• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jūs Latviju varat uzskatīt par vienu no savas valsts labākajiem draugiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2002., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64253

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs vēlamies dot ieguldījumu pasaules drošībai

Vēl šajā numurā

05.07.2002., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jūs Latviju varat uzskatīt par vienu no savas valsts labākajiem draugiem

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

Uzruna ASV senatoriem 2002.gada 3.jūlijā

Cienījamie senatori! Ekselences! Dāmas un kungi!

Es vēlos pateikt dažus apsveikuma vārdus šai cienījamai delegācijai un paust mūsu prieku par to, ka jūs esat šeit, un es personīgi ļoti priecājos, ka varu uzņemt jūs šeit, Latvijas Valsts prezidenta rezidencē.

Iespējams, jūs zināt, ka šī māja kādreiz bija Kosigina kunga vasarnīca. Un es domāju, ka tāpēc to var uzskatīt par padomju varas simbolu, kas šajā valstī ilga pusgadsimtu. Un man jāsaka, ka tas man sagādā īpašu gandarījumu, jo man, esot vēl bērnam, vajadzēja doties trimdā, un es atstāju šo valsti 1945.gada 1.janvārī ar priekšpēdējo laivu, kas nenogrima Baltijas jūrā, nezinot, vai kādreiz būs iespējams atgriezties. Un man ir īpašs gandarījums ne tikai par to, ka bija iespējams atgriezties Latvijā, kas tagad atkal ir brīva un neatkarīga, bet arī par to, ka Latvija ir atvērta visiem tās dēliem un meitām, tā ir atvērta visiem, kas ir gatavi kalpot tai.

Man ir bijusi privilēģija atgriezties savā dzimtajā zemē un likt lietā savas prasmes, lai kalpotu tai. Un tam pretstatā man ir bijis iespējams vērot progresu, ko sasniegusi šī valsts ne tikai tajos trīs gados, kopš es esmu prezidentes amatā, bet vienpadsmit gados, kopš mēs atguvām neatkarību, šī valsts ir guvusi ievērojamus panākumus ļoti īsā laika sprīdī. Mēs bijām zaudējuši ļoti daudz laika. Mūsu tautai bija ļoti daudz jāizcieš, un daudzos gadījumos tās bija vārdos neizsakāmas ciešanas. Taču, tikko radās izdevība, mūsu tauta to nekavējoties izmantoja un pasludināja savu neatkarību un spēja to saglabāt. Bija jāpieliek lielas pūles, lai veiktu radikālas izmaiņas un centralizētas, kontrolētas sistēmas vietā radītu atvērtu, brīvu demokrātiju, lai no plāna ekonomikas pārietu uz brīvā tirgus ekonomiku, lai iestātos Pasaules tirdzniecības organizācijā un lai tagad stāvētu uz Eiropas Savienības un NATO alianses sliekšņa.

Es domāju, ka mēs esam tik daudz panākuši, pateicoties mūsu pašu gribai, mūsu pašu vēlmei dzīvot tādā pasaulē, kādā dzīvoja brīvā pasaule un kas mums bija liegta pusgadsimtu. Mums ir jāatgūst zaudētais un jāgūst panākumi, un tāpēc mēs steidzamies un esam gatavi ļoti smagi strādāt, lai panāktu pārējo pasauli. Manuprāt, mums tas izdodas. Bet mēs to varam izdarīt ar mūsu draugu palīdzību, un mūsu draugu starpā es īpaši gribētu izcelt Amerikas Savienotās Valstis. Padomju okupācijas gados Amerika bija līdere to valstu vidū, kas deklarēja, ka Baltijas valstu okupācija ir pretlikumīgs akts un starptautisko tiesību pārkāpums. Atbalstam, ko mēs saņēmām principā, un atbalstam, ko mēs saņēmām praktiski pēc neatkarības deklarēšanas, bija izšķiroša nozīme neatkarības saglabāšanā.

Amerikas Savienotajām Valstīm bija izšķiroša loma, lai Sarkanā armija tiktu izvesta no Latvijas, un tās parūpējās un palīdzēja, lai mēs varētu lūgt Sarkano armiju atstāt Latvijas zemi. Pretējā gadījumā mēs patiešām nevarētu runāt par to, ka esam atguvuši neatkarību. Tas bija ļoti svarīgs notikums, notikums, kurā Amerikas Savienotajām Valstīm bija izšķiroša loma. Kopš tā laika mūsu sadarbība ir bijusi lieliska, un es domāju, ka jūs Latviju varat uzskatīt par vienu no savas valsts labākajiem draugiem. Es vēlos pateikties Amerikai 4.jūlija priekšvakarā un es īpaši gribu pateikties Amerikas senatoriem, viņu dzīvesbiedrēm un visai delegācijai par to, ka viņi atteicās no iespējas svinēt savas valsts svētkus savās mājās starp savējiem un palika šeit, Latvijā, lai piedalītos ļoti svarīgā pasākumā un sniegtu savu atbalstu. Es paceļu glāzi par Amerikas Savienoto Valstu senatoriem, par Latvijas un Amerikas iedzīvotāju draudzību, un es vēlos pateikties Amerikai un jums par to, ka esat šeit.

“LV” (Gunta Štrauhmane) neoficiāls tulkojums no angļu valodas

President of Latvia Vaira Vike-Freiberga:

Address to the US Senators July 3, 2002

Distinguished Senators, Excellencies, Ladies and Gentlemen,

I would like to start out with a few words of welcome to this most distinguished delegation and to express our delight at having you here and my personal delight at being able to receive you here at the residence of the President of Latvia.

You may know already that this used to be the summer villa of Mr Kosigin. And I think as such it represents a symbol of the Soviet rule of this country, which lasted for half a century. And I must say that it is particularly gratifying to me as a child of exiles, who left this country on the next to last boat to be able not to sink in the Baltic on the first of January 1945 with no idea whether they would ever return again. And it is particularly gratifying not only to have been able to come back to Latvia now free and independent again, but open to all its sons and daughters and open to all, who are ready to serve it.

It has been a privilege for me to come back to my native land and to put such skills as I may have to its service. And, in opposition, I have been able to see the progress that this country has made not just in the three years since I am in this office, but in the eleven years since we have regained our independence. This country has made remarkable strides in a very short time. We had lost a great deal of time. Our people had been submitted to a great deal of suffering, in many cases — to unspeakable suffering. And yet, as soon as the opportunity arose, they seized it, they declared independence and they were able to actually maintain it. And to strive to make the drastic change from a centralized, controlled system to an open, free democracy, from a controlled economy to free market economy, to join the World Trade Organization and now to stand on the threshold of the European Union and of the NATO Alliance.

We have come a very long way, I think, thanks to our own will, our own desire for that kind of world that the free world had been enjoying and that had been denied to us for half a century. We have time  to catch up and we have our lives to get on with and that’s why we are in a hurry and we are willing to work extremely hard to catch up with the rest of the world. I think we are getting there. But we are doing this with the help of our friends and among these friends I would like to single out the United States of America. Throughout the years of the Soviet occupation the United States of America was the leader among those, who declared the occupation of the Baltic States as an illegal act in international law. The support that we received in principle, the support that we received in practice after the declaration of independence has been crucial to our maintaining it.

The United States played a crucial role in seeing to it and helping us to be able to ask the Red Army to leave Latvian soil. Without it we could not really talk about having regained our independence. That was an extremely important event and one, in which the United States played a crucial role. Since that time our collaboration has been excellent and I think that you may count Latvia among the best friends that your country has. We would like to say thank you to America on this eve of 4th July and I would like particularly to say thank you to the American Senators, their spouses and their delegation for the willingness to forego celebrating your national holiday on your own home soil among your own people, to remain here in Latvia and to participate in a very important event here and to give it your support. I would like to raise a glass to the Senators of the United States Senate and to raise a glass to the friendship between the Latvian and American people and I would like to say thank you America and thank you for being here.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!