• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas virzību uz NATO. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2002., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64610

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par latvisku, draudzīgu un patriotisku nedēļu

Vēl šajā numurā

19.07.2002., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas virzību uz NATO

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs otrdien, 16.jūlijā, tikās ar ASV valsts sekretāra vietnieci Eiropas un Eirāzijas jautājumos Elizabeti Džounsu. Tikšanās laikā abas amatpersonas pārrunāja Latvijas virzību uz NATO, kā arī Latvijas bruņoto spēku attīstību un to iesaistīšanos NATO plānošanas procesā un štābu darbā.

E. Džounsa izteica atbalstu Latvijas dalībai NATO. Viņa norādīja, ka Latvija un abas pārējās Baltijas valstis ir daudz paveikušas reģionālās sadarbības jomā, īpaši uzsverot sekmīgo Baltijas bataljona un citu kopīgo Baltijas valstu militārās sadarbības projektu norisi. Pēc E. Džounsas domām, alianses iekšienē uzmanības lokā paliek valstu militāro spēju paaugstināšana. Par svarīgu ASV puse uzskata arī nepieciešamību veikt izmaiņas alianses vadības struktūrā atbilstoši situācijai pēc NATO paplašināšanās. Valsts departamenta amatpersona īpaši akcentēja, ka pēc NATO paplašināšanās nebūs nekāda dalījuma vecajās un jaunajās alianses dalībvalstīs.

E. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka Latvija arī pēc NATO valstu vadītāju tikšanās Prāgā turpinās iesākto ceļu. Pēc valsts sekretāra domām, Latvijas apņēmība turpināt NATO dalības rīcības plāna izpildi arī nākamajā gadā tam ir vislabākais pierādījums. Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs informēja ASV amatpersonu arī par Latvijas militāro vienību specializāciju un plāniem personāla izglītošanā, lai Aizsardzības ministrijas pārstāvjiem, strādājot NATO struktūrās, nebūtu problēmu ar alianses administratīvo un vadības procedūru pārzināšanu.

Pārrunājot NATO kandidātvalstu sadarbību, Latvijas puse informēja ASV par noslēgtajiem divpusējās sadarbības līgumiem ar šīm valstīm. E. Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvijai ir svarīgas labas divpusējās attiecības gan ar NATO valstīm, gan ar alianses kandidātvalstīm. Viņš informēja ASV pārstāvi arī par to, ka, sākot ar šo gadu, Latvija piedalās pieredzes apmaiņas pasākumos ar Kaukāza un Dienvidaustrumeiropas valstu aizsardzības resoru pārstāvjiem, kuros informē par savu pieredzi daudznacionālo militāro vienību veidošanā, civilās kontroles ieviešanā, kā arī budžeta programmu un bruņoto spēku plānošanā.

Trešdien, 17.jūlijā, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš tikās ar ASV Valsts departamenta Eiropas un Eirāzijas lietu direktori Elizabeti Džounsu, kas Latvijā ieradusies darba vizītē.

E.Džounsa apsveica Latvijas ārlietu ministru sakarā ar veiksmīgo Rīgas sammita norisi, kā arī tā labo organizāciju. Desmit kandidātvalstu valdību vadītāju tikšanās notika īsteni NATO sadarbības tradīciju garā. E.Džounsa izteica pārliecinošu atbalstu Latvijas dalībai NATO. ASV Valsts departamenta pārstāve un Latvijas ārlietu ministrs apsprieda plašu NATO jautājumu loku, tostarp alianses tālāko attīstību pēc Prāgas sammita rudenī. Ārlietu ministrs uzsvēra, ka Latvija uzlūko uzaicinājumu iestāties NATO kā sākumpunktu tālākai attīstībai un darbam.

I.Bērziņš un E.Džounsa apsprieda starpvalstu attiecības reģionā ES paplašināšanās kontekstā, kā arī vispārējo politisko situāciju pasaulē.

Tikšanās laikā pārrunāti arī Latvijas un ASV divpusējo attiecību jautājumi, kā arī gaidāmās Saeimas vēlēšanas Latvijā.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments, Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!