• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents: Par publisku goda aizskaršanu preses izdevumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.07.2002., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64367

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 9.jūlijā, Ministru kabineta sēdē

Vēl šajā numurā

10.07.2002., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents:

Par publisku goda aizskaršanu preses izdevumā

Vakar, 9.jūlijā, Ministru prezidents Andris Bērziņš ir nosūtījis iesniegumu, kurā lūdz pārskatīt LR Ģenerālprokuratūras lēmumu par atteikšanos ierosināt krimināllietu par goda aizskaršanu un neslavas celšanu pret laikraksta “Neatkarīgā Rīta Avīze” un a/s “Preses nams” darbiniekiem Aldi Bērziņu, Ritumu Rozenbergu un Uldi Dreiblatu.

Pārbaudot par Ministru prezidentu A.Bērziņu izplatīto informāciju (ziņas), prokuratūra ir konstatējusi, ka “izplatītā informācija neatbilst pārbaudes gaitā noskaidrotiem lietas apstākļiem. Tās izplatītas plašai sabiedrības daļai, publicētas vairākkārt ilgstošā laika posmā vienā no lielākajiem Latvijas laikrakstiem, un šo publikāciju rezultātā ir mainījusies cilvēku attieksme pret valsts amatpersonu, mazinot tās godu un cieņu sabiedrībā”.

Tāpat prokuratūra ir secinājusi: “...izvērtējot NRA galvenā redaktora A.Bērziņa, žurnālistu R.Rozenberga un U.Dreiblata darbību atbilstību likumdošanas prasībām, secinu, ka viņu darbības satur daļu no Krimināllikuma 271.pantā (“varas pārstāvja un citas valsts amatpersonas goda un cieņas aizskaršana”) paredzētām noziedzīga nodarījuma pazīmēm, jo iestājušās minētā pantā paredzētās sekas.”

Tomēr Ministru prezidents nevar piekrist prokuratūras atzinumam, ka “pārbaudes gaitā netika iegūti pierādījumi tam, ka, publicējot rakstus par tēmu “”Lielās” hokeja halles celtniecība”, autori ir ne tikai apzinājušies savu darbību kaitīgumu un paredzējuši šo darbību kaitīgās sekas, bet arī vēlējušies šādu seku iestāšanos, t.i., viņu darbības būtu motivētas ar tiešu nodomu. (Krimināllikuma 271.pantā paredzētā noziedzīga nodarījuma subjektīvās puses tiešā nodoma konstatācijas prasība)”.

NRA galvenais redaktors A.Bērziņš un a/s “Preses nams” žurnālisti R.Rozenbergs un U.Dreiblats prokuroram paskaidroja, ka brīdī, kad tika gatavoti materiāli 25. un 26.aprīļa publikācijām, autoru rīcībā bija ar “”Lielās” hokeja halles” projektu saistītie dokumenti, tomēr publikāciju autori apzināti publicēja nepatiesu informāciju, tādējādi tīši ar nodomu aizskarot Ministru prezidenta godu un ceļot viņam neslavu. Uz apzinātas un nepatiesas informācijas sniegšanu norāda arī fakts, ka R.Rozenbergs 28.aprīlī LTV raidījumā “Panorāma” norādīja, ka “saistības mēs esam uzņēmušies” un viņa rīcībā ir abpusēji parakstīts dokuments “Letter of intent”, par kura parakstītāju R. Rozenbergs pat zināja teikt, ka “tā nav īpaši slavena persona”. Tā kā Ģenerālprokuratūrai viņš šo parakstīto dokumentu uzrādīt nav varējis, secināms, ka viņš ir apzinājies savu darbību kaitīgumu un vēlējies šādu kaitīgu seku iestāšanos. Šāds apgalvojums pirms tam tika publicēts arī NRA 2002.gada 25.aprīļa numurā, norādot, ka “premjera vadītā rīcības komiteja jau šā gada 7.janvārī parakstījusi vienošanos ar “IMS Studio 6” par celtniecību”. Turklāt pēc prokurora lēmuma par atteikšanos ierosināt krimināllietu R.Rozenbergs un U.Dreiblats NRA 2002.gada 3.jūlija numurā publicēja informāciju, apgalvojot, ka “par halli rakstīta patiesība”. Tādējādi autori turpina izplatīt informāciju, par kuru prokurora lēmumā norādīts, ka tā “neatbilst pārbaudes gaitā noskaidrotajiem lietas apstākļiem”.

No iepriekš minētā izriet, ka NRA galvenā redaktora A.Bērziņa, žurnālistu R.Rozenberga un U.Dreiblata darbības satur visas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes, jo ir iestājušās LR Krimināllikuma 271.pantā paredzētās sekas un publikāciju autoru darbības ir motivētas ar tīšu nodomu. Tāpēc Ministru prezidents lūdz ierosināt krimināllietu un publikāciju autorus R.Rozenbergu, A.Bērziņu un U.Dreiblatu saukt pie kriminālatbildības.

 

Arnis Lapiņš, Ministru prezidenta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!