• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ņem to siksnu, sien to kurpi, danco citiem līdzi!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.07.2002., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64363

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas politiskās organizācijas

Vēl šajā numurā

10.07.2002., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ņem to siksnu, sien to kurpi, danco citiem līdzi!

Šodien Latvijā sākas starptautiskais tautas deju festivāls “Sudmaliņas”

Saulīte dancoja

Sudraba kalnā,

Zeltītas kurpītes

Kājiņā.

 

Sūtu savus sirsnīgākos sveicienus visiem, kas šovasar ir kuplajā “Sudmaliņu” pulkā!

Tautas deja ir viens no apcirkņiem katras tautas bagātajā kultūras klētī. Ir skaisti atrast kopsoli deju krāšņajos rakstos ne tikai savās pilsētās un pagastos, bet arī plašākos sarīkojumos, un ir interesanti un brīnišķīgi, ka Latvijā sadanco tik daudz dažādu valstu dejotāji, kas kopā rada skaistus svētkus sev un prāvam skatītāju pulkam. Lai pati saulīte dej Jums visiem līdzi!

Vēlu visiem svētku rīkotājiem, atbalstītājiem un dalībniekiem enerģiju un nerimstošu dzīves un dejas prieku! Viesiem vēlu skaistas un labas atmiņas par Latvijā pavadīto laiku! Lai arī šī gada “Sudmaliņas” ir sākums jaunām draudzības saitēm starp dejotājiem, kolektīviem un kultūrām!

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga

Latvijas dejotāji tiesības piedalīties šajos lielajos dejas svētkos izcīnīja sīvā sacensībā. Martā un aprīlī notika deju ansambļu skates, kurā no 46 pieteiktajiem kolektīviem tika izraudzīti 28 labākie. Kopš “Sudmaliņas” uzņemtas Starptautiskās folkloras festivālu un tradicionālo mākslu padomes kalendārā, tās kļuvušas populāras arī tālu pasaulē. Šajos svētkos līdz ar dažādu Latvijas novadu kolektīviem savu mākslu rādīs 12 ārvalstu deju kopas.

Kā vakar pēcpusdienā informēja festivāla biroja vadītāja Signe Pujāte, jau ieradušies vai ir ceļā dejotāji no Polijas, Rumānijas, Ungārijas, Vācijas, Horvātijas, Itālijas, Somijas, Krievijas, Kipras un Šveices. Drīz vajagot būt klāt arī meksikāņiem, kuru bagāža jau esot pienākusi. Pirmo reizi pieteikusies afrikāņu deju grupa no Togo, taču no tās pagaidām drošu ziņu par ierašanos vēl neesot. Lielāko daļu no ārzemnieku grupām kā savus draugus uzņem Latvijas deju ansambļi. Pavisam Valsts tautas mākslas centra rīkotajos tautas deju svētkos piedalās 40 deju grupas ar 1300 dalībniekiem. Festivāla programmu direktore ir Maruta Alpa, mākslinieciskais vadītājs — Jānis Purviņš.

Finansiālu atbalstu festivālam sniedz Kultūras ministrija un Kultūrkapitāla fonds, kā arī rajonu un pilsētu pašvaldības. Sadancošana un koncerti notiks ne tikai Rīgā, bet arī Siguldā, Liepājā, Ainažos, Aizkraukles rajonā, Madonā, Cēsu pilsētā un rajonā, Jelgavā un Bauskas rajonā.

Rīgas dienu 11. jūlija rītā ievadīs ieskaņu koncerti Doma laukumā un Vērmanes dārzā. Pēcpusdien “Sudmaliņas” sāks griezties Rīgas Tehniskās universitātes starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, kur septiņos vakarā notiks festivāla atklāšanas koncerts un pēc tam — danču vakars.

Ar koncertu Rīgas atpūtas centrā “Lido” 12. jūlijā sāksies Meistarības diena. Piecas ārvalstu deju grupas piedalīsies meistardabnīcas nodarbībās Zitas Ersas studijā. Pēcpusdienā dejotāji uzstāsies Siguldas laukumos un pilsdrupu estrādē. Koncerti notiks Aizkrauklē, Skrīveros, Ainažos un Madonā. Novadu dienā — 13. jūlijā — dejas ceļi vedīs uz Liepāju, Cēsīm un Jelgavu. Atpūtas centrā “Lido” dejotāji sniegs koncertu starptautiskās bioloģijas olimpiādes dalībniekiem.

Jau kļuvis par tradīciju iesākt “Sudmaliņas” galvaspilsētā un nobeigt kādā novadā. Svētdien, 14. jūlijā, par festivāla centru kļūs Liepāja. Pussešos pēcpusdienā sāksies svētku dalībnieku gājiens no Jūrmalas parka uz Ledus halli, kur notiks festivāla noslēguma koncerts. Nākamā sadancošana — 2005. gadā.

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!