• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par MK noteikumiem Nr.102 "Aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriji". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.07.2002., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64055

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar labestību un cieņu Latvijas zinātnei un zinātniekiem

Vēl šajā numurā

02.07.2002., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par MK noteikumiem Nr.102 “Aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriji”

Latvijas Republikas Ministru kabinetam

Ministru prezidentam Andrim Bērziņa k-gam

kopija: LR labklājības ministram V. Jaksona k-gam

 

Ventspils pilsētas dome, pārstāvot pilsētas iedzīvotāju, tai skaitā patērētāju, kā arī uzņēmējsabiedrību intereses, ir spiesta atkārtoti, šoreiz jau atklātas vēstules formā, vērsties pie valdības un it īpaši pie LR Labklājības ministrijas vadītājiem ar nopietnu brīdinājumu, ko varētu saukt arī par ventspilnieku protestu.

Pēc Ministru kabineta noteikumu Nr.102 “Aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriji” (turpmāk “Noteikumi”) izsludināšanas Ventspils pilsētas dome vēstulē LR Ministru prezidentam un LR labklājības ministram asi iebilda pret noteikumos atrunātajiem kritērijiem aptieku izvietojumā (maksimāli pieļaujamais aptieku skaits apdzīvotajā vietā, minimālais iedzīvotāju skaits uz vienu aptieku, minimālais aptieku darbības rādiuss ārpus apdzīvotajām vietām).

Minētie Noteikumi kavēs farmaceitiskā sektora attīstību un servisa līmeņa celšanu, jo ir pretrunā ar brīvas konkurences pamatprincipiem, kuri paredz aizsargāt, saglabāt un attīstīt brīvu, godīgu un vienlīdzīgu konkurenci visās tautsaimniecības nozarēs sabiedrības interesēs, ierobežojot tirgus koncentrāciju.

Tādējādi ne vien tiks ierobežota farmaceitiskā sektora attīstība, radīti neskaidri “spēles noteikumi” aptieku īpašniekiem un priekšnosacījumi preču cenu nepamatotai paaugstināšanai, bet arī tiks noteikts aizliegums veidot jaunas aptiekas tuvāk iedzīvotāju dzīvesvietai.

Diemžēl valdības reakcija ir izpaudusies tikai LR Labklājības ministrijas valsts sekretāres vietnieka T. Talenta atbildē, kuras pamatdomu īsi varētu formulēt šādi – viss ir pareizi, Noteikumu projekts pirms apstiprināšanas tika plaši diskutēts un saskaņots ar farmācijas jomas sabiedriskajām organizācijām, zāļu cenu iespējamo celšanos ierobežos agrāk pieņemtie noteikumi par maksimāli pieļaujamiem piecenojumiem, savukārt tuvināt aptiekas iedzīvotāju dzīvesvietām varēs, pārvietojot jau esošās aptiekas pilsētas vai apdzīvotās vietas robežās.

Ventspils pilsētas dome ir spiesta norādīt, ka LR Labklājības ministrijas argumenti Noteikumu aizstāvībai ne tuvu nepārliecina ne pilsētas pašvaldību, ne pilsētas iedzīvotājus un farmācijas jomā darbojošās uzņēmējsabiedrības. T.Talenta kunga nosauktajās farmaceitu sabiedriskajās organizācijās toni nosaka lielo aptieku tīklu īpašnieki ar savām specifiskajām, bieži vien monopolrakstura interesēm. Pilnīgi dabiski, ka viņiem šādi kritēriji ir izdevīgi. Paļauties uz to, ka zāļu un citu farmaceitisko produktu cenu celšanos kavēs LR Ministru kabineta 1998. gada 29. decembra noteikumi Nr. 501 “Zāļu un farmaceitisko produktu cenu veidošanas noteikumi”, nevar kaut vai tādēļ, ka ierobežotas konkurences apstākļos vieglāk ir iespējama aptieku savstarpēja vienošanās par to, ka visur un visiem medikamentiem būs maksimāli pieļaujamais piecenojums.

Tāpat nevar cerēt, ka aptieku tuvināšanos iedzīvotājiem mazāk apdzīvotās vietās un pilsētu nomalēs varēs panākt ar aptieku pārvietošanos vienas pilsētas teritorijā. Jo tā aptieka, kas pašlaik ir izvietojusies pietiekami izdevīgi, diez vai vēlēsies bez īpašas ieinteresētības mainīt savu dislokāciju. Pavisam cita interese te būs jaunas aptiekas dibinātājiem.

Tādēļ Ventspils pilsētas domei nav citas izejas kā, rūpējoties par savu iedzīvotāju interesēm, vēlreiz norādīt uz LR Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumu Nr.102 “Aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriji” neatbilstību iedzīvotāju interesēm un acīs krītošo pretrunu ar tirgus ekonomikas un brīvās konkurences pamatprincipiem. Aptiekas jāļauj izvietot tur, kur iedzīvotājiem ir izdevīgi izmantot aptieku pakalpojumus, nevis vadoties pēc formāliem kritērijiem, kuriem ir attāls sakars ar reālo situāciju. Uzskatām, ka ir nepieņemami noteikt maksimāli pieļaujamo aptieku skaitu, pamatojoties uz formulu, kurā divi no trim mainīgajiem (minimālais iedzīvotāju skaits uz vienu aptieku un korekcijas koeficients) nekādi netiek pamatoti. Nav skaidrs, kā aptieku skaits tiks regulēts pēc 2006. gada 31. decembra, kad Noteikumi zaudēs savu spēku.

Ņemot vērā iepriekšminēto, atkārtoti vēršamies pie LR Ministru prezidenta un LR Labklājības ministrijas ar uzstājīgu priekšlikumu atcelt LR Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumus Nr.102 “Aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriji” – visas Latvijas iedzīvotāju, tai skaitā arī ventspilnieku, vitāli svarīgo interešu un vajadzību īstenošanas vārdā.

Ar cieņu — Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs

Aivars Lembergs

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!