• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2002. gada 25. jūnija noteikumi Nr. 247 "Mēslošanas līdzekļu identifikācijas, atbilstības novērtēšanas un tirdzniecības noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2002., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63907-meslosanas-lidzeklu-identifikacijas-atbilstibas-novertesanas-un-tirdzniecibas-noteikumi

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.248

Noteikumi par Latvijas Republikas valdības un Armēnijas Republikas valdības līgumu par pilsoņu savstarpējiem braucieniem

Vēl šajā numurā

28.06.2002., Nr. 97

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 247

Pieņemts: 25.06.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.247

Rīgā 2002.gada 25.jūnijā (prot. Nr.26, 14.§)

Mēslošanas līdzekļu identifikācijas, atbilstības novērtēšanas un tirdzniecības noteikumi

Izdoti saskaņā ar Mēslošanas līdzekļu aprites likuma
4.panta pirmo daļu un 9.panta trešo daļu

 

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka:

1.1. pārdošanai ražotā, apstrādātā, ievestā mēslošanas līdzekļa vai sagatavotā mēslošanas līdzekļu maisījuma:

1.1.1. identifikācijas un atbilstības novērtēšanas prasības;

1.1.2. reģistrācijas un sertifikācijas nosacījumus un kārtību;

1.1.3. reģistrācijas pieteikuma un sertifikāta paraugu;

1.1.4. pieļaujamās novirzes no Mēslošanas līdzekļu valsts reģistrā (turpmāk — reģistrs) deklarētās kvalitātes;

1.1.5. nevēlamo piemaisījumu maksimāli pieļaujamo koncentrāciju;

1.2. prasības mēslošanas līdzekļa etiķetei un iepakojumam;

1.3. kārtību, kādā saņemama to mēslošanas līdzekļu ievešanas un pārdošanas atļauja (turpmāk — atļauja), kuri neatbilst noteiktajām identifikācijas prasībām. 

II. Mēslošanas līdzekļa identifikācijas un atbilstības novērtēšanas prasības, sertifikācijas nosacījumi un kārtība

2. Mēslošanas līdzekļu identifikācijas prasībās noteikti katram mēslošanas līdzekļa veidam raksturīgie rādītāji saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu:

2.1. mēslošanas līdzekļa nosaukums, augu barības elementu minimālais saturs, formas, šķīdība, granulometriskais sastāvs, spēja neitralizēt skābes (kaļķošanas materiāliem) un citi rādītāji;

2.2. ražošanas metode un mēslošanas līdzekļa pamatsastāvdaļas;

2.3. deklarējamie dati.

3. Veicot mēslošanas līdzekļa sertifikāciju, pilnvarotā institūcija novērtē:

3.1. mēslošanas līdzekļa atbilstību identifikācijas prasībām;

3.2. mēslošanas līdzekļa atbilstību reģistrā deklarētajai kvalitātei, ņemot vērā pieļaujamās novirzes saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumu;

3.3. nevēlamo piemaisījumu koncentrāciju mēslošanas līdzeklī, ņemot vērā maksimāli pieļaujamo koncentrāciju saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu;

3.4. mikroelementu saturu mēslošanas līdzeklī, ņemot vērā minimālo deklarējamo mikroelementu saturu saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikumu.

4. Ministru kabineta pilnvarota institūcija, kuras kompetenci ir novērtējis Latvijas nacionālais akreditācijas birojs atbilstoši Latvijas standarta
LVS EN 45011 “Produktu sertifikācijas institūciju vispārējie kritēriji” prasībām (turpmāk — pilnvarotā institūcija), novērtē mēslošanas līdzekļa atbilstību šo noteikumu 3.punktā noteiktajām prasībām un izsniedz:

4.1. mēslošanas līdzekļa sertifikātu (turpmāk — sertifikāts) saskaņā ar šo noteikumu 5.pielikumu — ja mēslošanas līdzeklis atbilst attiecīgajām prasībām;

4.2. akreditētas laboratorijas sagatavotu testēšanas pārskatu un pamatotu atteikumu izsniegt sertifikātu — ja mēslošanas līdzeklis neatbilst attiecīgajām prasībām.

5. Pilnvarotajai institūcijai ir tiesības:

5.1. pieprasīt ražotājam, apstrādātājam, ievedējam un maisījumu sagatavotājam mēslošanas līdzekļa paraugu;

5.2. pieprasīt dokumentāciju, kas saistīta ar šo noteikumu 1.pielikumā minēto informāciju.

6. Sertifikātu izsniedz par katru mēslošanas līdzekli katram mēslošanas līdzekļa ražotājam, apstrādātājam, ievedējam un maisījumu sagatavotājam.

7. Pilnvarotā institūcija par ievesto mēslošanas līdzekli izsniedz sertifikātu latviešu valodā, pamatojoties uz ārvalstī izsniegto mēslošanas līdzekļa atbilstības novērtēšanas apliecinājumu vai apstiprinājumu, ja attiecīgajā dokumentā norādītie dati atbilst šo noteikumu 3.punktā noteiktajām prasībām.

8. Akreditēta testēšanas laboratorija veic testēšanu atbilstoši Latvijas standartiem (turpmāk — standarti) saskaņā ar šo noteikumu 6.pielikumu.

9. Mēslošanas līdzekļa testēšanas un novērtēšanas izdevumus sedz ražotājs, apstrādātājs, ievedējs vai maisījumu sagatavotājs.

10. Sertifikāta derīguma termiņš ir pieci gadi.

11. Mēslošanas līdzekļa pārdevējs:

11.1. apliecina mēslošanas līdzekļa kvalitāti ar mēslošanas līdzekļa reģistrācijas apliecības (turpmāk — reģistrācijas apliecība) un sertifikāta kopiju, kurā ieraksta attiecīgajam pircējam pārdotā mēslošanas līdzekļa daudzumu (izņemot mazumtirdzniecību);

11.2. nodrošina šķidro mēslošanas līdzekļu glabāšanas apstākļus un glabāšanas temperatūru saskaņā ar reģistrā deklarēto. 

III. Mēslošanas līdzekļa reģistrācijas nosacījumi un kārtība

12. Mēslošanas līdzekļus reģistrē un reģistru kārto Zemkopības ministrijas pārraudzībā esošais Valsts augu aizsardzības dienests (turpmāk —dienests).

13. Mēslošanas līdzekli reģistrē, ja ir izpildīti šādi nosacījumi:

13.1. ir saņemts sertifikāts vai ārvalstī izsniegts mēslošanas līdzekļa atbilstības novērtēšanas apliecinājums vai apstiprinājums (tulkojums latviešu valodā), un starp Latviju un attiecīgo valsti ir noslēgta savstarpēja vienošanās par atbilstības sistēmu atzīšanu;

13.2. etiķetes vai marķējuma paraugs atbilst šo noteikumu IV nodaļā noteiktajām prasībām (iepakotajiem mēslošanas līdzekļiem);

13.3. visi mēslošanas līdzekļa mehāniskajā maisījumā esošie mēslošanas līdzekļi ir reģistrēti reģistrā, un maisījums nav sagatavots pēc individuāla pasūtījuma;

13.4. ir samaksāta valsts nodeva par mēslošanas līdzekļa reģistrāciju.

14. Mēslošanas līdzekļi ar marķējumu EC fertilizer nav jāreģistrē.

15. Lai reģistrētu mēslošanas līdzekli, kas paredzēts realizācijai (par atlīdzību vai bez tās), tā ražotājs, apstrādātājs, ievedējs, iepakotājs vai maisījumu sagatavotājs (turpmāk — pieteicējs) iesniedz dienestā:

15.1. pieteikumu saskaņā ar šo noteikumu 7.pielikumu;

15.2. komercreģistra iestādes izsniegtas reģistrācijas apliecības kopiju;

15.3. sertifikāta oriģinālu (iepakotājs iesniedz sertifikāta kopiju);

15.4. etiķetes vai marķējuma paraugu ar informāciju latviešu valodā saskaņā ar šo noteikumu 36.punktu;

15.5. to vairumtirdzniecības vietu sarakstu, kurās paredzēts pārdot mēslošanas līdzekli (norāda firmu un adresi). Ziņas par jebkurām pārmaiņām sarakstā pieteicējs iesniedz dienestā 10 darbadienu laikā pēc attiecīgo pārmaiņu rašanās.

16. Pieteicējs ir atbildīgs par šo noteikumu 15.punktā minēto datu pareizību.

17. Ja iesniegtie dati ir neprecīzi vai kļūdaini, dienests par to rakstiski paziņo pieteicējam un nosaka datu precizēšanas termiņu — 10 darbadienas.

18. Piecu darbadienu laikā pēc šo noteikumu 15.punktā minētās dokumentācijas saņemšanas dienests pieņem attiecīgu lēmumu par mēslošanas līdzekļa reģistrāciju.

19. Lai pieņemtu lēmumu par mēslošanas līdzekļa reģistrāciju, dienests var pieprasīt pieteicējam papildu informāciju atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumam (detalizētu ražošanas tehnoloģijas aprakstu, ziņas par dabīgo izejmateriālu ieguves vietu), kā arī pieaicināt atbilstošas kvalifikācijas ekspertus.

20. Pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas dienests:

20.1. triju darbadienu laikā rakstiski informē pieteicēju par lēmumu;

20.2. ja pieņemts lēmums reģistrēt mēslošanas līdzekli, desmit darbadienu laikā izsniedz pieteicējam mēslošanas līdzekļa reģistrācijas apliecību, ar kuru apliecina, ka mēslošanas līdzeklis iekļauts reģistrā un darbības ar to tiek veiktas dienesta uzraudzībā un kontrolē. Apliecību izsniedz pēc dokumenta saņemšanas par mēslošanas līdzekļa reģistrācijas valsts nodevas samaksu;

20.3. veic ierakstu reģistrā, iekļaujot visus pieteikumā minētos datus (7.pielikums);

20.4. ja pieņemts lēmums nereģistrēt mēslošanas līdzekli, rakstiski sniedz motivētu atteikumu (konkrēti norāda neizpildītās prasības).

21. Mēslošanas līdzekli reģistrē uz pieciem gadiem. Ja attiecīgajā laikposmā beidzies sertifikāta (atbilstības novērtēšanas apliecinājuma vai apstiprinājuma) derīguma termiņš un sertifikāts (atbilstības novērtēšanas apliecinājums vai apstiprinājums) nav atjaunots, dienests pieņem lēmumu par reģistrācijas apliecības anulēšanu un svītro attiecīgo mēslošanas līdzekli no reģistra.

22. Reģistrācijas apliecībā norāda šādu informāciju:

22.1. mēslošanas līdzekļa nosaukums atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumam un tirdzniecības nosaukums (ja tāds ir);

22.2. attiecīgais mēslošanas līdzekļa aprites posms (ražošana, apstrāde, iepakošana, ievešana, maisījumu sagatavošana pārdošanai vai tirdzniecība);

22.3. šo noteikumu 1.pielikuma 5.ailē noteiktie deklarējamie dati;

22.4. reģistrācijas apliecības īpašnieka nosaukums un adrese;

22.5. mēslošanas līdzekļa reģistrācijas numurs, reģistrācijas apliecības izsniedzējs, izsniegšanas datums;

22.6. reģistrācijas apliecības derīguma termiņš.

23. Reģistrācijas apliecības paraugu apstiprina zemkopības ministrs.

24. Ne vēlāk kā 10 dienu laikā pēc pārmaiņu rašanās reģistrācijai iesniegtajos dokumentos reģistrācijas apliecības īpašnieks rakstiski informē par to dienestu un pamato pārmaiņu nepieciešamību.

25. Grozījumus reģistrā var izdarīt saskaņā ar dienesta lēmumu pēc reģistrācijas apliecības īpašnieka pieprasījuma, ja ir ievērotas šo noteikumu 13. un 15.punktā noteiktās prasības. Pieprasījumā norāda grozījumu izdarīšanas iemeslus.

26. Ja mainās reģistrācijas apliecības īpašnieka adrese vai firma, dienests izsniedz jaunu reģistrācijas apliecību.

27. Pēc reģistrācijas apliecības derīguma termiņa beigām mēslošanas līdzekli var pārreģistrēt, ja ir izpildīti šo noteikumu 13.punktā minētie nosacījumi.

28. Pārreģistrācijas pieteikumu kopā ar atjaunotu šo noteikumu 15.punktā minēto dokumentāciju reģistrācijas apliecības īpašnieks iesniedz dienestā ne vēlāk kā mēnesi pirms reģistrācijas apliecības derīguma termiņa beigām.

29. Dienests iesniedz muitas iestādēs informāciju par reģistrētajiem mēslošanas līdzekļiem, kā arī par mēslošanas līdzekļiem, kuriem ir izsniegta vienreizēja ievešanas atļauja.

30. Sertifikāta derīguma laikā dienests kontrolē mēslošanas līdzekļa atbilstību šo noteikumu prasībām, noņem mēslošanas līdzekļa kontrolparaugu atbilstoši standartos noteiktajām prasībām vai zemkopības ministra apstiprinātajai mēslošanas līdzekļu kontroles metodikai un iesniedz to pilnvarotajā institūcijā. Pilnvarotā institūcija nosūta kontrolparaugu akreditētai testēšanas laboratorijai un veic atbilstības novērtēšanu saskaņā ar testēšanas rezultātiem.

31. Testēšanas pārskatu ar atzinumu par atbilstību šo noteikumu prasībām pilnvarotā institūcija nodod dienestam ar to rakstiski saskaņotā termiņā.

32. Ja saskaņā ar atzinumu mēslošanas līdzekļa kvalitāte atbilst šo noteikumu prasībām, kontrolparauga noņemšanas, testēšanas un novērtēšanas izdevumus sedz no šiem mērķiem paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem. Ja saskaņā ar atzinumu mēslošanas līdzekļa kvalitāte neatbilst šo noteikumu prasībām, kontrolparauga noņemšanas, testēšanas un novērtēšanas izdevumus sedz persona, kas attiecīgo mēslošanas līdzekli ražo, apstrādā, iepako, ieved pārdošanai vai sagatavo maisījumus.

33. Ja mēslošanas līdzekļa kvalitāte neatbilst šo noteikumu prasībām, dienests noņem vēl vienu attiecīgā mēslošanas līdzekļa paraugu (ja iespējams, citā mēslošanas līdzekļa atrašanās vietā). Ja arī otrais kontrolparaugs liecina par mēslošanas līdzekļa kvalitātes neatbilstību šo noteikumu prasībām, dienests anulē mēslošanas līdzekļa reģistrāciju un informē par to attiecīgo darbību veicējus.

34. Ja mēslošanas līdzekļa daudzums attiecīgajā kalendāra gadā ir lielāks nekā daudzums, par kuru ir samaksāta valsts nodeva un ja mēslošanas līdzekļa ražotājs, apstrādātājs vai ievedējs nav samaksājis valsts nodevas starpību mēneša laikā pēc kalendāra gada beigām, dienests 10 darbadienu laikā pēc informācijas saņemšanas par iepriekšējā gadā pārdošanai ražotajiem, apstrādātajiem, ievestajiem mēslošanas līdzekļiem vai sagatavotajiem maisījumiem rakstiski brīdina mēslošanas līdzekļa ražotāju, apstrādātāju vai ievedēju par iespējamo mēslošanas līdzekļa reģistrācijas anulēšanu. Ja mēneša laikā pēc brīdinājuma nosūtīšanas valsts nodevas starpība nav samaksāta, dienests anulē mēslošanas līdzekļa reģistrāciju.

35. Persona var bez atļaujas ievest nereģistrētu mēslošanas līdzekli personīgai lietošanai saskaņā ar likumu “Par muitas nodokli (tarifiem)”. 

IV. Prasības mēslošanas līdzekļa etiķetei un iepakojumam

36. Mēslošanas līdzekļa ražotājs, apstrādātājs, iepakotājs, ievedējs vai pārdevējs nodrošina, lai pārdošanai paredzētā mēslošanas līdzekļa etiķetē uz iepakojuma vai (ja mēslošanas līdzekli pārdod neiepakotā veidā vai iepakojumā, kas ir lielāks par 100 kg) pavaddokumentos ir informācija saskaņā ar šo noteikumu 8.pielikumu.

37. Etiķeti var aizstāt ar marķējumu, kurā norādīta etiķetē minētā informācija. Etiķete vai marķējums atrodas uz iepakojuma labi redzamā vietā un ir skaidri atdalīts no jebkuras citas informācijas. Pievienoto etiķeti piestiprina iepakojuma noslēgšanas vietā. Iepakojumu noslēdz tādā veidā, lai pēc tā atvēršanas būtu saskatāmas bojājuma pazīmes. Ja iepakojuma noslēgšanai lieto plombas vai zīmogu, norāda atbildīgo personu vai informāciju saskaņā ar šo noteikumu 8.pielikuma 5.12.apakšpunktu.

38. Informācija etiķetē vai marķējumā ir latviešu valodā, viegli salasāma. Etiķete vai marķējums ir izturīgs pret ārējās vides ietekmi.

39. Mēslošanas līdzekļa ražotājs, apstrādātājs, iepakotājs, ievedējs un maisījumu sagatavotājs garantē:

39.1. mēslošanas līdzekļa iepakojuma izturību un drošību, lai saglabātu mēslošanas līdzekļa deklarētās īpašības;

39.2. amonija nitrāta minerālmēslu ar augstu slāpekļa saturu (vairāk par 28 %), šķidro minerālmēslu un cieto minerālmēslu, kuri satur vienu vai vairākus mikroelementus, piegādi pārdošanai iepakotā veidā. 

V. Atļaujas saņemšanas kārtība to mēslošanas līdzekļu ievešanai un pārdošanai, kuri neatbilst noteiktajām identifikācijas prasībām vai pieļaujamām novirzēm no reģistrā deklarētās kvalitātes

40. Ja mēslošanas līdzeklis ir reģistrēts reģistrā, bet kontrolparauga (arī saskaņā ar šo noteikumu 33.punktā minētā otrā kontrolparauga) testēšanas rezultāti liecina, ka ir pārsniegtas pieļaujamās novirzes no reģistrā deklarētās kvalitātes, taču mēslošanas līdzeklis nav bīstams cilvēkiem, dzīvniekiem un videi:

40.1. dienests aptur konkrētas mēslošanas līdzekļa partijas tirdzniecību līdz atļaujas izsniegšanai un grozījumu izdarīšanai etiķetēs un pavaddokumentos;

40.2. pieteicējs iesniedz dienestā:

40.2.1. iesniegumu konkrētās mēslošanas līdzekļa partijas pārdošanas atļaujas saņemšanai;

40.2.2. etiķetes vai pavaddokumentu paraugu, kurā norādīti mēslošanas līdzekļa faktiskie kvalitātes rādītāji;

40.3. attiecīgo darbību veicējs nodrošina, lai mēslošanas līdzekļa etiķetēs un pavaddokumentos būtu faktiskie kvalitātes rādītāji;

40.4. dienests izskata iesniegtos dokumentus un triju darbadienu laikā pēc šo noteikumu 40.2.apakšpunktā minētās dokumentācijas saņemšanas izsniedz mēslošanas līdzekļa pārdošanas atļauju.

41. Ja mēslošanas līdzeklis nav minēts šo noteikumu 1.pielikumā:

41.1. mēslošanas līdzekļa ražotājs, apstrādātājs un ievedējs iesniedz dienestā:

41.1.1. iesniegumu atļaujas saņemšanai. Iesniegumā sniedz mēslošanas līdzekļu reģistrācijas pieteikumā minēto informāciju;

41.1.2. testēšanas pārskatu ar pilnvarotās institūcijas atzinumu par mēslošanas līdzekļa nekaitīgumu;

41.1.3. komercreģistra iestādes izsniegtas reģistrācijas apliecības kopiju;

41.1.4. etiķetes vai marķējuma paraugu ar informāciju latviešu valodā saskaņā ar šo noteikumu 36.punktu;

41.1.5. to vairumtirdzniecības vietu sarakstu (firma un adrese), kurās paredzēts pārdot mēslošanas līdzekli;

41.2. dienests, pamatojoties uz iesniegtajiem dokumentiem, 10 darbadienu laikā pieņem lēmumu par vienreizējas atļaujas izsniegšanu mēslošanas līdzekļa ievešanai un pārdošanai uz laiku vai motivētu atteikumu izsniegt attiecīgo atļauju (norāda neizpildītās prasības).

42. Dienestam ir tiesības izsniegt vienreizēju atļauju nereģistrēto mēslošanas līdzekļu ievešanai izmēģinājumiem un pētījumiem, ja tie nav bīstami cilvēkiem, dzīvniekiem un videi. 

VI. Noslēguma jautājumi

43. Noteikumu 11. un 36.punkts stājas spēkā ar 2003.gada 1.janvāri.

44. Noteikumu 14.punkts stājas spēkā ar 2005.gada 1.janvāri.

45. Noteikumi stājas spēkā ar 2002.gada 1.jūliju.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Zemkopības ministrs A.Slakteris

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2002.gada 1.jūliju.

1. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 25. jūnija
noteikumiem Nr.247

Mēslošanas līdzekļu identifikācijas prasības

021247 COPY.GIF (59520 bytes)

031247 COPY.GIF (61114 bytes)

041247 COPY.GIF (86788 bytes)

051247 COPY.GIF (82720 bytes)

061247 COPY.GIF (94746 bytes)

071247 COPY.GIF (73633 bytes)

081247 COPY.GIF (69211 bytes)

091247 COPY.GIF (63858 bytes)

101247 COPY.GIF (77117 bytes)

111247 COPY.GIF (73649 bytes)

121247 COPY.GIF (78765 bytes)

131247 COPY.GIF (64746 bytes)

141247 COPY.GIF (39942 bytes)

151247 COPY.GIF (62433 bytes)

161247 COPY.GIF (67802 bytes)

171247 COPY.GIF (77919 bytes)

181247 COPY.GIF (41370 bytes)

191247 COPY.GIF (72706 bytes)

201247 COPY.GIF (83275 bytes)

211247 COPY.GIF (80901 bytes)

221247 COPY.GIF (69395 bytes)

231247 COPY.GIF (41739 bytes)

241247 COPY.GIF (78338 bytes)

251247 COPY.GIF (72148 bytes)

261247 COPY.GIF (76383 bytes)

271247 COPY.GIF (81701 bytes)

281247 COPY.GIF (75107 bytes)

291247 COPY.GIF (73267 bytes)

301247 COPY.GIF (62676 bytes)

311247 COPY.GIF (75341 bytes)

321247 COPY.GIF (84340 bytes)

331247 COPY.GIF (71941 bytes)

341247 COPY.GIF (78278 bytes)

351247 COPY.GIF (86677 bytes)

361247 COPY.GIF (78972 bytes)

371247 COPY.GIF (66924 bytes)

381247 COPY.GIF (52911 bytes)

391247 COPY.GIF (51932 bytes)

401247 COPY.GIF (73662 bytes)

411247 COPY.GIF (52965 bytes)

Zemkopības ministrs A.Slakteris

2. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 25. jūnija
noteikumiem Nr.247

Pieļaujamās novirzes no reģistrā deklarētās mēslošanas līdzekļa kvalitātes

1. Šajā pielikumā noteiktas pieļaujamās novirzes no reģistrā deklarētajiem mēslošanas līdzekļa kvalitātes rādītājiem.

2. Pieļaujamās novirzes nepieciešamas, lai varētu ņemt vērā mēslošanas līdzekļa kvalitātes svārstības, kas rodas mēslošanas līdzekļa ražošanā, apstrādē, paraugu ņemšanā un testēšanā.

3. Nav pieļaujamas nekādas novirzes no šo noteikumu 1. pielikumā noteiktā minimālā un maksimālā augu barības elementa satura.

4. Ja maksimālais augu barības elementu saturs konkrētajam mēslošanas līdzeklim šo noteikumu 1. pielikumā nav noteikts, augu barības elementu satura palielināšana mēslošanas līdzeklī vairāk par deklarēto saturu nav ierobežota; ja maksimālais augu barības elementu saturs konkrētajam mēslošanas līdzeklim ir noteikts šo noteikumu 1. pielikumā, augu barības elementu satura palielināšana mēslošanas līdzeklī vairāk par deklarēto saturu nav ierobežota līdz maksimālajam saturam.

5. Pieļaujamās novirzes no deklarētās mēslošanas līdzekļa kvalitātes noteiktas tabulā.

Pieļaujamās novirzes no deklarētās mēslošanas līdzekļa kvalitātes

22247 COPY.GIF (144493 bytes)

23247 COPY.GIF (158536 bytes)

6. Dažādu slāpekļa formu (NO3, NH4 u.c.) vai dažādos šķīdinātājos šķīstošā fosfora (P2O5) deklarētā satura pieļaujamā novirze ir 1/10 no to kopējā satura, maksimālā novirze - divi procenti no masas, ja kopējais augu barības elementu dažādo formu saturs ir šo noteikumu 1/. pielikumā noteiktajās robežās un novirzes - šī pielikuma 5. punktā noteiktajās robežās.

Zemkopības ministrs A.Slakteris

3. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 25. jūnija
noteikumiem Nr.247

Nevēlamo piemaisījumu maksimāli pieļaujamā koncentrācija mēslošanas līdzeklī

Zemkopības ministrs A.Slakteris

4. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 25. jūnija
noteikumiem Nr.247

Minimālais deklarējamais mikroelementu saturs mēslošanas līdzeklī

Zemkopības ministrs A.Slakteris

5. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 25. jūnija
noteikumiem Nr.247

Mēslošanas līdzekļa sertifikāta paraugs

Zemkopības ministrs A.Slakteris

6. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 25. jūnija
noteikumiem Nr.247

Mēslošanas līdzekļu ķīmisko analīžu metožu standarti

Zemkopības ministrs A.Slakteris

7. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 25. jūnija
noteikumiem Nr.247

Mēslošanas līdzekļa reģistrācijas pieteikums

Zemkopības ministrs A.Slakteris

8. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 25. jūnija
noteikumiem Nr.247

Etiķetē, pavaddokumentos un marķējumā norādāmā informācija par mēslošanas līdzekli

1. Mēslošanas līdzekļa nosaukums saskaņā ar šo noteikumu 1. pielikumu un pamatsastāvdaļas.

2. Minerālmēslu marķējums "EC FERTILIZER" (ja tāds ir) raksta ar lielajiem burtiem.

3. Ja minerālmēsli satur divus vai trīs galvenos augu barības elementus (slāpekli, fosforu, kāliju), nosaukumā ir norāde "Kompleksie minerālmēsli". Augu barības elementus norāda vārdiem vai izmantojot ķīmiskos simbolus. Mehānisko maisījumu nosaukumā ir norāde "Mehāniskais maisījums".

4. Ja minerālmēsli satur:

4.1. galvenos augu barības elementus un vienu vai vairākus sekundāros augu barības elementus (piemēram, magniju, kalciju, nātriju, sēru), sniedz norādi "satur" un sekundāro elementu nosaukums vai ķīmiskos simbolus;

4.2. mikroelementus (piemēram, boru, kobaltu, varu, dzelzi, mangānu, molibdēnu, cinku), sniedz norādi "ar mikroelementiem" vai vārdu "ar" un mikroelementu nosaukumus vai ķīmiskos simbolus;

4.3. vairāku mikroelementu sāļu maisījumu, sniedz norādi "Mikroelementu maisījums"; ja mikroelementi mēslošanas līdzeklī ir organominerālu kompleksu savienojumu veidā, sniedz norādi "helātu formā" un helātu veidotāja apzīmējumu saskaņā ar šo noteikumu 4. pielikuma 2. punktu;

4.4. galvenos augu barības elementus un vienu vai vairākus sekundāros augu barības elementus vai mikroelementus un ja iepakojumā ir mazāk par 1 kg (vai 1000 ml) attiecīgā mēslošanas līdzekļa, sekundāro augu barības elementu un mikroelementu nosaukumus vai ķīmiskos simbolus var norādīt etiķetes deklarējamo rādītāju sadaļā.

5. Deklarējamie rādītāji saskaņā ar šo noteikumu 1. pielikuma 5. ailē noteiktajām prasībām ir šādi:

5.1. katra augu barības elementa un tā formu deklarētais saturs un šķīdība. Galvenajiem un sekundārajiem augu barības elementiem un mikroelementiem (ja minerālmēsli satur tikai vienu mikroelementu) norāda procentus no masas - kā veselus skaitļus vai (kur neieciešams) līdz vienai desmitdaļai. Ja minerālmēsli satur vairākus mikroelementus, katra mikroelementa saturu norāda saskaņā  ar šo noteikumu 4. pielikumu;

5.2. magnija, nātrija un sēra saturs - deklarē minerālmēsliem, kuros Mg saturs nav mazāks par 1,2%, Na - 2,2%, S - 2%;

5.3. viena vai vairāku mikroelementu saturs cietajos vai šķidrajos mikroelementu sāļu maisījumos, kā arī minerālmēslos, kas paredzēti galveno vai sekundāro augu barības elementu piegādei, - deklarē, ja to saturs attiecīgajā mēslošanas līdzeklī nav zemāks par šo noteikumu 4. pielikumā noteikto;

5.4. augu barības elementi - norāda vārdiem un izmantojot ķīmiskos simbolus: slāpeklis (N), fosfors (P2O5), kālijs (K2O), magnijs (Mg), kalcijs (Ca), nātrijs (Na), sērs (S), hlors (Cl), bors (B), kobalts (Co), varš (Cu), dzelzs (Fe), mangāns (Mn), molibdēns (Mo), cinks (Zn);

5.5. fosfora un kālija satura pārrēķināšanai no elementa uz oksīdu izmanto šādas formulas: fosfors (P) x 2,291 = fosfora oksīds (P2O5); kālijs (K) x 1,205 = kālija oksīds (K2O). Magnija, kalcija, nātrija, sēra satura pārrēķināšanai no oksīda uz elementu izmanto šādas formulas: (MgO) x 0,603 = magnijs (Mg); (CaO) x 0,715 = kalcijs (Ca); (Na2O) x0,742 = nātrijs (Na); (SO3) x 0,400 = sērs (S);

5.6. kaļķošanas materiālu spēja neitralizēt skābes kalcija karbonāta (CaCO3) ekvivalenta veidā:

5.7. hlora saturs minerālmēslos, kas satur kāliju;

5.8. dati par bioķīmiski aktīvu vielu (inhibitoru, pesticīdu) klātbūtni;

5.9. citas būtiskas īpašības (piemēram, granulometriskais sastāvs, mitruma saturs) atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumam;

5.10. brīdinājums par bīstamību, norādes par uzglabāšanu un lietošanu. Piemēram, mēslošanas līdzekļiem, kuri satur nitrātus un kuros ir augsts slāpekļa saturs, nepieciešama norāde "Viegli uzliesmojošs. Sprādzienbīstams", kā arī citas norādes saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas reglamentē ķīmisko vielu un ķīmisko produktu klasifikāciju, marķēšanu un iepakošanu. Šķidrajiem mēslošanas līdzekļiem norāda to uzglabāšanas temperatūru, nosaka citas īpašās prasības to uzglabāšanai un lietošanai. Šķidrajiem amonjaka mēslošanas līdzekļiem ir norāde "Gaistošs". Mēslošanas līdzekļiem, kas satur tikai mikroelementus, ir norāde "Uzmanību! Lietošanas normas pārsniegšana var būt kaitīga";

5.11. garantēta neto masa cietajiem minerālmēsliem un garantēta masa (vai tilpums) šķidrajiem minerālmēsliem. Ja norāda bruto masu (tilpumu), blakus norāda iepakojuma (taras) svaru;

5.12. mēslošanas līdzekļa ražotāja, apstrādātāja, iepakotāja, maisījumu sagatavotāja vai ievedēja firma un adrese.

Zemkopības ministrs A.Slakteris

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!