• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2002. gada 25. jūnija noteikumi Nr. 261 "Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības dehidrētajiem piena produktiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2002., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63891

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.262

Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 25.aprīļa noteikumos Nr.157 "Noteikumi par liftu un to drošības sastāvdaļu projektēšanas, ražošanas un liftu uzstādīšanas atbilstības novērtēšanu"

Vēl šajā numurā

28.06.2002., Nr. 97

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 261

Pieņemts: 25.06.2002.

RĪKI
Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā. Piedāvājam lejuplādēt digitalizētā laidiena saturu (no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma).

Ministru kabineta noteikumi Nr.261

Rīgā 2002.gada 25.jūnijā (prot. Nr.26, 16.§)

Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības dehidrētajiem piena produktiem

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta otro un ceturto daļu un 13.panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības, kā arī dehidrēto piena produktu veidus un kvalitātes rādītājus dehidrētajiem patēriņam cilvēka uzturā paredzētajiem piena produktiem (1.pielikums).

2. Šo noteikumu prasības neattiecas uz dehidrētajiem piena produktiem, kurus izved ārpus Latvijas, izņemot Eiropas Savienības dalībvalstis.

3. Dehidrēto piena produktu kvalitāte atbilst šo noteikumu 2.pielikumā noteiktajiem rādītājiem.

4. Lai nodrošinātu dehidrēto piena produktu nemainīgu kvalitāti un nekaitīgumu, tos konservē:

4.1. termiski sterilizējot produktus, kuri minēti šo noteikumu 1.pielikuma 1.1., 1.2., 1.3. un 1.4.apakšpunktā;

4.2. pievienojot saharozi (daļēji balts cukurs, balts cukurs vai īpaši balts cukurs) produktiem, kuri minēti šo noteikumu 1.pielikuma 1.5., 1.6. un 1.7.apakšpunktā;

4.3. aizvadot ūdeni no produktiem, kuri minēti šo noteikumu 1.pielikuma 2.punktā.

5. Dehidrēto piena produktu ražošanā izmantotās izejvielas pasterizē (arī gadījumos, ja šo noteikumu 1.pielikumā minēto produktu ražošanā šāda apstrāde nav paredzēta).

6. Pārtikas piedevas dehidrēto piena produktu ražošanā lieto, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās obligātās nekaitīguma prasības par pārtikas piedevu izmantošanu pārtikā.

7. Laktātu saturs šo noteikumu 1.pielikumā minētajiem produktiem nav lielāks par 300 mg uz 100 g piena beztauku sausnas.

8. Dehidrēto piena produktu piesārņojuma normas atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

9. Dehidrēto piena produktu paraugus analīzēm ņem saskaņā ar Latvijas nacionālo standartu LVS EN ISO 707:1997 “Piens un piena produkti. Norādījumi paraugu noņemšanai”.

10. Pārtikas un veterinārais dienests saskaņā ar valsts uzraudzības programmu veic laboratoriskos izmeklējumus un novērtē dehidrēto piena produktu atbilstību šajos noteikumos noteiktajām prasībām.

11. Dehidrētos piena produktus, kuri paredzēti pārdošanai mazumtirdzniecībā, ražotājs vai fasētājs iesaiņo un ievieto noslēgtos konteineros, lai pasargātu tos no vides kaitīgās ietekmes un nodrošinātu produktu nemainīgu kvalitāti.

12. Dehidrētos piena produktus marķē saskaņā ar normatīvajos aktos noteiktajām prasībām par pārtikas preču marķēšanu. Papildus ievēro šādas prasības:

12.1. šo noteikumu 1.pielikuma 2.1., 2.2. un 2.4.apakšpunktā minēto produktu nosaukumam pievieno vārdu “ātršķīstošs” un aiz nosaukuma — atsauci par lecitīna izmantošanu;

12.2. pievieno vārdus “ultraaugsta apstrādes temperatūra” daļēji dehidrētajiem piena produktiem bez cukura, ja šie produkti iegūti šādā veidā un ir aseptiski iesaiņoti (iesaiņojuma veids, kas novērš mikroorganismu iekļūšanu produktā);

12.3. daļēji dehidrētajiem piena produktiem pievieno informāciju par produkta lietošanu;

12.4. pilnīgi dehidrētajiem piena produktiem pievieno ieteikumus par atšķaidīšanas vai atjaunošanas metodi, arī informāciju par tā produkta tauku saturu, kuru iegūst pēc atšķaidīšanas vai atjaunošanas, izņemot sausu vājpienu vai vājpiena pulveri.

13. Ja dehidrētie piena produkti ir iesaiņoti vai ievietoti konteineros, kuru nominālā masa ir lielāka par 20 kg, bet netiek pārdoti mazumtirdzniecībā, šo noteikumu 12.punktā minēto informāciju (izņemot produkta nosaukumu) norāda tikai pavaddokumentos.

14. Ja produkts, kura svars vienā iesaiņojumā ir mazāks par 20 g, ir iesaiņots sekundārā iesaiņojumā, šo noteikumu 12.punktā minēto informāciju (izņemot produkta nosaukumu) norāda tikai uz sekundārā iesaiņojuma.

15. Noteikumu 7.punkts stājas spēkā ar 2003.gada 1.janvāri.

16. Noteikumi stājas spēkā ar 2002.gada 1.jūliju.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Zemkopības ministrs A.Slakteris

 

1.pielikums
Ministru kabineta
2002.gada 25.jūnija
noteikumiem Nr.261

Dehidrēto piena produktu veidi

1. Daļēji dehidrētie piena produkti — iebiezināti piena produkti ar cukuru vai bez tā, kurus iegūst, daļēji atdalot ūdeni no vājpiena, piena ar zemu tauku saturu, piena vai no šo produktu maisījuma, kuram var būt pievienots krējums vai pilnībā dehidrēts piens (pilnībā dehidrētā piena daudzums nedrīkst pārsniegt 25 % no piena sausnas gala produktā), vai abi minētie produkti:

1.1. iebiezināts piens bez cukura — daļēji dehidrēts piena produkts, kurā ir ne mazāk par 7,5 % tauku un ne mazāk par 25 % piena sausnas;

1.2. iebiezināts vājpiens bez cukura — daļēji dehidrēts piena produkts, kurā ir ne vairāk par 1 % tauku un ne mazāk par 20 % kopējās piena sausnas;

1.3. iebiezināts piens bez cukura ar zemu tauku saturu — daļēji dehidrēts piena produkts, kurā ir ne mazāk par 1 % un ne vairāk par 7,5 % tauku, un ne mazāk par 20 % kopējās piena sausnas. Daļēji dehidrēts piens, kurā ir ne mazāk par 4 % un ne vairāk par 4,75 % tauku, un ne mazāk par 24 % kopējās piena sausnas, ir vienīgais produkts, kuru drīkst pārdot mazumtirdzniecībā ar šo apzīmējumu;

1.4. iebiezināts piens bez cukura ar augstu tauku saturu — daļēji dehidrēts piena produkts, kurā ir ne mazāk par 15 % tauku un ne mazāk par 26,5 % kopējās piena sausnas;

1.5. iebiezināts piens ar cukuru — daļēji dehidrēts piena produkts ar saharozi, kurā ir ne mazāk par 8 % tauku un ne mazāk par 28 % kopējās piena sausnas. Daļēji dehidrēts piens ar saharozi, kurā ir ne mazāk par 9 % tauku un ne mazāk par 31 % kopējās piena sausnas, ir vienīgais produkts, kuru drīkst pārdot mazumtirdzniecībā ar šo apzīmējumu;

1.6. iebiezināts vājpiens ar cukuru — daļēji dehidrēts piena produkts ar saharozi, kurā ir ne vairāk par 1 % tauku un ne mazāk par 24 % kopējās piena sausnas;

1.7. iebiezināts piens ar cukuru un zemu tauku saturu — daļēji dehidrēts piena produkts ar saharozi, kurā ir ne mazāk par 1 % un ne vairāk par 8 % tauku, un ne mazāk par 24 % kopējās piena sausnas. Daļēji dehidrēts piens ar saharozi, kurā ir ne mazāk par 4 % un ne vairāk par 4,5 % tauku, un ne mazāk par 28 % kopējās piena sausnas, ir vienīgais produkts, kuru drīkst pārdot mazumtirdzniecībā ar šo apzīmējumu.

2. Pilnīgi dehidrēti piena produkti — sausi pulverveida piena produkti, kuru mitruma saturs gala produktā nav lielāks par 5 % un kurus iegūst, atdalot ūdeni no vājpiena, piena ar zemu tauku saturu, piena, krējuma vai šo produktu maisījuma:

2.1. ātršķīstošs sauss piens vai ātršķīstošs piena pulveris — dehidrēts piena produkts, kurā ir ne mazāk par 26 % tauku;

2.2. ātršķīstošs sauss vājpiens vai ātršķīstošs vājpiena pulveris — dehidrēts piena produkts, kurā ir ne vairāk par 1,5 % tauku;

2.3. sauss piens ar zemu tauku saturu vai piena pulveris ar zemu tauku saturu — dehidrēts piena produkts, kurā ir ne mazāk par 1,5 % un ne vairāk par 26 % tauku;

2.4. ātršķīstošs sauss piens ar augstu tauku saturu vai ātršķīstošs piena pulveris ar augstu tauku saturu — dehidrēts piena produkts, kurā ir ne mazāk par 42 % tauku.

Zemkopības ministrs A.Slakteris

 

2.pielikums
Ministru kabineta
2002.gada 25.jūnija
noteikumiem Nr.261

Dehidrēto piena produktu organoleptisko īpašību rādītāji

I. Pilnīgi dehidrēto piena produktu organoleptiskās īpašības

Nr.
p.k.
Rādītāji Raksturojums

1.

Garša un smarža

Tīra un raksturīga attiecīgajam produktam

2.

Konsistence

Smalka, sausa pulverveida viela bez mehāniskiem vai cita veida piemaisījumiem. Pieļaujamas pulvera piciņas, kuras viegli sabirst, ja uz tām iedarbojas mehāniski

3.

Krāsa

Balta vai balta ar gaiši dzeltenu nokrāsu

II. Daļēji dehidrēto piena produktu organoleptiskās īpašības

Nr.
p.k.
Rādītāji Raksturojums

1.

Garša un smarža

Tīra, raksturīga attiecīgajam produktam, ja pievienota saharoze — salda, ar karamelizēta cukura garšu un smaržu

2.

Konsistence

Bieza, viendabīga visā masā, bez nogulsnēm, mehāniskiem vai cita veida piemaisījumiem. Pieļaujama miltaina konsistence un nelielas laktozes nogulsnes, kuras radušās uzglabāšanas laikā

3.

Krāsa

Vienmērīga visā masā. Ja produktam pievienota saharoze, — no baltas ar iedzeltenu nokrāsu līdz krēmkrāsai

Zemkopības ministrs A.Slakteris

Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!