• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai droša visa valsts robeža. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2002., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64605

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai pirktu un apstrādātu zemi

Vēl šajā numurā

19.07.2002., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai droša visa valsts robeža

Par robežsardzes darbu pirmajā pusgadā
ROBEZA.JPG (23394 bytes)
Foto: A.F.I.
Trešdien, 17.jūlijā, Valsts robežsardzes priekšnieka pienākumu izpildītājs Ārijs Jansons un a/s “Air Baltic Corporation” prezidents Bertolts Martins Flicks

Aizvakar, 17. jūlijā, Valsts robežsardzes (VRS) Galvenajā pārvaldē notika preses konference, kurā Valsts robežsardzes priekšnieka vietas izpildītājs Ārijs Jansons sniedza ziņojumu par robežsardzes darbu 2002. gada pirmajā pusgadā.

Ā. Jansons pastāstīja, ka ar šā gada 2. janvāri robežsardzei klāt nācis jauns uzdevums — tā ir kļuvusi atbildīga par ārvalstnieku atrašanās kontroli Latvijā, līdz ar to imigrācijas policija kļuvusi par robežsardzes struktūru. Katrā Latvijas administratīvajā teritorijā darbojas robežsargi, kas ir atbildīgi par imigrācijas kontroli. Viņi, piemēram, pārbauda, vai uzņēmumos nelikumīgi nestrādā ārvalstnieki, vai ieceļotāji Latvijā neuzturas ilgāk par dokumentos norādīto laiku.

Pagājušajā gadā tika izdarīti grozījumi likumā, saskaņā ar tiem robežsardzes pienākums ir apsargāt visu valsts robežu, tai skaitā jūras robežu, kuras apsardzei tiek izmantoti arī Nacionālo bruņoto spēku peldlīdzekļi un helikopteri.

Robežsardzes darbā būtiski ir arī tas, ka saskaņā ar Eiropas Savienības prasībām Latvijas Republiku tranzītā šķērsojošām personām ir nepieciešama tranzītvīza. Līdz ar to robežsargi Viļņas un Pēterburgas vilcienos veic pasažieru pasu un vīzu kontroli.

Šā gada pirmajā pusgadā Latvijas robežu šķērsoja vairāk nekā 4 miljoni personu, no kurām lielākā daļa ir Latvijas pavalstnieki. Robežkontrole ir veikta 1,7 miljoniem automašīnu un 8516 lidmašīnām. Tas ir mazāk nekā pagājušajā gadā, bet to kompensē pasažieru skaits, jo pie mums lido aizvien lielākas lidmašīnas. Šajā gadā robežkontrolei tika pakļauts 9491 vilciens, no tiem 1883 pasažieru un 7608 kravas. Kā atzina Ā. Jansons, ir vērojama stabila tendence sarukt pasažieru vilcienu skaitam, toties pieaug kravu pārvadājumi. Robežkontrole veikta arī 7839 kuģiem.

Šajā pusgadā robežsargi ir aizturējuši jau 3824 robežpārkāpējus robežkontroles punktos. Tas ir daudz vairāk nekā pagājušā gada pirmajā pusgadā. Robežsargi to skaidro ar tranzītvīzu ieviešanu vilcienos. Valsts iekšienē ir aizturētas 253 personas, starp kurām ir arī Latvijas pilsoņi, kas joprojām dzīvo ar neeksistējošās PSRS pasēm. Visvairāk robežpārkāpēju ir aizturēts uz robežas ar Lietuvu un Baltkrieviju. Pārsvarā aizturēšanas iemesls ir ceļošana bez derīgiem dokumentiem, 33 gadījumos cilvēki ceļoja ar viltotiem dokumentiem. Šogad ir aizturētas 183 meklēšanā esošas personas, no kurām vairums ir Latvijas Republikas pavalstnieki. Tāpat robežsargi ir aizturējuši 34 meklēšanā esošus transporta līdzekļus.

No Latvijas šā gada pirmajā pusgadā ir izraidītas 90 personas, no kurām 31 ir Krievijas pavalstnieks. Robežsardze par nelikumīgu preču pārvietošanu pāri robežai ir aizturējusi 40 personas. Kopējā aizturēto nelikumīgi pārvieto preču vērtība ir 11 439 lati. Valsts robežsardze ir sniegusi palīdzību Valsts policijai narkotisko vielu atklāšanā. Operācijā aizturētas 2 personas ar 0,866 kg heroīna 60 000 latu vērtībā. Robežsargi 5 gadījumos aizturējuši personas, kas nelikumīgi pārvadājušas ieročus.

Šogad Valsts robežsardzes patruļas 48 reizes ir veikušas patrulēšanu uz jūras, veicot 2112 jūras jūdzes. Ir aizturēti 2 kuģi, un vienu reizi sniegta palīdzība uz jūras. Valsts robežas apsekošanai no gaisa VRS izmanto 3 motodeltaplānus, šogad gaisa robeža ir apsekota 28 reizes.

Šogad VRS jau ir piedalījusies 6 starptautiskās operācijās, kuru mērķis bija nelegālās imigrācijas un narkotiku kontrabandas novēršana. Robežsardzes vadība oficiālās vizītēs ir apmeklējusi kolēģus Zviedrijā, Baltkrievijā un Somijā, savukārt Latvijā ir uzturējušies robežsardzes pārstāvji no Krievijas, Lietuvas, Igaunijas, Ungārijas un Vācijas.

Preses konferences nobeigumā Ā. Jansons un a/s “Air Baltic Corporation” prezidents Bertolts Martins Flicks parakstīja sadarbības līgumu par nelegālās migrācijas apkarošanu.

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!