• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas attīstības novērtējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2002., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64529

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par priekšlikumiem mediķu algām

Vēl šajā numurā

16.07.2002., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas attīstības novērtējumu

Starptautiskā valūtas fonda (SVF) izpilddirektoru valdes sēdē 12.jūlijā izskatīts ziņojums par sadarbību ar Latviju, mūsu valsts attīstību un Latvijas valdības un SVF ekonomiskās sadarbības memoranda apņemšanos izpildi.

SVF izpilddirektoru valdes sēdē atzinīgi novērtēta Latvijas attīstība, kas atzīta par vienu no labākajām no ES kandidātvalstīm.

Finansu ministrs Gundars Bērziņš ir gandarīts par šo vērtējumu: “Šis ir augsts vērtējums mūsu sasniegumiem — straujai ekonomikas attīstībai, par spīti lēnajiem pasaules pieauguma tempiem, stabilai finansu un monetārajai politikai. Diemžēl ziņojumā tiek atgādināts par vienu neizpildītu darbu, kas veicinātu budžeta stabilitāti, — par nepieciešamību stiprināt pašvaldību aizņemšanās pārraudzību, ko Saeima vēlējās izdarīt, pieņemot grozījumus likumā par pašvaldību budžetiem.”

SVF atzīmē, ka Latvija pēdējos divos gados ir sasniegusi progresu tās makroekonomiskajā attīstībā, ko veicinājusi stabila ekonomikas un strukturālās politikas īstenošana. Atzīmēts arī zemais inflācijas līmenis valstī.

Kā ļoti pozitīvi tika novērtēti Latvijas budžeta pirmā pusgada izpildes rādītāji — valsts budžets 2002.gada pirmo pusgadu ir beidzis bez fiskālā deficīta un, iespējams, pat ar nelielu fiskālo pārpalikumu.

SVF uzskata, ka Latvijai ir palīdzējusi valūtas piesaiste SDR un vēl joprojām tas ir noderīgi pašreizējā ārējā vidē, tādēļ apsveicama ir valdības monetārā programma, kas atbalsta šo piesaisti, jo tā ir balstīta uz tālākas ekonomikas attīstību un drošu finansu sistēmu. Atzīmēts, ka pāreja uz vienotu finansu sektora uzraudzību ir notikusi ļoti sekmīgi un Latvija ir ceļā uz labu uzraudzības struktūras ieviešanu atbilstoši starptautiskajiem standartiem. Latvijas valdība arī spērusi nozīmīgus soļus, lai radītu juridisku struktūru cīņai ar naudas atmazgāšanu un finansu terorismu. SVF uzteic arī antikorupcijas sistēmas stiprināšanu.

SVF uzsver, ka vienīgais ekonomiskais rādītājs, kas var būt risks Latvijas ekonomikas stabilitātei, ir tekošā konta deficīts. Tāpat SVF atgādina, ka Latvijā būtu jāstiprina pašvaldību finansiālās aizņemšanās uzraudzība, lai garantētu drošu finansu kontroli un noturētu zemu budžeta deficīta līmeni.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!