• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu attiecības veidotas uz abpusēji izdevīgiem pamatiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.07.2002., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64062

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas un Ziemeļvalstu ministru tikšanos

Vēl šajā numurā

02.07.2002., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūsu attiecības veidotas uz abpusēji izdevīgiem pamatiem

27. – 28.jūnijā oficiālā vizītē Rīgā uzturējās Gruzijas ārlietu ministrs

GR2.JPG (19712 bytes) GRUZIJA1.JPG (24025 bytes)

Foto: A.F.I.
Piektdien, 28.jūnijā: Gruzijas ārlietu ministrs Iraklijs Menagarišvili un Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš preses konferencē un pie Brīvības pieminekļa

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Pagājušo piektdien, 28.jūnijā, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Gruzijas Republikas ārlietu ministru Irakliju Menagarišvili.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka Latvijas un Gruzijas divpusējās attiecības veidojas sekmīgi un vēl ir daudz iespēju to padziļināšanā. Tostarp J.Straume norādīja uz nepieciešamību paplašināt līgumtiesisko bāzi, kā arī pēdējo pasaules notikumu kontekstā akcentēja, ka ir svarīgi padziļināt sadarbību aizsardzības jomā.

Pārrunājot Latvijas un Gruzijas ārpolitikas prioritāros mērķus — virzību uz Eiropas un transatlantiskajām struktūrām, abas puses bija vienisprātis, ka līdz šim šajā jomā veidojusies veiksmīga sadarbība, taču ir daudz iespēju nākotnē to aktivizēt — Gruzija ir ieinteresēta pārņemt Latvijas pieredzi integrācijas ES jautājumos. J.Straume apliecināja, ka parlamentārās sadarbības līmenī darīs visu, lai “attiecības veidotos uz sirsnīgiem un abpusēji izdevīgiem pamatiem”, un sīkāk ar Gruzijas ārlietu ministru apsprieda konkrētus projektus, kā nodot Gruzijai Latvijas pieredzi, integrējoties Eiropas Savienībā (ES).

Gruzijas ārlietu ministrs arī Saeimas priekšsēdētāju informēja, ka visi viņa valsts parlamentā pārstāvētie politiskie spēki atbalsta virzību uz ES, kaut apzinās, ka sasniedzamais mērķis ir grūts — jāatjauno teritoriālā integritāte, jāveic ekonomiskās un politiskās reformas, jānostiprina demokrātija. “Gruzija paļaujas uz draudzīgo valstu, tostarp Latvijas, atbalstu,” sacīja I.Menagarišvili. Viņš arī pastāstīja par paveikto likumdošanas harmonizācijā ar ES likumdošanas kopumu.

Abas puses sprieda arī par drošības politikas jautājumiem — paveikto virzībā uz NATO. Gruzijas ārlietu ministrs pauda savas valsts atbalstu Latvijas integrācijai NATO un izteica cerību, ka “Prāgas sammita laikā tiks pieņemts pareizs lēmums”.

Saeimas preses dienests

Preses konferencē

GR3.JPG (16333 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Gruzijas Republikas ārlietu ministrs Iraklijs Menagarišvili

Latvija tuvojas saviem nopietnākajiem ārpolitiskajiem mērķiem — dalībai Eiropas Savienībā (ES) un NATO, bet Latvijai tikpat būtiska ir divpusējā sadarbība ar mums draudzīgām valstīm, un viena no tām neapšaubāmi ir Gruzija. Tā piektdien, 28. jūnijā, pēc tikšanās ar Gruzijas ārlietu ministru Irakliju Menagaršvili preses konferencē teica ārlietu ministrs Indulis Bērziņš.

Mums līdz šim ir bijusi ļoti laba sadarbība starptautiskajās organizācijās, piemēram, Eiropas Padomē (EP) un EDSO. Mēs to vērtējam ļoti augstu un ceram, ka šī sadarbība būs tikpat veiksmīga arī turpmāk, gan tagad, gan pēc mūsu iestāšanās ES un NATO, sacīja I. Bērziņš.

“Kaut arī pagaidām mūsu ekonomiskā sadarbība nav ļoti aktīva, es ticu, ka nākotnē mums būs iespēja to veicināt un palielināt arī abu valstu tirdzniecības apjomu,” teica I. Bērziņš. Latvijas ārlietu ministrs piebilda: ņemot vērā Gruzijas orientāciju uz ES un NATO, ļoti būtiski ir arī tas, ka mēs esam gatavi dalīties savā integrācijas pieredzē, gan panākumos, gan savās kļūdās, lai mūsu gruzīnu kolēģiem būtu vieglāk turpināt uzsākto ceļu.

I. Menagaršvili izteica pateicību par iespēju tikties ar daudzām augsta ranga Latvijas amatpersonām un dalīties informācijā par situāciju Gruzijā un Kaukāza reģionā kopumā un pastāstīt par valsts attīstības plāniem.

Ministri tiekoties diskutējuši par abu valstu divpusējo sadarbību, kā arī par sadarbību dažādās starptautiskajās organizācijās.

Gruzija arī ir izvēlējusies Eiropas integrācijas ceļu, un šajā sakarā Gruzijas ārlietu ministrs apsveica Latviju ar panākumiem integrācijas procesā un novēlēja pabeigt visus iecerētos plānus un sasniegt savu mērķi — dalību ES.

I. Menagaršvili norādīja, ka Gruzijas tautai ir ļoti līdzīgi centieni kā Latvijas tautai — tā grib integrēties Eiropas ģimenē, līdzdarboties Eiropas institūcijās un būt visu procesu aktīva dalībniece, tādēļ Latvijas pieredze Gruzijai ir ļoti nozīmīga.

Abu valstu ministri vienojušies arī par praktiskiem pasākumiem, kā vislabāk Latvija varētu nodot savu pieredzi Gruzijai dažādās jomās. Šajos pasākumos ietilpst dažādas praktiskas lietas, likumdošanas saskaņošana un politisko jautājumu risināšanas piemēri. Ir panākta vienošanās par regulārām savstarpējām abu valstu valdības pārstāvju konsultācijām. Bet viens no nozīmīgākajiem sadarbības modeļiem ir parlamentu sadarbība, par kuru I. Menagaršvili runājis ar Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi.

Šāda pieredzes pārņemšana ir ļoti svarīga, lai aktivizētu Gruzijas eirointegrācijas procesu, jo arī Gruzijai šī integrācija ir viena no ārpolitikas prioritātēm, uzsvēra Gruzijas ārlietu ministrs.

Sarunu laikā panākta vienošanās par regulārām konsultācijām militārajos un aizsardzības jautājumos, kas pārrunāti, tiekoties ar Latvijas Aizsardzības ministrijas amatpersonām.

I. Menagaršvili pateicās arī par Latvijas atbalstu Gruzijas centieniem nosargāt savu neatkarību un teritoriālo nedalāmību.

Abi ministri vienojušies arī par turpmākām augsta ranga vizītēm un konkrētiem sadarbības pasākumiem. Latvijas un Gruzijas sadarbības centieni tika nostiprināti, parakstot kopīgu deklarāciju. Šajā dokumentā abi ministri apņemas veicināt sadarbību gan ekonomikā, gan eiroatlantiskajā integrācijā, gan attīstīt ciešāku kultūras un abu valstu sabiedrības savstarpējo sadarbību.

 

Artis Nīgals, “LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!