• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Mājokļu projekts sāktu īstenoties. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2002., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63285

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.40/603-4881

Par starptautisko līgumu spēkā stāšanos

Vēl šajā numurā

14.06.2002., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Mājokļu projekts sāktu īstenoties

Par Latvijas Republikas un Pasaules bankas līgumu

Vakar, 13. jūnijā, tika parakstīts Latvijas Republikas līgums ar Pasaules banku (PB) par 2,03 miljonu ASV dolāru (1,2 miljonu latu) aizdevumu, kas paredzēts Mājokļu attīstības kreditēšanas programmas Mājokļu projekta īstenošanai. Līgumu parakstīja finansu ministrs Gundars Bērziņš un PB Polijas un Baltijas valstu reģionālais direktors Maikls Kārters.

Šis līgums ir nozīmīgs, jo tas ļauj risināt tādas mājokļu attīstības kreditēšanas problēmas, ko līdz šim nebija iespējams atrisināt esošās komercbanku sistēmas ietvaros, pirms dokumenta parakstīšanas sacīja G. Bērziņš.

Tā kā šī bija pēdējā M. Kārtera vizīte Latvijā reģionālā direktora amatā, finansu ministrs pateicās viņam par lielo ieguldījumu Pasaules bankas un Latvijas sadarbībā, uzsverot, ka viņš allaž ir bijis atvērts dialogam, tāpēc sarunas ritējušas ļoti veiksmīgi.

M. Kārters pauda gandarījumu, ka Pasaules banka var sniegt atbalstu Latvijai tik svarīga sektora sakārtošanā. Nozīmīgi tas ir tāpēc, ka atbalsts mājokļu sektoram dos lielu ieguldījumu Latvijas vispārējās tautsaimniecības attīstībā, kā arī tāpēc, ka tas vienlaikus sekmēs sociālo jautājumu risināšanu. M. Kārters atzina, ka PB aizdevuma apjoms ir salīdzinoši neliels, un paskaidroja, ka PB parasti nesniedz aizdevumus valdībai līdzīgos gadījumos, jo neuzskata, ka valdībai būtu jāsniedz atbalsts privātā mājokļu sektora attīstībai. Šis aizdevums ir tikai sākuma kapitāls, lai valdība varētu finansēt izmēģinājuma projektu, ieviešot jaunu sistēmu privāto mājokļu finansēšanā. Tad, kad būs gūta pozitīva pieredze, to varēs izmantot, rosinot un aicinot mājokļu sektora finansēšanā iesaistīties privātos finansētājus.

“Man ir liels prieks, ka savu pēdējo vizīti Latvijā varu beigt ar tik patīkamu lietu kā līguma parakstīšana,” sacīja M. Kārters. “Mana aizbraukšana no Latvijas notiek tajā brīdī, kad skaidri redzams, ka Latvijai ir labas izredzes uz veiksmīgu turpmāko attīstību.” Viņš atzinīgi novērtēja gan finansu ministra darbību, kas radījusi pamatu Latvijas tautsaimniecības veiksmīgai attīstībai, kā arī īpašu uzdevumu ministra sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberta Zīles lielo ieguldījumu konkrētā projekta un līguma sagatavošanā.

Mājokļu projekta, ko šā gada 2. aprīlī apstiprināja Ministru kabinets, ietvaros ir paredzēts sniegt atbalstu trim mērķa grupām, piedāvājot tām iespēju saņemt valsts garantētu kredītu mājokļa iegādei vai renovācijai. Pirmkārt, atbalstītas tiks jaunās ģimenes un denacionalizēto namu īrnieki ar vidēju ienākumu līmeni, kuri vēlēsies iegādāties mājokli īpašumā pirmo reizi. Otrkārt, lai uzlabotu daudzdzīvokļu māju tehnisko stāvokli un energoefektivitāti, tiks piedāvāta iespēja dzīvokļu īpašnieku sabiedrībām par kredītlīdzekļiem veikt daudzdzīvokļu māju renovāciju. Treškārt, iespēja izmantot privātā sektora finansējumu mītnes remontam tiks nodrošināta pensijas vecumu sasniegušām personām, kurām pieder mājokļa īpašums.

Tiek plānots, ka, lai saņemtu hipotekāros kredītus ar samazinātu kredītņēmēja sākotnējo iemaksu, valsts vārdā kopumā tiks izsniegti galvojumi 450 000 latu vērtībā, tikpat liels galvojumu apjoms atvēlēts arī kredītiem dzīvokļu īpašnieku sabiedrībām daudzdzīvokļu māju renovācijai, bet galvojumu kopapjoms pensionāru pieprasītajiem kredītiem ir noteikts 300 000 latu. Galvojumu sadalījums mājokļu kredītiem var tikt mainīts, ņemot vērā faktisko pieprasījumu. Ja pāris gadu laikā, piemēram, no pensionāriem būs saņemti tikai daži pieteikumi, turpretī no īpašnieku sabiedrībām tik daudz, ka pieprasījumu apjoms pārsniegs paredzēto galvojumu limitu, tas tiks pārdalīts.

Tas, cik ilgā laikā tiks īstenots Mājokļu projekts, ir atkarīgs no potenciālo kredītņēmēju iniciatīvas, atzina Finansu ministrijas preses sekretāre Baiba Melnace. Pāris mēnešu paies, kamēr tiks pabeigtas visas procedūras un varēs saņemt valsts galvotu kredītu pirmo apstiprināto projektu īstenošanai. Kad šie līdzekļi būs izlietoti, valdībai būs jāizlemj, kā turpmāk, pēc šī projekta īstenošanas, risināt mājokļu kreditēšanas jautājumus — piešķirt budžeta finansējumu vai ņemt vēl kādu aizņēmumu. Bet pagaidām tiek īstenots Mājokļu kreditēšanas pilotprojekts — iebraukti ceļi, pa kuriem doties tālāk.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!