• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pacientu drošību asins pārliešanas gadījumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.2002., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63680

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārmaiņām Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūrā

Vēl šajā numurā

26.06.2002., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pacientu drošību asins pārliešanas gadījumos

Atsaucoties uz masu saziņas līdzekļos pausto informāciju par gadījumiem, kad mediķi pacientam tieši pirms operācijas liek parakstīt dokumentu, ka viņš ir informēts par iespējām inficēties ar vīrusa hepatītu un HIV, ja operācijas laikā nepieciešams veikt asins pārliešanu, Labklājības ministrija vēlas sniegt savu skaidrojumu.

Labklājības ministrija atbalsta detalizētu, saprotamu un savlaicīgu pacienta informēšanu par asins pārliešanu un ar to saistītajiem riskiem. Tomēr ministrija uzskata, ka līgumos starp pacientu un ārstniecības iestādi nevar iekļaut nosacījumus, kas pacientam var radīt nepareizu priekšstatu par šo procedūru. Nav pieļaujama visu iespējamo risku deleģēšana vienīgi pacientam.

Valsts asinsdonoru centrā asins preparātus sagatavo atbilstoši nacionālajiem un starptautiskajiem standartiem, tai skaitā Eiropas Padomes izdotajiem normatīvajiem aktiem šajā jomā. Sagatavojot asins preparātus atbilstoši iepriekš minētajām prasībām, tiek darīts viss, lai inficēšanas risku asins preparātu pārliešanas laikā samazinātu līdz minimumam.

Iespēja, ka asins preparāti satur HIV vai vīrusa hepatīta ierosinātāju, pastāv tikai gadījumā, ja asins donors inficējies ar šīm slimībām salīdzinoši īsā laika periodā pirms asins nodošanas. Tas nozīmē, ka asins nodošanas brīdī donoram nav informācijas par iespējamo infekciju un arī laboratorijas testi to vēl neuzrāda, taču šādas situācijas var būt sastopamas tikai ļoti reti. Piemēram, ASV, kur izmanto tādus pašus testus kā Latvijas Valsts asinsdonoru centrā, nelabvēlīgs iznākums ir tikai vienā no 200 000 asins pārliešanas gadījumu.

Jebkura medicīniskā iejaukšanās, arī asins pārliešana, saistīta ar zināmu risku pacientam. Atbilstoši Ārstniecības likumam medicīniskiem darbiniekiem jāizskaidro šīs iejaukšanās mērķis, būtība un iespējamie riski viņa veselībai. Informācijai jābūt pacientam saprotamai, objektīvai un balstītai uz faktiem.

Pamatojoties uz mediķu sniegto informāciju, pacients pieņem lēmumu, kas var ietekmēt viņa veselību. Taču šādu lēmumu iespējams pieņemt tikai tad, ja pacientiem nodrošināta iespēja objektīvi izvērtēt dažādas alternatīvas. Tāpēc īpaši svarīgi ir sniegt savlaicīgu informāciju par riska varbūtību.

Lai nodrošinātu savlaicīgas un kvalitatīvas informācijas sniegšanu pacientiem par medicīnisko iejaukšanos un risinātu šo jautājumu pacientam pieņemamā veidā, Labklājības ministrija tuvākajā laikā tiksies ar ārstniecības iestāžu vadītājiem un vienosies par procedūrām starp pacientu un ārstniecības iestādi, kas veicamas gadījumos, kad pacientam nepieciešama operācija vai cita veida medicīniskā iejaukšanās.

 

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!