas programma starp Vidzemes Augstskolu un Meksikas universitātēm.

Konsultāciju laikā pārrunāta Meksikas sadarbība ar ES un Latvijas integrācijas gaita ES. Abas puses bija vienisprātis, ka Latvijas dalība ES būs papildu stimuls sadarbībai starp Latviju un Meksiku.

Puses augstu novērtēja izveidojušos sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros.

Notika arī viedokļu apmaiņa par abu pušu veiktajiem pasākumiem un ieguldījumu cīņā ar starptautisko terorismu.

ME3.JPG (19894 bytes)
Meksikas Savienoto Valstu ārlietu ministra vietnieks Migels Marins un Latvijas Republikas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Guntars Krasts vakar tikās ar Meksikas Savienoto Valstu ārlietu ministra vietnieku Migelu Marinu.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja Latvijas un Meksikas divpusējo attiecību padziļināšanas iespējas, kontaktu veidošanu parlamentu līmenī, ekonomiskās sadarbības perspektīvas, kā arī līgumtiesiskās bāzes veidošanas aspektus.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs G.Krasts pauda mūsu valsts ieinteresētību aktivizēt Latvijas un Meksikas divpusējās attiecības, jo abas valstis piedzīvo pārejas periodu. Skarot jautājumu par Latvijas drīzo iekļaušanos Eiropas Savienībā, G.Krasts norādīja, ka tā būs vēl viena abu valstu sadarbības iespēja starptautiskā līmenī.

Spriežot par parlamentārās sadarbības formām, G.Krasts un M.Marins bija vienisprātis, ka pirmais solis plašāku kontaktu veidošanā starp Latvijas Saeimu un Meksikas Nacionālo kongresu būtu sadraudzības grupu veidošana.

Pārrunājot Latvijas un Meksikas ekonomiskās sadarbības potenciālu, tikšanās dalībnieki atzina: lai gan preču apmaiņas apjoms starp abām valstīm ir neliels, tomēr pastāv iespējas tirdznieciskos sakarus padziļināt, veicinot uzņēmēju savstarpējos tiešos kontaktus. G.Krasts interesējās par situāciju līgumtiesiskās bāzes veidošanā starp abām valstīm, tostarp jūras un gaisa satiksmes jomā. Puses pauda uzskatu, ka jāintensificē Latvijas un Meksikas līgumtiesiskās bāzes izstrādāšana.

Sarunas noslēgumā Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs un Meksikas Savienoto Valstu ārlietu ministra vietnieks izteica gatavību veicināt abu valstu dialogu gan politiskajā, gan ekonomiskajā līmenī.

Saeimas preses dienests Ārlietu ministrijas preses centrss

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!