• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu mazajiem uzņēmumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2002., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64515

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darbu Helsinku komisijā

Vēl šajā numurā

16.07.2002., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu mazajiem uzņēmumiem

Saeimas deputāts Jānis Urbanovičs:

Mazo uzņēmumu Eiropas harta sākas ar vārdiem «Eiropas ekonomikas mugurkauls ir mazie uzņēmumi». Pēc Hartas autoru domām, «mazie uzņēmumi jāuzskata par galveno uzņēmējdarbības, kā arī sociālās un vietējās integrācijas Eiropā virzītājspēku». Hartu ir izstrādājuši Eiropas ekonomiski attīstītāko valstu pārstāvji, bet tajā izdarītie secinājumi un pasākumi vēl jo vairāk ir attiecināmi arī uz Latviju.

Lai gan Ministru kabinets vēl līdz šim nav iesniedzis Saeimā priekšlikumus par hartas ratifikāciju, jau tagad jāizstrādā konkrēti pasākumi, kā Latvijā veicināt mazo un vidējo uzņēmumu attīstību.

Šiem uzņēmumiem ir liela nozīme valsts ekonomikā, jo aprēķini rāda, ka tie dod 60–80% no iekšzemes kopprodukta (IK). Šo uzņēmumu attīstībai ir būtiska ietekme arī uz iedzīvotāju nodarbinātību. Vienīgās nozares, kas mums devušas lielu ieguldījumu IK pieaugumā un tajā pašā laikā palielinājušas nodarbināto skaitu, ir tirdzniecība, viesnīcas, restorāni un finansu starpniecība – kopā par 32 tūkstošiem cilvēku. Tomēr šis nodarbināto skaita pieaugums faktiski nebija jūtams īpaši atbalstāmajos reģionos, kur bezdarba līmenis pēdējos gados stabili turas virs 20% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem.

Tātad nebūtu jāšaubās par to, ka mazo un vidējo uzņēmumu attīstībai ir pirmšķirīga nozīme valsts ekonomikā. Tāpēc likumsakarīgi jāuzdod jautājums – ko valsts līdz šim ir darījusi, lai veicinātu šo uzņēmumu attīstību? Uz šo jautājumu diemžēl jāatbild, ka ļoti maz.

Diemžēl ienākumu nodokļa samazinājums lielākajai daļai mazo uzņēmumu faktiski neko nedod, jo ievērojama daļa mazo uzņēmumu strādā bez peļņas vai pat ar nelieliem zaudējumiem. Tāpēc šiem uzņēmumiem no ienākuma nodokļa atlaides nav nekāda labuma. Uzņēmumi ar šādu bilanci nevar pretendēt arī uz kredīta saņemšanu, pat ja viņiem ir īpašums aizdevuma nodrošināšanai.

Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem ir nepieciešams patiess atbalsts, nevis deklaratīvi likumi, kam nav reāla materiāla seguma. Tāpēc pirmām kārtām 2003.gada valsts budžetā ir ievērojami jāpalielina līdzekļi, kas paredzēti ekonomiskā stāvokļa uzlabošanai īpaši atbalstāmajos reģionos un mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam.

Nodokļu likumi ir jāgroza un jāpapildina tā, lai piešķiramie nodokļu atvieglinājumi stimulētu mazo un vidējo uzņēmumu attīstību. Diemžēl visi nodokļu likumu grozījumi pēdējā laikā ir veikti vienīgi lieluzņēmēju interesēs.

Mazos uzņēmumus ir jānodrošina ar lētiem kredītiem. Šai nolūkā nepieciešams sākt Garantiju aģentūras darbu, kas ir nodibināta Ekonomikas ministrijā, bet līdz šim vēl nestrādā. Tā varētu garantēt kredītus mazajiem uzņēmumiem, kam nav ieķīlāšanai derīga īpašuma.

 

“DIENA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!