• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Zinātņu akadēmijas un Izglītības un zinātnes ministrijas vienošanās par sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2002., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64252

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs solām atcerēties mirušos un apliecināt viņiem savu cieņu

Vēl šajā numurā

05.07.2002., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Zinātņu akadēmijas un Izglītības un zinātnes ministrijas vienošanās par sadarbību

Lai nodrošinātu uz zināšanām balstītu sabiedrības un ekonomikas izveidi Latvijā, ņemot vērā Latvijas Zinātņu akadēmijas apzināto nacionālo zinātnisko potenciālu un pieredzi zinātniski organizatorisko jautājumu risināšanā un Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas aktīvo pozīciju un ieguldījumu stratēģiskā dokumenta “Augstākās izglītības, zinātnes un tehnoloģiju attīstību vadlīnijas 2002.— 2010. gadam” izstrādē un īstenošanā, Latvijas Zinātņu akadēmija un Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija vienojas par šādu sadarbību:

1) zinātnes un augstākās izglītības attīstības un modernizācijas veicināšana Latvijā, veidojot šīs jomas par valsts reālām prioritātēm ceļā uz Eiropas Savienību;

2) aktīva sadarbība zinātnes, augstākās izglītības un tehnoloģiju attīstības stratēģijas dokumentu veidošanā un to virzīšanā apstiprināšanai valdībā un Saeimā;

3) kopēju pasākumu organizēšana zinātnes un moderno tehnoloģiju jaunu virzienu veidošanai, zinātnes popularizēšanai, zinātnes prestiža celšanai skolās un sabiedrībā;

4) zinātnieku līdzdalība mūža izglītības organizēšanā un laikmetam atbilstošu skolu programmu veidošanā eksaktajās un dabaszinātnēs, vēsturē, latviešu valodā un citās disciplīnās, zinātnieku un skolotāju sadarbības sekmēšana;

5) augstskolu programmu izvērtēšanas un akreditācijas procesu veicināšana;

6) sadarbība zinātniskās terminoloģijas latviešu valodā izstrādē un tās lietošanā Latvijas izglītības sistēmā;

7) sadarbības veicināšana ar ārvalstu un starptautiskajām zinātniskajām un akadēmiskajām iestādēm;

8) Latvijas Zinātņu akadēmijas valdījumā esošo objektu optimālas apsaimniekošanas veicināšana;

 

9) kluba Emeritus darbības atbalstīšana, valsts emeritēto zinātnieku sabiedriskās aktivitātes sekmēšana, emeritētajiem zinātniekiem piešķiro grantu fonda palielināšana.

 

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija atbalsta Latvijas Zinātņu akadēmijas balvu piešķiršanu, kā arī īpašas stipendijas un prēmijas labākajiem doktorantiem un skolotājiem, kuri popularizē zinātni.

Abas puses apņemas aktīvi piedalīties Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas rīkotajos pasākumos (konferencēs, semināros u.c.), kā arī nodrošināt informācijas apmaiņu par iecerētajām un veicamajām aktivitātēm. Latvijas Zinātņu akadēmija kā nevalstiska organizācija ir iesaistījusies valstiski nozīmīgu uzdevumu veikšanā, sadarbībā ar Latvijas Zinātnes padomi rosina valsts pētījumu programmas un piedalās to ekspertīzē.

Abas puses atbalsta augstākās izglītības un zinātnes harmonisku attīstību Latvijā atbilstoši starptautiskajiem kritērijiem, akcentē universitāšu un vadošo pētniecības centru lomu šajā procesā.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija kopā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju uzsver letonikas disciplīnu nozīmību nacionālās identitātes izkopšanā un uzturēšanā, apņemas veicināt šo nozaru attīstību un LZA letonikas centra izveidi ar piemērotām telpām latviešu folkloras krātuvei un K. Barona Dainu skapim.

Prioritārs uzdevums ir gatavot augsti kvalificētu jauno zinātnieku paaudzi, kas 21. gadsimtā sekmīgi pārstāvēs Latvijas zinātni pasaulē. Tas panākams, paplašinot doktorantūras studijas, veicinot jauno zinātnieku starptautisko apmaiņu, nodrošinot konkurētspējīgas darba iespējas Latvijā. Vispusīgi attīstot augstāko izglītību, veidojot reģionālās augstskolas un koledžas Latvijā, izmantojot pētniecībā gūtos rezultātus tautsaimniecībā un audzinot jaunos pētniekus, Latvijai iespējams nodrošināt stabilas un demokrātiskas valsts nākotni.

Šajā dokumentā minēto sadarbības veidu konkrētai izpildei Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija var slēgt atsevišķus līgumus ar Latvijas Zinātņu akadēmiju un citām Latvijas zinātniskās pētniecības iestādēm.

Līgums tiek slēgts uz trim gadiem un stājas spēkā no tā parakstīšanas dienas.

Jānis Stradiņš,

Kārlis Greiškalns,

Latvijas Zinātņu akadēmijas

LR Izglītības un

prezidents

zinātnes ministrs

Rīgā 2002. gada 4. jūlijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!