• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gatavošanos sammitam Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2002., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64172

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vizīte, kas pauž Amerikas nedalītu atbalstu Latvijai

Vēl šajā numurā

04.07.2002., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par gatavošanos sammitam Rīgā

5.un 6.jūlijā Rīgā uz samitu “Rīga 2002: tilts uz Prāgu” ieradīsies deviņu NATO kandidātvalstu premjerministri, trīs prezidenti, seši Eiropas valstu aizsardzības ministri, delegācijas no NATO dalībvalstīm un Ziemeļvalstīm, četri ārlietu ministri, lielāko alianses dalībvalstu parlamentu pārstāvji un vairāki pasaulē pazīstami un ietekmīgi nevalstisko un akadēmisko aprindu pārstāvji, lai kopīgi apspriestu NATO kandidātvalstu lomu eiroatlantiskajā drošības nodrošināšanā un alianses uzdevumus pēc Prāgas sammita. Kopumā uz samitu ieradīsies ap 300 dalībnieku, kā arī vairāk nekā 250 mediju pārstāvji. Gaidāms, ka Rīgas sammitā būs plaši pārstāvēta ne tikai Latvijas nacionālā un reģionālā prese, bet arī lielākie pasaules mediji, kā BBC, “Reuters”, “Associated Press”, “Frankfurter Algemeine Zeitung”, “Financial Times”, “Deutschland”, “Daily Telepgraph”, “Le Monde” u.c.

Šī ir pirmā reize, kad Latvijā vienkopus viesojas tik augsta līmeņa ietekmīgi ārvalstu politiķi. Turklāt tā ir lieliska iespēja nest pasaulē Latvijas vārdu.

Uz sammitu “Rīga 2002: tilts uz Prāgu” ir aicināti arī cilvēki, kas ir devuši savu ieguldījumu Latvijas neatkarības atgūšanā un nostiprināšanā, piemēram, pirmais Latvijā pastāvīgi rezidējošais ārvalstu diplomāts 90. gadu sākumā Lars Fredēns un EDSO pārstāvis Skrundas lokatora jautājumos Jirgens Hibšens.

Gatavošanās darbi NATO kandidātvalstu valdību vadītāju sanāksmei ilgst jau vairāk nekā pusgadu. Janvārī tika izveidota speciāla Uzraudzības komiteja LR Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra Māra Riekstiņa vadībā, kurā darbojas Gundars Bojārs, Rīgas domes priekšsēdētājs, Mārtiņš Bondars, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs, Pēteris Elferts, Ministru prezidenta padomnieks, Aivars Gailis, Kultūras ministrijas valsts sekretārs, Ojārs Kalniņš, Latvijas Institūta direktors, Dzintars Pomers, Starptautiskās lidostas “Rīga” direktors, Raimonds Bluķis, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Juris Šmits, Ministru prezidenta biroja vadītājs, Māris Tralmaks, Rīgas domes izpilddirektors, Gaidis Andrejs Zeibots, Aizsardzības ministrijas NATO integrācijas izpildsekretārs, Valdis Ziemelis, Saeimas Kancelejas direktora vietnieks saimnieciskajos jautājumos, tādējādi aptverot visas institūcijas, kas iesaistītas pasākuma rīkošanā.

Ārlietu ministrijā, kas nodrošina praktiskos organizācijas darbus, tika izveidota darba grupa, iesaistot visas ministrijas struktūrvienības. Tika iesaistītas arī Latvijas vēstniecības NATO kandidātvalstīs un dalībvalstīs.

Latvijas spējas organizēt šāda veida pasākumus apliecina paveiktais. Latvijas Universitātes kā galvenās sanāksmes norises vieta telpas, tai skaitā Lielā aula, Mazā aula, auditorijas u.c., tiek iekārtotas augsta līmeņa viesu uzņemšanai. Ir sagatavots Eiropas līmeņa pasākumu standartiem atbilstošs tehniskais nodrošinājums — sinhrona tulkošana sesiju laikā, tehniskās iespējas ārvalstu elektroniskajiem medijiem, sammita iekšēja translācija un pārraide LTV un Latvijas Radio, kā arī tieša translācija caur satelītu visu Eiropas valstu televīzijām. Sammita dalībniekiem un preses pārstāvjiem būs pieeja internetam un iespēja saņemt savu elektroniskā pasta adresi. Šajā nolūkā LU tiks papildus uzstādīti aptuveni 70 datori ar pastāvīgu interneta pieslēgumu, drukas un kopēšanas iekārtas, telefoni un faksa aparāti. Tiks ievilktas papildu telefonu līnijas. Visās sammita norises vietās tiks veikti tehniski un organizatoriski pasākumi viesu drošības nodrošināšanai.

Preses konferences vajadzībām Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē tiks uzstādītas sinhronās tulkošanas kabīnes, kā arī televīzijas translācijai nepieciešamais aprīkojums.

Viesu sagaidīšanai un pavadīšanai 4. — 7. jūlijā tiks izmantotas vairāk nekā 100 vieglās automašīnas un mikroautobusi, nodrošinot regulāru satiksmi starp Rīgas lidostu un pilsētas centru.

Lielākā daļa sammita viesu tiks izmitināti 5 viesnīcās Rīgas centrā, kur dalībniekiem būs nodrošināta visa nepieciešamā informācija un tehniskais atbalsts. Saskaņā ar šāda veida pasākumu protokolu Latvijas puse apmaksās viesnīcas izdevumus kandidātvalstu premjeriem un vienai viņus pavadošai personai.

Sammita sagatavošanā un norisē ir iesaistīti lielākā daļa Ārlietu ministrijas darbinieku, kā arī nevalstiskās organizācijas LATO biedri. Kopumā nodarbināti vairāk nekā 150 cilvēku. Katru delegāciju visā tās uzturēšanās laikā Latvijā pavada viens vai vairāki ĀM darbinieki. Par sammita viesiem Latvijas Universitātē, Latviešu biedrības namā, Mazajā ģildē, Melngalvju namā, viesnīcās un lidostā “Rīga” pasākuma laikā rūpēsies sammita darbinieki.

Starptautiskās publicitātes nodrošināšanai jau janvārī tika izveidota Komunikāciju grupa, kuras galvenais uzdevums bija izveidot publicitātes stratēģiju un nodrošināt tās izpildi. Vēlāk tika izveidots Rīgas sammita preses centrs, kura uzdevumos bija informēt nacionālos un starptautiskos medijus par šo nozīmīgo pasākumu. Latvijas sabiedrības informēšanai par sammitu tika izveidota mājaslapa internetā, nodrukāti bukleti, izlikti plakāti un transperenti Rīgas ielās. Sadarbībā ar LTV un Latvijas Radio notiks tiešās translācijas no Latvijas Universitātes, lai katrs Latvijas iedzīvotājs vai viesis varētu vērot vai noklausīties sanāksmes sesijas un viesu uzrunas. Ir dotas visas iespējas arī reģionālo mediju pārstāvjiem piedalīties sammita atspoguļošanā, lai arī reģionu iedzīvotāji varētu sekot līdzi šī pasākuma norisei.

Strādājot pie starptautiskās publicitātes, ir domāts par iespējami ērtāku materiālu pieejamību tiem ārzemju medijiem, kas nevar ierasties uz pasākumu Rīgā. Ir izveidota interneta mājaslapa angļu valodā, kur pieejama visa aktuālā informācija par sammitu. Sammita laikā tā tiks papildināta ar fotogrāfijām gan no sanāksmēm, gan no svētkiem Rīgas ielās, ar runām, paziņojumiem un jaunākajām preses relīzēm. Ar ASV vēstniecības atbalstu visām Eiropas valstu televīzijām tiks nosūtīti videomateriāli — pirmās sesijas atklāšana tiešajā ēterā un divi videomateriāli ar labākajiem kadriem no abām pasākuma dienām.

Lai arī Ārlietu ministrijas budžetā tika paredzēti Ls 200 000 pasākuma rīkošanai, nebūtu iespējams pienācīgi sagatavot pasākumu bez citu valsts institūciju vai privātstruktūru atbalsta. Pateicoties Rīgas domei, ir tapusi kultūras programma, kuru varēs baudīt rīdzinieki un Rīgas viesi. Nacionālie bruņotie spēki sniegs iespēju noskatīties militāros paraugdemonstrējumus. Visi sammita dalībnieki tiks aicināti uz Rīgas mēra Gundara Bojāra pieņemšanu. Par viesu drošību rūpēsies Iekšlietu ministrijas un pašvaldības policijas darbinieki.

Aicinām visus sekot līdzi Rīgas sammita norisei un piedalīties Rīgas pilsētas svētkos.

Rīgas sammita preses centrs

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!