• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par konta paziņojumiem sociāli apdrošinātām personām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2002., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64603

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pabalstu paaugstināšanu

Vēl šajā numurā

19.07.2002., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par konta paziņojumiem sociāli apdrošinātām personām

Visiem obligātajiem un brīvprātīgajiem pensiju 2. līmeņa dalībniekiem 15.jūlijā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) sāka izsūtīt pirmos konta izrakstus par 2.pensiju līmeņa konta stāvokli 2001.gadā, kopskaitā 258 590 dalībniekiem. Plānots, ka šo sūtījumu pabeigs līdz 26.jūlijam. Konta izraksti tiks izsūtīti visiem 2. līmeņa dalībniekiem, kuru iemaksas 2001. gadā tika nodotas pārvaldīšanā līdzekļu pārvaldītājam — Valsts kasei. Konta izrakstus nesaņems tie, kas atteikušies no VSAA sūtīto konta paziņojumu saņemšanas, kā arī tie, kuru adrešu informācija nav VSAA rīcībā.

Valsts fondēto pensiju shēmas likums ir stājies spēkā 2001. gada 1.jūlijā. Tas paredz, ka daļa no katras personas sociālajām iemaksām vecuma pensijai ar līdzekļu pārvaldītāju starpniecību tiek ieguldīta finansu un kapitāla tirgū, lai nodrošinātu šī uzkrājuma ieguldījuma peļņu un vērtības pieaugumu. Valsts fondēto pensiju shēmā līdz šā gada 15.jūlijam ir ieskaitīti 7 747 797,45 lati. Valsts kase šo naudu ieguldījusi valsts vērtspapīros un banku termiņnoguldījumos. Līdz ar to kopējie Valsts kases pārvaldīšanā esošie līdzekļi ir ap 7 974 000 latu, tātad tie ir pieauguši par aptuveni 200 tūkstošiem latu.

Kā zināms, līdz 2002. gada 31.decembrim 2.līmeņa līdzekļus saskaņā ar likumu pārvalda Valsts kase, kas līdzekļus drīkst ieguldīt tikai Latvijas valsts vērtspapīros un Latvijas lielāko banku depozītos. No 2003.gada 1. janvāra 2.līmeņa dalībnieki paši varēs izvēlēties līdzekļu pārvaldītāju un to piedāvātos ieguldījuma plānus. Līdz 15. jūlijam licenci 2.pensiju līmeņa līdzekļu pārvaldīšanai ir saņēmušas ieguldījumu sabiedrības “Optimus fondi” un “Hansa fondi”.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā līdz šā gada 1.jūlijam jau pieteikušies 27294 tūkstoši brīvprātīgo dalībnieku, bet kopā 2.pensiju līmenī reģistrēti 298 313 dalībnieki. Personas, kurām shēmas darbības sākumā nebija vairāk par 30 gadiem, 2.pensiju līmenī tika pievienotas automātiski. Savukārt personas, kuras shēmas darbības sākumā bija vecumā no 31 līdz 49 gadiem, joprojām var brīvprātīgi pievienoties 2.pensiju līmenī.

Pieteikumus par pievienošanos 2.pensiju līmenim var iesniegt jebkurā VSAA filiālē. Iesniegumu veidlapas var izdrukāt arī no Labklājības ministrijas mājaslapas (www.lm.gov.lv), aizpildīt un nosūtīt to uz jebkuru VSAA filiāli pa pastu vai nogādāt personiski.

Paralēli 2.pensiju līmeņa dalībnieku konta izrakstu izsūtīšanai no 15.jūlija līdz 1.augustam notiek ikgadējā konta paziņojumu izsūtīšana sociāli apdrošinātajām personām. Informāciju par 2001. gadā veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām plānots izsūtīt 949,1 tūkstotim apdrošināto personu. Tie VSAA klienti, kuri vienlaikus ir arī “Hansabankas” internetbankas lietotāji, uz konta paziņojumu saņemšanu varēja pieteikties caur internetbanku, tātad savus konta paziņojumus viņi varēs aplūkot un izdrukāt “Hanzanet” tīklā. Tāpat pieteikties saņemt konta paziņojumus un izrakstus elektroniski varēja arī jebkurā VSAA filiālē, aizpildot pieteikuma veidlapu. Iespēju saņemt VSAA sūtītos paziņojumus un izrakstus elektroniski ir izmantojuši aptuveni 2 tūkstoši VSAA klientu. Šiem cilvēkiem paziņojumi un 2.līmeņa konta izraksti pa pastu netiks nosūtīti.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!