• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šī vizīte mūsu valstīm un tautām ir nozīmīgs notikums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.2002., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63779

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

27.06.2002., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šī vizīte mūsu valstīm un tautām ir nozīmīgs notikums

Vakar, 26.jūnijā, sākās Armēnijas prezidenta Roberta Kočarjana oficiālā darba vizīte LatvijāA05.JPG (26465 bytes)
Oficiālās sagaidīšanas ceremonijā pie Rīgas pils: Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Armēnijas Republikas prezidents Roberts Kočarjans
A12.JPG (24359 bytes)
A11.JPG (26231 bytes)
A14.JPG (30279 bytes)
Armēnijas Republikas prezidents Roberts Kočarjans un Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga sarunā ar tautu pie Brīvības pieminekļa 26.jūnijā (augšējā attēlā); abu valstu prezidenti ar ziediem pie Brīvības pieminekļa un Armēnijas prezidents pie Armēņu akmens krusta hačkaras Rīgā (attēlos pa kreisi)
Foto: Arnis Blumbergs,“LV”

Augsto viesi sagaidot:

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 26. jūnijā, Rīgas pilī tikās ar Armēnijas Republikas prezidentu Robertu Kočarjanu un abu valstu delegācijām, lai runātu par Armēnijas un Latvijas sadarbības stiprināšanu un Latvijas eirointegrācijas pieredzes nodošanu Armēnijai. Pēc sarunām Valsts prezidentes un Armēnijas prezidenta klātbūtnē tika parakstīti līgumi par pilsoņu savstarpējiem braucieniem, kā arī par personu nodošanu un pieņemšanu (readmisijas līgums).

Abu valstu prezidenti sarunā uzsvēra Latvijas un Armēnijas pieredzes apmaiņas nozīmību par valsts attīstības procesiem, jo abu valstu centieni ir līdzīgi. “Lai arī mūsu vēsturē ir bijušas gan līdzīgas, gan atšķirīgas lappuses, šodien mēs tiecamies uz līdzīgiem mērķiem, mēs vēlamies nostiprināt jaunās demokrātijas, vēlamies sniegt savu pieredzi tiem, kam tā lietderīga,” sacīja Latvijas prezidente. Viņa uzsvēra mazo valstu solidaritātes nozīmi jaunajā pasaulē un Eiropā, izsakot gandarījumu par to, ka Latvijas prezidentūras laikā Armēnija tika uzņemta Eiropas Padomē. R.Kočarjans pauda Armēnijas ieinteresētību pārņemt Latvijas pieredzi valsts reformu procesos un ES integrācijas jomā. Prezidente atzīmēja, ka šīs zināšanas šobrīd var uzskatīt par labu “eksporta preci”.

Armēnijas prezidents uzsvēra, ka viens no galvenajiem vizītes mērķiem ir atjaunot un veicināt abu valstu uzņēmēju un tūrisma kontaktus. “Latvija cerīgi raugās uz Armēnijas gaidāmo dalību Pasaules tirdzniecības organizācijā, un tas būs vēl viens stimuls mūsu ekonomisko attiecību stiprināšanai,” izskanēja sarunās.

V.Vīķe-Freiberga ar gandarījumu atzīmēja armēņu kopienas aktīvo darbību Latvijas sabiedrībā: “Mēs redzam jūsu kopienas vidū talantīgus mūziķus, māksliniekus, sportistus. Armēņi Latvijā ar interesi iesaistās sabiedrības norisēs, un par to man ir patiess prieks.”

 

Valsts prezidenta preses dienests

Sarunā preses konferencē:

“Mums ir liels gods uzņemt Latvijā Armēnijas prezidentu ar ļoti plašu delegāciju, kas pārstāv virkni svarīgu jomu, kurās visās Armēnija ir ieinteresēta pilnveidot sadarbību ar Latviju,” vakar, 26. jūnijā, preses konferencē pēc tikšanās ar Armēnijas Republikas prezidentu Robertu Kočarjanu teica Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga.

Prezidente pauda prieku par Armēnijas delegācijas interesi par Latvijas sasniegumiem reformu gaitā virzībā uz Eiropas Savienību (ES), jo arī Armēnijai ir līdzīga vēlme un cerības savu valsti vienādot ar starptautiskiem standartiem un panākt straujas reformas un strauju ekonomisko uzplaukumu.

R. Kočarjans augstu novērtēja Latvijas veikumu, integrējoties eiroatlantiskajās struktūrās, pēdējos gados kļūstot par vienu no vadošajām valstīm šajos integrācijas procesos. Armēnijas prezidents atzina, ka Armēnija var daudz mācīties no Latvijas, darbojoties Eiropas Padomē.

Tāpat Armēnijai ir vērtīga Latvijas pieredze, gatavojoties uzņemšanai Pasaules tirdzniecības organizācijā, integrējoties ES un pārņemot ES standartus, ko uzsākusi arī Armēnija, kā arī veicot dažādas iekšpolitiskās, ekonomiskās un sociālās reformas.

Roberts Kočarjans pateicās V. Vīķei–Freibergai par uzaicinājumu apmeklēt Latviju un izteica cerību, ka šī vizīte veicinās ciešāku abu valstu sadarbību. Armēnijas prezidents īpaši akcentēja nepieciešamību attīstīt ekonomiskos sakarus starp Armēniju un Latviju, par ko liecina arī visai plašais prezidentu pavadošās delegācijas sastāvs.

Kopā ar Armēnijas prezidentu Latvijā ieradās arī tirdzniecības un ekonomiskās attīstības ministrs, zinātnes un izglītības ministrs, Armēnijas un Latvijas parlamentārās sadraudzības grupas vadītājs, Armēnijas Centrālās bankas prezidents, Armēnijas Attīstības aģentūras izpilddirektors, Armēnijas ražotāju un uzņēmēju savienības prezidents.

Latvijas prezidente apliecināja Latvijas atbalstu Armēnijas reformu ceļā un solīja aizstāvēt Armēnijas centienus arī starptautiskā mērogā. Armēnijas prezidents atzina, ka Latvija līdz šim sniegusi lielu atbalstu Armēnijas politiskajiem centieniem, kā piemēru minot faktu, ka tieši Latvijas prezidentūras laikā Armēnija uzņemta Eiropas Padomē.

Vakar pēc Latvijas un Armēnijas prezidentu sarunām Rīgas pilī viņu klātbūtnē tika parakstīti līgumi par pilsoņu savstarpējiem braucieniem, kā arī par personu nodošanu un pieņemšanu. Kā preses konferencē atzina V.Vīķe–Freiberga, šie līgumi būs pamats ne vien politisko attiecību, bet arī Latvijas un Armēnijas sabiedrību ciešākai sadarbībai.

Vakar vizītes ietvaros R. Kočarjans tikās arī ar ārlietu ministru Induli Bērziņu, Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi un Latvijas un Armēnijas parlamentārās sadarbības grupas locekļiem. Vēl Armēnijas prezidents tikās ar armēņu kopienas Latvijā pārstāvjiem un apmeklēja Brīvības pieminekli un Latvijas Okupācijas muzeju. Bet šorīt, beidzot vizīti Latvijā, Armēnijas prezidentam paredzētas darba brokastis ar Ministru prezidentu Andri Bērziņu.

Artis Nīgals, “LV” nozares redaktors

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

A07.JPG (21109 bytes) A10.JPG (16434 bytes)
Rīgas pilī: Imants Freibergs, Roberts Kočarjans, Vaira Vīķe–Freiberga; Armēnijas Republikas prezidents Roberts Kočarjans
A01.JPG (22073 bytes) A02.JPG (21563 bytes)
Prezidentu un delegāciju sarunas Rīgas pils Ģerboņu zālē: Armēnijas delegācija — Latvijas delegācija
A03.JPG (23926 bytes) A04.JPG (19291 bytes)
Savstarpējo līgumu parakstīšana Rīgas pils salonā Abu valstu prezidenti pēc līgumu parakstīšanas
A08.JPG (21935 bytes)
Preses konferncē: Armēnijas Republikas prezidents Roberts Kočarjans un Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga

Armēnijas Republikas prezidenta vizītes aktualitātes — arī “Latvijas Vēstneša” rītdienas laidienā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!