• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saeimas priekšsēdētāja un ASV senatoru tikšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2002., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64243

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

05.07.2002., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saeimas priekšsēdētāja un ASV senatoru tikšanos

Vakar, 4.jūlijā, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar ASV senatoru delegāciju, ko vada ASV Senāta senators Trents Lots.

Tikšanās laikā galvenā uzmanība veltīta jautājumiem, kas skar Latvijas un ASV divpusējo sadarbību, ES un NATO paplašināšanās procesu un attiecības ar Krieviju.

Saeimas priekšsēdētājs J.Straume pateicās par ASV senatoru rasto iespēju NATO kandidātvalstu valdību vadītāju sanāksmes laikā Rīgā apmeklēt Latviju un uzsvēra, ka 1998.gadā parakstītās ASV un Baltijas partnerattiecību hartas ietvaros abu valstu divpusējās attiecības “sasniegušas augstu punktu”. Savukārt ASV Senāta senators T.Lots atzinīgi novērtēja sirsnīgo uzņemšanu un akcentēja Latvijas panākto progresu pēc neatkarības atgūšanas gan brīvā tirgus izveidē, gan arī demokrātisko vērtību iedzīvināšanā. T.Lots arī rosināja padziļināt sadarbību ekonomiskajā jomā, kas Latvijai plaši izvērsta ar ES, bet varētu būt intensīvāka ar ASV. J.Straume piekrita, ka turpmāk mūsu valstij lielāka vērība jāveltī ekonomisko kontaktu aktivizēšanai ar ASV.

Abas puses arī sprieda par Latvijas virzību uz ES un NATO. J.Straume akcentēja, ka Prāgas sammita laikā Latvija cer saņemt uzaicinājumu kļūt par NATO dalībvalsti, taču norādīja, kas tas uzlūkojams tikai kā “starts” — sākums jaunam posmam. Viņš arī pastāstīja, ka Saeimas pieņemtais Valsts aizsardzības finansēšanas likums paredz stabila aizsardzības budžeta nodrošināšanu 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta līdz 2008.gadam. “Latvijas ekonomiskās attīstības radītāji liecina, ka varam to izpildīt,” sacīja J.Straume. Savukārt T.Lots apliecināja ASV atbalstu NATO paplašināšanai un norādīja, ka “veikts liels darbs, lai veicinātu Baltijas valstu uzņemšanu aliansē”. Viņš augstu novērtēja Latvijas paveikto virzībā uz Ziemeļatlantijas aliansi. “Neviena valsts nav labāk sagatavojusies par Latviju,” sacīja ASV Senāta senators. Tostarp viesis arī izteica pateicību par atbalstu cīņā pret terorismu un piedalīšanos miera uzturēšanas operācijās Kosovā, Bosnijā un Hercegovinā.

J.Straume arī pastāstīja par Latvijas integrācijas ES procesa norisi un raksturoja sarežģītākos jautājumus iestāšanās sarunās ar ES.

Tikšanās noslēgumā J.Straume un T.Lots pārrunāja NATO un Krievijas sadarbības perspektīvu, kā arī Latvijas un Krievijas divpusējās attiecības. T.Lots atzina, ka alianses un Krievijas “attiecības ir progresējušas”, un īpaši akcentēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina nozīmi to padziļināšanā. Viņš arī uzsvēra Krievijas pozitīvo attieksmi pret NATO paplašināšanas procesu, tostarp Baltijas valstu uzņemšanu šajā aliansē. Savukārt J.Straume pauda pārliecību, ka, Latvijai kļūstot par NATO dalībvalsti, veidosies arī sekmīgāka sadarbība ar Krieviju.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!