• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par S.Vīzentāla centra Jeruzalemes pārstāvniecības vadītāja iniciatīvu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.07.2002., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64448

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas noteiktie valūtas un zelta kursi šajā nedēļā (8.07.2002. - 14.07.2002.)

Vēl šajā numurā

12.07.2002., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par S.Vīzentāla centra Jeruzalemes pārstāvniecības vadītāja iniciatīvu

Baltijas valstu apmeklējuma noslēgumā pēc Lietuvas un Igaunijas Simona Vīzentāla centra Jeruzalemes pārstāvniecības vadītājs Efraims Zurofs Rīgā izsludinājis projektu “Operācija: pēdējā cerība”.

Latvija ir pārliecināta, ka nepastāv noilgums kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci. Tādēļ pie likumā noteiktās atbildības ir saucamas visas personas, kas izdarījušas šādus noziegumus. Latvijas mērķis ir objektīvi izvērtēt totalitāro režīmu noziegumus neatkarīgi no noziegumu izdarījušās personas politiskās pārliecības. Jau tikko atgūstot neatkarību, 1990.gadā LR Augstākā Padome pieņēma deklarāciju “Par genocīda un antisemītisma nosodījumu un nepieļaujamību Latvijā”, kas izteica nožēlu par atsevišķu Latvijas iedzīvotāju atbalstu šajos noziegumos. Latvijas Ģenerālprokuratūra ir paziņojusi, ka Otrā pasaules kara noziegumos apsūdzētā K.Kalēja un K.Ozola krimināllietas nav izbeigtas. Latvijas valdības centienus izglītot, pētīt un pieminēt holokaustu ir atzinīgi novērtējusi starptautiskā sabiedrība, tajā skaitā ASV un Izraēla.

Ārlietu ministrijas uzskata, ka E.Zurofs kā privāta persona vai kā S.Vīzentāla centra Jeruzalemes pārstāvniecības vadītājs ir tiesīgs veikt aktivitātes, ja vien tās nav pretrunā ar Latvijas likumu normām. Latvija uzskata, ka tai adresētie vispārējie un nekonkrētie apgalvojumi nepalīdzēs turpināt iesākto darbu Latvijas valsts tiesībsargājošajām institūcijām. Šādi apvainojumi neveicina patiesības noskaidrošanu, jo ir pārāk vispārinoši, bez konkrētības un faktoloģiskā materiāla.

Latvijas valdība dara visu iespējamo, lai ne tikai atmaskotu kara noziedzniekus, bet izglītotu sabiedrību, lai šādi noziegumi neatkārtotos. Īpaša uzmanība tiek pievērsta izglītošanai par holokaustu. Vēstures komisijas darbs fokusējas uz divu totalitāro režīmu — nacionālsociālistiskā un komunistiskā — izpēti un izskaidrošanu. Latvijas augstākais apbalvojums — Triju Zvaigžņu ordenis — ir piešķirts ebreju glābējiem Latvijā. Atjaunots Biķernieku piemiņas komplekss, un Rīgas dome piešķīrusi finansējumu nacisma upuru apbedījumu vietas rekonstrukcijai Rumbulā. Šobrīd izziņas iestādes funkciju veikšana attiecībā uz nacionālsociālistiskā un komunistiskā režīma noziegumiem ir uzticēta Drošības policijas priekšnieka vietniekam pulkvedim G.Rutkim.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs

2002. gada 11. jūlijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!