• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pabalstu paaugstināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2002., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64604

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par SIF projektu konkursiem

Vēl šajā numurā

19.07.2002., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pabalstu paaugstināšanu

Saeima 20. jūnijā ir veikusi grozījumus likumā “Par sociālo palīdzību”. Grozījumi paredz, ka, sākot ar 1. jūliju, tiek paaugstināti atsevišķi pabalsti — ģimenes valsts pabalsts par bērniem, kuri dzimuši 1994. gada 1. janvārī un vēlāk, kā arī pabalsts par bērniem invalīdiem. Veiktas arī izmaiņas pabalsta piešķiršanā invalīdiem, kuri zaudējuši apgādnieku.

Ģimenes valsts pabalsts

Ģimenei, kura audzina vienu bērnu, turpmāk šis pabalsts būs 6 lati mēnesī, bet, ja ģimene audzina vairākus bērnus, kas dzimuši iepriekš minētajā periodā, par otro bērnu ikmēneša pabalsts būs Ls 7,20, bet par trešo bērnu — Ls 9,60. Par ceturto un turpmākajiem bērniem tiks izmaksāts Ls 10,80 pabalsts līdz laikam, kad bērns sasniegs 15 gadu vecumu.

Pēc bērna 15 gadu vecuma sasniegšanas minētais pabalsts tiek maksāts, ja bērns iegūst izglītību vispārējā vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. Pabalstu maksā par mācību laiku, bet ne ilgāk kā līdz bērna 20 gadu vecuma sasniegšanai. Šo pabalstu nepiešķir, ja bērns, apgūstot izglītību profesionālās izglītības iestādē, saņem stipendiju.

Par bērniem, kas dzimuši līdz 1993. gada 31. decembrim, ģimenes valsts pabalsts pagaidām paliek līdzšinējā apmērā — Ls 4,25 mēnesī. Taču grozījumi likumā “Par sociālo palīdzību” paredz, ka no 2003. gada 1. janvāra ģimenes valsts pabalsta apmērs tiks paaugstināts arī par bērniem, kas dzimuši 1988. gada 1. janvārī un vēlāk, bet, sākot ar 2004. gada 1. janvāri, ģimenes valsts pabalsts vairs nebūs atkarīgs no tā, kurā gadā bērns piedzimis, pabalsta apmērs būs atkarīgs tikai no kopējā bērnu skaita ģimenē.

Pabalsts ģimenēm par bērnu invalīdu

Saeimas veiktie grozījumi minētajā likumā paredz izmaiņas arī pabalsta izmaksā ģimenēm, kas audzina bērnu, kurš ieguvis invaliditāti, būdams vecumā no 16 līdz 18 gadiem. Līdzšinējo 30 latu vietā šīs ģimenes turpmāk saņems 35 latus. Šo pabalstu maksās tikai līdz bērna 18 gadu vecuma sasniegšanai.

Apgādnieka zaudējuma pensija invalīdam

Paredzētas arī izmaiņas valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta piešķiršanā personām, kurām noteikta invaliditāte un kuras ir zaudējušas vienu vai abus vecākus. Turpmāk šīs personas varēs saņemt ne tikai apgādnieka zaudējumu pensiju, bet vienlaikus arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu.

Lai saņemtu šo pabalstu, tā pieprasītājam vai pilnvarotajai personai jāierodas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), līdzi ņemot dokumentus, kas apliecina tiesības uz pabalstu, un jāuzraksta pieprasījums. Savukārt ģimenes valsts pabalsts un pabalsts ģimenēm par bērnu invalīdu tiek pārrēķināts automātiski.

Iedzīvotājiem, uz kuriem attiecas minētie grozījumi, visi paaugstinātie pabalsti tiks izmaksāti, sākot ar augustu. Tad tiks izmaksāti arī pabalsti par jūliju.

 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!