• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts prezidentes vizīti ASV, Čikāgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.2002., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63516

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījumi Saeimas kārtības rullī

Vēl šajā numurā

20.06.2002., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts prezidentes vizīti ASV, Čikāgā

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga aizvakar, 18. jūnijā, Čikāgā uzrunāja diplomātisko korpusu, uzņēmējus, akadēmisko aprindu pārstāvjus, stāstot par vērtībām, kas Latviju piepulcina demokrātisko valstu saimei, par jauno pasauli pēc 11.septembra, kas paver jaunu sadarbības laikmetu starp valstīm, kā arī aicināja sadarboties ar Latvijas prasmīgajiem cilvēkiem, veidojot kopuzņēmumus un investējot Latvijā.

“ASV senatori bija pārsteigti, ierodoties atkal Latvijā pēc desmit gadiem, — no pelēkas galvaspilsētas, kuras pelēkajās ielās bija sastopami drūmi pelēcīgi cilvēki, viņi ieraudzīja dinamisku valsti ar radošiem un uzņēmīgiem iedzīvotājiem, kas īsajā jaunatgūtās neatkarības laikā jau bija paspējuši mainīt valsti līdz nepazīšanai,” stāstīja prezidente, aicinādama ikvienu pārliecināties savām acīm par Latvijas straujo izaugsmi. Viņa uzsvēra, ka Latvija ir aktīva pasaules politikas procesos un gatava dot savu ieguldījumu jaunajā Eiropā un transatlantiskajā drošībā. Viņa akcentēja ASV lomu transatlantiskās saites stiprināšanā un uzsvēra: Savienotās Valstis arī turpmāk var rēķināties ar to, ka Latvija ir uzticama Amerikas partnere un sabiedrotā.

Runādama par Latvijas ekonomikas nākotnes redzējumu, prezidente uzsvēra mazās Latvijas lomu kontinentu vienošanā un tirdzniecības ceļu attīstīšanā: “Mūsu unikālais ģeogrāfiskais novietojums paver mums milzu iespējas, vienojot Rietumus ar Austrumiem, iedibinot jauno Zīda ceļu, kas Latviju var vienot ar Tālajiem Austrumiem. Taču tas nebūt nav viss — šī ģeogrāfijas veiksmīgā situācija, Latvijai iestājoties ES, radīs jaunu iespēju aizokeāna valstīm ieiet ES tirgū.” Prezidente arī uzsvēra Latvijas prioritāti informācijas tehnoloģiju attīstības veicināšanā: “Jau šodien daudzi Latvijas cilvēki ir iesaistīti liela apjoma nozīmīgos informācijas tehnoloģiju projektos visā pasaulē. Šai jomai, tāpat kā biomedicīnai, Latvijā, esmu pārliecināta, ir daudzsološa nākotne.”

Pasākumu atbalstīja un tajā piedalījās Čikāgas Ārlietu padome, Ilinoisas Tehniskā universitāte, Ilinoisas universitāte, vairākas uzņēmēju organizācijas, Čikāgas Sieviešu žurnālistu asociācija un citi preses pārstāvji.

Valsts prezidente sniedza interviju lielākajam Čikāgas laikrakstam “Chicago Tribune”, kura žurnālists Maikls Makgīrs izrādīja interesi par Latvijas vēsturi, aicinādams stāstīt par Latvijas beztiesisko inkorporāciju PSRS, 14.jūnija deportācijām un šodienas panākumiem starptautiskajā arēnā un valsts reformās.

Intervijā televīzijas un interneta kompānijas WCIU–TV (kuru raida 100 valstīs) žurnālistam Džekam Teiloram prezidente akcentēja ASV un Latvijas ekonomiskās sadarbības potenciālu un informēja par Latvijas ārpolitisko mērķu sasniegšanu.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!