• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra vizīti Uzbekistānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2002., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63440

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konvertējamo valūtu kursiem

Vēl šajā numurā

18.06.2002., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra vizīti Uzbekistānā

Vakar, 17. jūnijā, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš tikās ar Uzbekistānas prezidentu Islamu Karimovu un ārējo ekonomisko sakaru ministru un Latvijas un Uzbekistānas starpvaldību komisijas priekšsēdētāju Eljoru Gaņijevu.

Tiekoties ar I.Karimovu, pārrunāta abu valstu divpusējā sadarbība, kā arī reģionālās un starptautiskās politikas aktualitātes. Apspriežot divpusējo attiecību attīstību, abas puses augstu novērtēja izveidojušos sadarbību starp Latviju un Uzbekistānu. I.Bērziņš uzsvēra, ka Uzbekistāna ir viena no galvenajām Latvijas partnerēm Centrālāzijas reģionā. Abas puses ar gandarījumu atzīmēja abu valstu aktīvo un regulāro politisko dialogu dažādos līmeņos. Uzsvērta abu valstu attiecību stabilitāte un savstarpējā sapratne kā divpusējā, tā starptautiskajā sadarbībā. Abas puses arī norādīja, ka pastāvīgs politiskais dialogs ir labs pamats saimniecisko sakaru tālākai attīstībai, kur eksistē liels potenciāls, īpaši transporta un tranzīta nozarē.

Ar I.Karimovu pārrunāti reģionālās stabilitātes jautājumi un situācijas attīstība Afganistānā. I.Karimovs atzīmēja Uzbekistānas centienus, lai reģionā valdītu stabilitāte un labklājība, un pauda viedokli, ka šajā virzienā Latvijai un Uzbekistānai arī varētu veidoties sadarbība. Pārrunāta cīņa ar starptautisko terorismu, kur I.Bērziņš augstu novērtēja Uzbekistānas veikto ieguldījumu šajā cīņā. Ārlietu ministrs informēja I.Karimovu par Latvijas integrācijas gaitu ES un NATO un atzīmēja, ka pēc Latvijas pievienošanās ES un NATO Latvijas un Uzbekistānas attiecībās parādīsies jaunas sadarbības iespējas.

Tiekoties ar E.Gaņijevu, apspriesti ekonomiskās sadarbības jautājumi. Abas puses pauda viedokli, ka par abu valstu ieinteresētību attīstīt ekonomiskos sakarus liecina starpvaldību komisijas regulārās sēdes, kas ir labs formāts, lai ekspertu līmenī apspriestu visu ekonomiskās sadarbības spektru.

Abas puses uzsvēra savstarpējo ieinteresētību veicināt Latvijas ostu un transporta infrastruktūras izmantošanu, ko apliecina arī tranzīta pozitīvā dinamika. I.Bērziņšaicināja Uzbekistānas pusi paplašināt Latvijas dzelzceļa transporta un ostu izmantošanu Uzbekistānas preču transportēšanai, tranzītam un uzglabāšanai, kā veiksmīgu piemēru minot Latvijas — Uzbekistānas kopuzņēmumu “Uzbalttrans”, kas nodarbojas ar kokvilnas pārkraušanu.

Gan I.Bērziņš, gan E.Gaņijevs apliecināja, ka pastāv savstarpējā ieinteresētība paplašināt tirdzniecības kontaktus. Šajā aspektā I.Bērziņš norādīja, ka Latvija varētu Uzbekistānas tirgum piedāvāt pārtikas rūpniecības, kokapstrādes, mašīnu un instrumentu būves, ķīmiskās rūpniecības produkciju.

Vakar, 17. jūnijā, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, uzturoties oficiālā vizītē Uzbekistānas Republikā, tikās ar ārlietu ministru Abdulazizu Komilovu un parlamenta priekšsēdētāju Erkinu Halilovu.

Tiekoties ar A.Komilovu, pārrunātas divpusējo attiecību attīstības perspektīvas, kā arī atsevišķas reģionālās un starptautiskās politikas aktualitātes. Apspriežot divpusējo attiecību attīstību, abas puses augstu novērtēja izveidojušos sadarbību starp Latviju un Uzbekistānu. I.Bērziņš uzsvēra, ka Uzbekistāna ir viena no galvenajām Latvijas partnerēm Centrālāzijas reģionā. Ārlietu ministri apliecināja nepieciešamību turpināt aktīvu politisko dialogu, gan veicot vizīšu apmaiņu, gan sadarbojoties parlamentāriešiem un atsevišķām ministrijām. I.Bērziņš ielūdza A.Komilovu apmeklēt vizītē Latviju. Ministri arī atzīmēja stabilo līgumattiecību bāzi starp abām valstīm, kura ir labs priekšnoteikums saimniecisko un citu sakaru attīstībai.

Pārrunājot ekonomiskās sadarbības aspektus, ministri norādīja uz ievērojamo attīstības potenciālu šajā virzienā, īpaši transporta un tranzīta nozarē. Abas puses uzsvēra savstarpējo ieinteresētību veicināt Latvijas ostu un transporta infrastruktūras izmantošanu Uzbekistānas preču apstrādāšanai un transportēšanai, ko apliecina arī tranzīta pozitīvā dinamika. Latvijas puse piedāvāja konsultatīvu atbalstu Uzbekistānai, tai gatavojoties iestāties Pasaules tirdzniecības organizācijā.

Tikšanās laikā pārrunāti reģionālās sadarbības jautājumi un cīņa ar starptautisko terorismu. I.Bērziņš augstu novērtēja Uzbekistānas veikto ieguldījumu šajā cīņā.

Sarunas gaitā notika viedokļu apmaiņa par iekšpolitiskās situācijas attīstību abās valstīs. I.Bērziņš atzīmēja labo sadarbību ar uzbeku diasporu Latvijā.

Pēc tikšanās tika parakstīta starpvaldību Vienošanās par sadarbību cīņā pret organizēto noziedzību, terorismu, nelegālu narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru apriti.

Sarunā ar parlamenta priekšsēdētāju E.Halilovu apspriesta parlamentāro kontaktu attīstība un ieguldījums starpvalstu attiecību veidošanā. E.Halilovs pauda ieinteresētību Latvijas pieredzē par parlamenta praktiskās darbības organizēšanas aspektiem.

I. Bērziņš apmeklēja Samarkandu un tikās ar šīs pilsētas mēru, kurš pauda ieinteresētību izveidot ciešāku sadarbību ar kādu no Latvijas pilsētām.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!